Hlavní navigace
největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Přihlásit
Zůstat přihlášen
Registrovat
Zapomenuté
heslo
nebo
jméno
Vitalia.cz
»
Témata
»
sýry
sýry
1
–
30
/
30
Olomoucké tvarůžky byly za poslední rok pětkrát staženy z prodeje. V čem je problém?
Aktualita
Olomoucké syrečky opakovaně musí pryč z obchodů. Důvodem je plíseň, která není ušlechtilá. Co se v loštické firmě děje, že je v posledním roce tolik záchytů a vratek?
Kateřina Čepelíková
16. 2. 2024
Spotřeba sýrů stoupá, lidé častěji kupují kvalitu i zahraniční speciality
Plátkový sýr na pečivo, grilovaný hermelín nebo parmazán nastrouhaný na těstovinách. Češi mají sýry čím dál radši a snědí jich víc než v minulosti, za rok přes 14 kilo. A nevadí jim ani připlatit si za kvalitu a vyzkoušet i nové druhy.
Anna Dvořáková
13. 3. 2023
Počet nových komentářů
1
Mladí lidé milují mozzarellu a ricottu, starší raději nivu či hermelín. Jak jíst sýry při hubnutí?
Sýry jsou jednou z nejoblíbenějších potravin a platí to i v Česku, kde je alespoň občas jí 96 lidí ze sta. Nové výzkumy navíc ukazují, že tyto mléčné výrobky nejsou zdaleka tak rizikové, pokud jde například o cholesterol, jak se donedávna soudilo.
Redakce
19. 1. 2023
Počet nových komentářů
2
Jaké sýry se hodí do salátů?
Sýry můžete do salátu krájet, strouhat, přidávat rozpečené, ale i rozmíchané v zálivce. Které druhy a jak kombinovat? A navíc poradíme, které sýry ladí s fíky a proč mozzarellu nesolíme.
Kateřina Čepelíková
13. 7. 2022
Sýr k vínu? Na Moravě vyrábí rovnou sýr máčený ve víně
Manželé Palánovi provozují rodinnou Sýrárnu Jezeřany-Maršovice poblíž Brna. Jejich delikatesy již čtyři roky po sobě získávají cenu Regionální potravina. Známka kvality putovala i k jejich zrajícímu kozímu sýru Cabra al vino, který se máčí v červeném víně.
Redakce
28. 3. 2022
Jogurty za korunu. I to nabízejí podnikové prodejny mlékáren
Podnikové prodejny mlékárenských podniků nejsou všude, obvykle jen tam, kde mají své provozy. Někdy v nich najdete celý sortiment výrobce, jindy i velmi výhodné nabídky ve slevě.
Kateřina Čepelíková
16. 2. 2022
Degustace sýrů: čím začít a proč nezapomínat na džem?
Před námi tác s množstvím sýrů a masných výrobků. Vše je krásně naservírované a ta vůně. Člověk by se na všechno hned vrhnul, ale to bychom si moc nepochutnali. Degustace má totiž svá pravidla.
Kateřina Čepelíková
8. 11. 2021
Jak vybírat sýry při hubnutí
Bojíte se konzumovat sýry, když teď bojujete s nadbytečnými „lockdownovými“ kily? Ano, sýry jsou tučné, ale ne všechny. Poradíme, jak spočítat obsah tuku a proč se sýrů přestat bát.
Redakce
17. 5. 2021
Proč jsou v sýrech díry?
Někdo sýr s oky kupuje, protože mu chutná, další protože má sýru opticky více a někdo si ho nepořídí, protože nechce mít na chlebu děravá místa. Všechny do jednoho nás ale zajímá, kde se v některých sýrech tato oka, chcete-li díry, berou.
Redakce
4. 5. 2021
Prodejci zapařených jitrniček… Nekupujte potraviny vystavené slunci a prachu
Inspektoři rok co rok nacházejí stejná pochybení u některých prodejců masných či mlékárenských výrobků. Prodejci nepoužívají chladicí zařízení a nechrání jídlo například před prachem z ulice. Co takovému prodejci hrozí a co jako zákazník mohu udělat?
Kateřina Čepelíková
2. 11. 2020
Sýrové fondue: základní recept vychází ze švýcarské tradice
Jak připravit přátelům nebo rodině sýrové fondue? Co je k němu všechno potřeba a jaké sýry se na jeho výrobu nejvíce hodí? Radili jsme se odborníkem, který nám navíc prozradil, čím sýrové fondue ideálně zapít.
Kateřina Čepelíková
14. 1. 2020
Kontrola inspekce ukázala nízkou kvalitu dovozových sýrů – nevyhověl každý čtvrtý
Aktualita
Kupujete drahé sýry vyráběné v zahraniční v domnění, že jsou kvalitnější? Ne vždy se můžete trefit. Inspekce zkontrolovala 121 vzorků a v laboratoři prozkoumala 64 šarží. Známe výsledky.
Redakce
22. 8. 2018
Počet nových komentářů
2
Který sýr se (ne)hodí na grilování
Grilovat sýry neznamená kupovat jen ty, které jsou pro tepelnou úpravu předurčené. Když víte, jak na to, tak můžete grilovat i sýry s modrou plísní nebo i rozkrojený hermelín.
Kateřina Čepelíková
24. 7. 2018
Nejlepší mlékárenský výrobek roku 2017 je…
Aktualita
Jaký mlékárenský výrobek je ten nejlepší z nejlepších? Vítěze v osmi kategoriích hledala již po patnácté odborná komise. Souhlasíte s jejich stupni vítězů?
Redakce
8. 6. 2017
Chceme sýry čerstvé, tradiční a autentické
Jaké chtějí lidé sýry? Za deset korun deset deka? Konzumentský trend velí nakupovat sýry ještě chutnější, čerstvější, tradiční a přizpůsobené novému životnímu stylu.
Petr Havel
21. 1. 2016
Počet nových komentářů
6
Kudy ven z mléčné krize?
Komentář
Nejen v naší zemi, ale také v rámci celé EU protestují již nějakou dobu producenti mléka proti nízkým výkupním cenám této pro zemědělce strategické komodity.
Petr Havel
9. 9. 2015
Počet nových komentářů
16
Co přesně je maso? Nový zákon se neshodne s EU
Potravinářská novela měla udělat jasno. Minimálně v některých aspektech hrozí ještě větší zmatek než nyní. Označování hlavní složky u nebalených výrobků zamotá hlavu nejen zákazníkům.
Petr Havel
2. 1. 2014
Počet nových komentářů
3
Lučina pro náš trh se vyrábí i v Polsku
Lučina dávno není jen jedna. Portfolio Povltavských mlékáren čítá na 20 druhů, každý je vyroben jinak a v základu má jiné složky. Čím se od sebe liší? Pořád je to „čistá chuť přírody“?
Kateřina Čepelíková
18. 11. 2013
Počet nových komentářů
8
Když je v receptu Grana Padano, nemyslí se tím 30% eidam
Nevhodným sýrem můžete pravou chuť italského pokrmu zcela pohřbít. Pravda, Parmezán je drahý, ale to má svůj důvod.
Kateřina Čepelíková
14. 11. 2013
Počet nových komentářů
3
Každý Čech sní za rok 6 kg másla a 16 kg jogurtů
Přemýšlíte, kdo jí takové množství másla za vás? A to ještě nevíte, jaká jsou aktuální data o spotřebě tvarohů, tavených sýrů a mléka. Ani odkud se k nám toho mléka dováží nejvíc.
Kateřina Čepelíková
6. 6. 2013
Počet nových komentářů
16
A mlékárenským výrobkem roku 2013 se stává…
Známe vítěze 11. ročníku o ten nej mlékárenský výrobek roku. V 9 kategoriích mezi sebou soupeřilo 69 výrobků. Vyhrál zákys, sýr typu grana, farmářské máslo nebo syrovátka?
Kateřina Čepelíková
30. 5. 2013
Na trh v ČR je každoročně uváděno asi 100 nových mlékárenských výrobků
Jogurty, nápoje na bázi mléka, mléčné dezerty a pomazánky jsou nejčastěji inovovanými mlékárenskými výrobky na našem trhu. Sýry se naopak více drží tradice.
Petr Havel
26. 4. 2013
Počet nových komentářů
3
Údaje na tavených sýrech neodpovídají realitě
Aktualita
Tavené sýry jsou tučnější, než tvrdí na obalu. Nedá se spoléhat ani na deklarovaný obsah bílkovin, ukázal test časopisu dTest.
Lenka Krbcová
19. 3. 2013
Hrají si na mléko a přitom jsou z vody. Poznáte to?
Možná už roky kupujete napodobeniny mléčných výrobků a ani o tom nevíte. Výrobci jsou vynalézaví a prodejci s nimi drží krok. Podívejte se na ty nejznámější náhražky na trhu.
Kateřina Čepelíková
25. 2. 2013
Počet nových komentářů
4
Sýry, jak je neznáte
GALERIE – Rytíř Řádu camembertu Ladislav Likler představuje sbírku sýrových etiket, která čítá dvě stě dvacet tisíc kousků z celého světa. Nahlédneme i do jeho bohaté galerie etiket.
Kateřina Čepelíková
27. 12. 2012
Na pranýři visí dalších 41 závadných potravin
Aktualita
Potravinynapranyri.cz za poslední měsíc našly plesnivé piškoty, chleba, oslizlé párečky a klobásy. Výjimkou nebyly ani plesnivé arašídy. Jaké jsou ty konkrétní výrobky a obchody?
Kateřina Čepelíková
19. 10. 2012
Počet nových komentářů
2
Mýty o tavených sýrech: Odpůrci taveňáku desítky let zaspali
Kupovat je nemusíte. Ale zavrhovat tavené sýry jen na základě zavádějících údajů je nesmysl. Mýty třeba tvrdí, že taveňák se dělá z odpadu, odvápňuje kosti a je v něm margarín. Není.
Petr Havel
8. 6. 2012
Počet nových komentářů
53
Jak si koupit pořádný sýr a vyhnout se podvrhům
Nákup sýrů občas připomíná bojovku. Výrobci používají triky a falešné stopy v podobě takysýrů. Obchodníci přelepují data, sýry omývají a okrajují. Vyznejte se v sýrech, odměna stojí za to.
Jana Poncarová
14. 5. 2012
Počet nových komentářů
19
Kolik sýrů znáte a poznáte?
Chcete se vyznat v sýrech a nenechat se napálit při jejich nákupu? Situace v českých obchodech se lepší a přibývá možností, jak koupit dobré sýry. Na pondělí připravujeme článek o tom, jak se vyznat v jejich značení, spočítat obsah tuku v sýru, podíváme se také na základní dělení sýrů a triky obchodníků i výrobců.
Redakce
12. 5. 2012
Tavený sýr není směs rozpuštěných starých sýrů aneb mýty o taveňácích
Také si myslíte, že tavené sýry jsou roztavenou směskou starých zbytků nejrůznějších druhů sýrů a závadných sýrů? Nebo že jsou nezdravé kvůli procentu éček? Je to pravda, nebo ne?
Redakce
24. 2. 2012
Počet nových komentářů
10
1
–
30
/
30
Domácí lékař
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Absces konečníku (Rektoanální absces)
Zácpa
Šedý zákal (katarakta)
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Astma
Revmatoidní artritida
Bolest na hrudi
Bradavice
Artróza
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Shoďte dvě kila za měsíc, radí trenér. Jinak místo tuku ztratíte svaly
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji