Hlavní navigace

Jaké sýry se hodí do salátů?

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sýry můžete do salátu krájet, strouhat, přidávat rozpečené, ale i rozmíchané v zálivce. Které druhy a jak kombinovat? A navíc poradíme, které sýry ladí s fíky a proč mozzarellu nesolíme.

Spotřeba sýrů v Česku roste. V roce 2021 zkonzumoval každý Čech v průměru 19,1 kg sýrů a tvarohů, což nás posunulo mezi země s nejvyšší spotřebou sýrů. Dnes už si totiž sýry jen nemažeme na chleba, nevkládáme do housky nebo nesmažíme obalené ve fritovacím hrnci. Relativně nově je grilujeme, pečeme na pánvi, tavíme jako fondue a s oblibou je též využíváme ve studené kuchyni. Skvěle jimi totiž doplňujeme bílkoviny v zeleninovém či ovocném salátu. A nemusí nám skvěle posloužit jen „šopská klasika“ Balkánský sýr.

S předsedou Českomoravského svazu mlékárenského (ČMSM), Jiřím Kopáčkem, jsme se bavili o tom, kam který sýr použít a proč se nebát ani jeho zakomponování do zálivky.

Nejoblíbenější sýry v Česku jsou…

„Obecně dávají čeští spotřebitelé přednost balkánskému sýru pro přípravu známého šopského salátu. Stále populárnější se ale stává také mozzarella,“ říká Jiří Kopáček s tím, že polotvrdé a tvrdé sýry se již také staly samozřejmostí ve studené salátové kuchyni.

Lidé dnes ale rádi cestují a ze svých toulek po světě si přivážejí kulinářské zážitky a s nimi mnoho inspirujících tipů pro svá domácí kulinářská experimentování. A tak v našich domovech často vznikají další nové kombinace sýrů se zeleninou, ovocem a kořením, kterými pak překvapujeme naše hosty při různých setkáních a party.

Šopský salát

Autor: Depositphotos

Kdo ale nechce experimentovat, kdo sází na osvědčené a jasné receptury, ten se může nechat inspirovat níže uvedenými tipy.

Kozí sýr je skvělý rozpečený

Lehké zeleninové saláty se dle Jiřího Kopáčka náramně snoubí s čerstvým kozím sýrem, a to nejlépe v teplé rozpečené formě s lehce zakápnutým medovým přelivem.


Jaké sýry máte nejraději?


Chcete-li získat skvělý ovocný salát, který je oblíbený hlavně ve Středomoří, doplňte na půlměsíčky či plátky nakrájené čerstvé fíky právě čerstvým kozím sýrem. Netřeba již nijak dále dochucovat.

Mozzarella do salátu? Ano, ale nesolená

Dalším velmi oblíbeným je italský salát Caprese Classico z rajčat, bazalky a plátků mozzarelly dochucený olivovým olejem a balzamikovým dressingem. „Všimli jste si, že se v tomto případě vlastně jedná o napodobeninu italské vlajky: brčálová zelená z bazalky, sněhově bílá z mozzarelly (nejlépe té pravé buvolí) a jasně červená barva z cherry rajčátek. A jedna důležitá rada: Mozzarella se nesolí, ale vychutnává se v salátu ve své nejpřirozenější mléčné formě,“ připomíná důležitý fakt Jiří Kopáček.

Mozzarella v jednoduchém salátu

Autor: Depositphotos

Fetu, nebo Balkánský? Radonický

Mezi čerstvé (nezrající) sýry patří i balkánský sýr uchovávaný v solném nálevu. Do salátu ho můžete nadrobit nebo nastrouhat na hrubém struhadle. Nejznámější je na salátu z rajčat, paprik a okurek. Pokud zvolíte tradiční řeckou fetu z ovčího, kozího či směsného mléka těchto dvou živočišných druhů, bude váš šopský salát ještě dokonalejší.

Velmi chutný je v šopáku i Radonický Balkán z Němcovy selské mlékárny či Řecký ovčí sýr do salátu ze Sýrárny Horní Dvorce.

Nevynechejme měkké plísňové, polotvrdé i tvrdé sýry

Tyto sýry nejlépe využijete v nejrozličnějších sýrových salátech. Použít můžete ementál, eidam, goudu, ale také hermelín či nivu nebo i tavený uzený sýr. Důležité je vždy, aby byly sýry čerstvé.

Niva nebo jiný modrý sýr skvěle obohatí jednoduchý salát

Autor: Depositphotos

„Ochucující přísadou do salátů mohou být jablka, hroznové víno, vajíčka vařená na tvrdo, vlašské ořechy, sladká konzervovaná kapie a další. Jako pojící složka se používá jednak majonéza, ale je lepší, bude-li nastavená jogurtem či zakysanou smetanou a podle typu salátu a vaší chutě ochucená,“ pomáhá s dochucením šéf ČMSM.

Sýr s ovocem? Klidně!

Velice chutný je salát z kousků ananasu a nasekaných jader vlašských ořechů v kombinaci s květinovými růžičkami (rozetami) švýcarského sýra Mnichova hlava (Téte de Moine). Místo ananasu můžete také použít mochyni (physalis) anebo papáju či meloun.

Sýr se skvěle hodí i do zálivky

Sýry jsou neodmyslitelné, ať už jako finální dekorace salátů, součást salátových směsí, nebo jako přísada salátové zálivky, kterým dodávají tu správnou chuť. Sýrové saláty se mohou podávat jako předkrm, ale ve větších porcích mohou představovat i kompletní lehčí hlavní jídlo.

„Pokud budete chtít k přípravě salátu využít ten nejtvrdší parmazánský sýr, nahoblujte ho například na lístky z rukoly nebo rokety, kterou jste jen lehce okořenili zálivkou vinaigrette,“ radí Jiří Kopáček.

Velmi oblíbená je zálivka ze zakysané smetany, kterou rozmixujete s octem, solí, pepřem a nivou nebo balkánským sýrem. Kombinace zakysané smetany, sýru s modrou plísní, česneku, trochy citronu, soli a pepře se náramně vyjímá na ledovém salátu, který finálně posypete vlašskými ořechy.

Galerie: Sýry cottage: hrudky, nebo kulatá zrna?

Zkusit můžete i zálivku ze sýra cottage, buď si ho koupíte s příchutí a rovnou ho přimícháte do zeleninového salátu, nebo cottage natural doplníte solí, pepřem a lžičkou dijonské hořčice. Velmi chutnou, lehce ostřejší variantou je i cottage se solí, pepřem a rozetřeným česnekem.

Sýr v zálivce ani porcovaný doma vás neohromil? I pro vás máme tip

Výrobci se přizpůsobují rychlému životu a snaží se nám ulehčit cestu ke zdravému životnímu stylu, proto už nějaký ten pátek nabízí v obchodech sýry již nakrájené na kostičky, klidně i ochucené. K mání je tak Lučina salátová, Gervais Délicatesse Salade sýrové kostičky do salátu se 4 druhy ořechů nebo maličké kousky Mozzarelly od Galbani.

Odborná spolupráce:

Ing. Jiří Kopáček, CSc.

Předseda představenstva Českomoravského svazu mlékárenského

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).