Hlavní navigace

Jak vybírat sýry při hubnutí

17. 5. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Bojíte se konzumovat sýry, když teď bojujete s nadbytečnými „lockdownovými“ kily? Ano, sýry jsou tučné, ale ne všechny. Poradíme, jak spočítat obsah tuku a proč se sýrů přestat bát.

Sýry jsou zdrojem kvalitních bílkovin a dobře využitelného vápníku. Zároveň obsahují i další důležité minerální látky, jako je zinek, hořčík a jód, a také některé vitaminy (A, D a vitaminy skupiny B). Sýry jsou kvalitní potravinou a v jídelníčku mají své místo. Mezi jednotlivými druhy sýrů jsou ale velké rozdíly. A to jak ve způsobu výroby, v chutích, v konzistenci, tak i v samotném složení.

Při hubnutí si lidé sýry často zakazují, protože se domnívají, že jsou příliš tučné a kalorické. Protipólem jsou lidé, kteří v duchu low carb diet naopak cíleně konzumují jen ty nejtučnější sýry.

Co se dozvíte v článku
  1. Jsou sýry opravdu tak tučné? Ne všechny
  2. Sýrová hitparáda aneb seřazeno dle obsahu tuku
  3. Nebojte se odlehčených variant
  4. Snadný výběr potravin bez složitého bádání
  5. Značení potravin by se mohlo zjednodušit pomocí systému Nutri-Score

Jsou sýry opravdu tak tučné? Ne všechny

Obsah tuku v sýrech se pohybuje od pouhého půl gramu v olomouckých tvarůžcích až po čtyřicet dva gramů v italském mascarpone. U sýrů se tedy opravdu vyplatí číst potravinové obaly a vybírat si takové, které vám nejen chutnají, ale mají i příznivé složení. Jenže tady řada lidí naráží.


Autor: Depositphotos

I při hubnutí si můžete dopřát sýr, jen musíte vědět jaký

Množství tuku v sýrech se totiž typicky uvádí v sušině, a nikoliv jako absolutní množství tuku na 100 g výrobku, jak jsme zvyklí u jiných potravin. Problém je především u nebalených sýrů, u balených tento údaj najdete v tabulce nutričních hodnot.

Jak obsah tuku v sušině přepočítat na absolutní množství tuku ve 100 g sýru?

Příklad: na sýru je uvedeno, že obsahuje 50 % sušiny a 20 % tuku v sušině.

  • Ve 100 g sýru je tedy 50 g sušiny a 50 g vody.
  • 50 g sušiny obsahuje 20 % tuku, vypočítáme si tedy 20 % z 50.
    (50 × 20) : 100 = 10.

Víme, že to gramů sýru obsahuje deset gramů tuku a nikoliv dvacet gramů, jak by se mohlo na první pohled zdát. Nenechte se zmást a rozlišujte mezi celkovým obsahem tuku v gramech (najdete v tabulce nutričních hodnot u balených výrobků) a obsahem tuku v sušině v % (najdete většinou na štítku u nebalených sýrů, u balených na přední straně obalu nebo u složení).

Sýrová hitparáda aneb seřazeno dle obsahu tuku

Z hlediska obsahu tuku jsou nejvhodnějšími variantami sýrů tvarůžky, syrečky nebo Cottage. Čerstvé a termizované sýry typu Lučina light, žervé nebo ricotta mají také nižší obsah tuku. Opatrnější buďte v případě smetanových sýrů, například Lučinou v kostce se třiceti gramy tuku nebo mascarpone se čtyřiceti gramy tuku na sto gramů.

Dobrou volbou jsou i přírodní sýry mozzarella nebo balkánský sýr. Vyhýbat se nemusíme ani sýrům polotvrdým a tvrdým. Vybírejte si ale ty s obsahem 20–30 % tuku v sušině.

Pokud vám dvaceti procentní sýry nechutnají, nenuťte se do nich. Dopřejte si klidně tučnější, ale o to více si dejte pozor na snědené množství. A mějte na paměti, že pokud si dáte menší porci tučnějšího sýra, přijmete současně i méně bílkovin.

Hlídat množství se vyplatí u sýrů plísňových a tvrdých dlouho zrajících, které obsahují čtyřicet až šedesát procent tuku v sušině.

Nebojte se odlehčených variant

V případě sýrů určitě nemusíte mít obavy sáhnout po tzv. light variantách. Sýry s tímto označením většinou nejsou nějakými náhražkami plnými zbytečných přísad a přídatných látek. Jedná se o plnohodnotné potraviny, které mají oproti svým klasickým protějškům pouze snížený obsah tuku a vyšší obsah bílkovin. Příkladem je například Mozzarella light, Madeland Fitness nebo Sedlčanský Hermelín Figura. Abychom vám správný výběr sýrů ještě více usnadnili, připravili jsme pro vás tabulku s nejběžnějšími druhy sýrů seřazených podle obsahu tuku ve sto gramech.

druh sýru

tuky
(g)

bílkoviny
(g)

energetická hodnota
(kJ)

olomoucké tvarůžky

0,5

28

540

cottage

5

12

450

ricotta

9

7,5

530

mozzarella light

9

21

690

eidam 20 %

10

31

950

hermelín 30 %

13

24

900

eidam 30 %

15

28

1100

Lučina Linie

16

7

780

balkánský sýr

19

15

1010

mozzarella 45 %

19

18

1020

žervé

20

7

960

hermelín 45 %

23

20

1250

eidam 45 %

26

27

1450

niva 50 %

28

20

1400

parmezán 32 %

28

33

1630

Lučina klasická

30

8

1280

mascarpone

42

1,5

1630

Snadný výběr potravin bez složitého bádání

Lidé většinou nechtějí louskat složení výrobků a nutriční tabulky a dovolávají se jasného a praktického značení, které jim s výběrem sýrů pomůže na první pohled. V rámci EU proto vznikl systém Nutri-Score a uvažuje se o jeho zavedení v členských státech.

Tento systém označuje potravinové produkty pomocí do jednoduchého kódu skládajícího se z pěti písmen, A-B-C-D-E. Písmena mají vlastní barvu, od zelené po červenou, a systém se tak podobá jednoduchému semaforovému systému.

Značení potravin by se mohlo zjednodušit pomocí systému Nutri-Score

Každý produkt získá skóre na základě vědecky sestaveného algoritmu. Ten bere v úvahu nejen rizikové živiny (tj. celkové tuky, nasycené mastné kyseliny, cukr, sůl a energetická hodnota), ale i pozitivní živiny a složky potraviny (tj. množství bílkovin, vlákniny, % podíl ovoce, zeleniny, ořechy, některé oleje).

Dle značení Nutri-Score by například málo tučný a málo slaný cottage spadal do kategorie B, do kategorie C by byl zahrnut 20% eidam nebo mozzarella, označení D by nesl 30% eidam a do kategorie E by patřila velmi slaná a tučná niva. Doufejme tedy, že si v budoucnu budeme moci potraviny vybírat jednoduše bez studování obalů a najdeme ty nejvhodnější i mezi sýry.

Článek připravily odbornice na výživové poradenství společnosti STOB Hanka Pávková Málková a Lenka Vymlátilová.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).