Hlavní navigace

Slzovka pro přípravu čaje, mouky i k detoxikaci

21. 4. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Semena exotické trávy mají téměř univerzální použití. Tradiční čínská medicína ji doporučuje k detoxikaci a přípravě léčivého čaje. Nejen vegetariáni a vegani využívají recepty k běžnému vaření slzovky. Hodí se i na pečení. Slzovková mouka neobsahuje lepek, takže je vhodná i pro celiaky.

S jistou mírou nadsázky lze říci, že stejně tak, jako se dá jakýkoli druh ovoce nebo i zeleniny zkapalnit a vyrobit z něj nějakou tu „ovici“, lze semena mnoha druhů trav rozemlít na mouku a tu použít k výrobě pečiva, případně je konzumovat ve formě obilek. Platí to i pro slzovku, exotickou to trávu z čeledi lipnicovitých, tedy ze stejné skupiny rostlin, kam patří všechny klasické obiloviny, jako jsou pšenice, ječmen, žito, oves či rýže.

Slzovka je ovšem mnohem mohutnější a dorůstá až do výšky tří metrů a také proto je v některých lokalitách považována za invazivní rostlinu. Zdrojem potravy byla v minulosti zejména v jižních částech Evropy (Řecko), severu Afriky (Egypt) a využívala se také hojně v Indii, kde ji ale postupně vytlačila kukuřice.

Kde koupíte slzovku a za kolik

V poslední době se ale tato obilovina vrací zpět do jídelníčků, i když především do jídelníčků bohatších spotřebitelů. Kilogram slzovky obecné (známé také pod názvy „Jobovy slzy“ nebo „Yi Yi ren“) totiž vyjde plus minus na dvě stě padesát korun, což je v porovnání s cenami běžných mouk docela luxus. Ten má být ale vyvážen téměř nekonečnou škálou příznivých účinků látek obsažených v slzovce na lidský organismus, a díky tomu je slzovka často řazena do skupiny „superpotravin“.

V běžné maloobchodní síti se slzovka sehnat nedá, většinou ji lze získat prostřednictvím různých e-shopů. Produkt, pakliže jde o semena, připomíná vzhledem kroupy a ve své podstatě má i obdobné využití. Koupit se dá ale i slzovková mouka, kterou je ale nutné používat jen pro tepelné zpracování a kterou lze při výrobě pekárenských produktů mísit s dalšími druhy mouk, avšak nejvýš v podílu do dvaceti procent. Jednak je to praktické kvůli vysoké ceně, ještě důležitější ale je, že i tato superpotravina může mít pro někoho nežádoucí účinky.

Slzovka k detoxikaci i pro celiaky

Rostlina se kvůli možným účinkům nedoporučuje mimo jiné těhotným ženám. To přitom na základě již trochu „vousaté“ studie z roku 2005, podle níž vykazovaly krysy krmené slzovkou vyšší počet potratů a poškození plodu. Konzumace se nedoporučuje ani při akutních infekčních onemocněních.

Slzovka je považována především za produkt podporující detoxikaci organismu a napomáhající trávení tuků a obecně živočišných výrobků. Podporuje také funkci vnitřních orgánů, jako jsou játra nebo slezina, má příznivý účinek na pleť, zpomaluje šedivění vlasů a je i prevencí respiračních chorob.

Slzovková mouka neobsahuje lepek, takže je vhodná pro osoby trpící celiakií.

Slzovku vaříme až padesát minut

Kulinářské využití slzovky je skutečně široké – asi nejjednodušší je použití na zahuštění polévek, lze ji však přidávat do kaší nebo salátů, a dokonce i do čaje. V menší míře ji můžeme přidávat do rýže, pražená s cukrem se pak jí jako cukrovinka.

Na různých webových stránkách lze vyhledat mnoho receptů, ale vzhledem k tomu, že jde v zásadě o surovinu využívanou spíše vegetariány a vegany, nabízím alespoň jeden příklad, který lze považovat za modelový pro řadu pokrmů postavených na kombinaci slzovky a zeleniny.

Slzovka se zeleninou

  • Na pánev dáme na chvíli opražit slzovku, podlijeme teplou vodou, přidáme sůl, petrželku a celer, případně bylinkové koření či kousek mořské řasy.
  • Na slzovku položíme mrkev, kousek celeru, dvě malé cibulky, lžičku oleje a dáme vařit.
  • Pokud nepoužijeme tlakový hrnec, vaříme až padesát minut na mírném plameni.
  • Na talíři lze dozdobit dalšími druhy zeleniny.

Zakoupená slzovka se skladuje v chladu a temnu, v konkrétních případech je ale nutné řídit se dobou trvanlivosti a podmínkami skladování, které jsou uvedeny na obalu výrobku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).