Hlavní navigace

Konec přezrálých banánů a řídkých protlaků?

 Autor: Depositphotos.com
KOMENTÁŘ – Novela vyhlášky „o ovoci a zelenině“ navrhuje úpravy ve značení a prodeji tohoto sortimentu. Konečně tak odliší pasterovanou od sterilované zeleniny, zpřesní pojmy kečup, protlak, pyré a snad i usnadní cestu českých hub do obchodů.
Petr Havel 10. 6. 2020
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Všemožné novelizace zákonů a vyhlášek, které se týkají výroby, prodeje nebo označování potravin, jsou prakticky vždy odůvodňovány zájmem spotřebitele. Ne vždy tomu tak je. Přijaté změny spotřebitelům mnohdy spíše komplikují život. A když ne spotřebitelům, tak alespoň výrobcům a prodejcům, kterým ukládají nové a byrokraticky náročnější podmínky. Jak tomu je tentokrát?

Změny vyhlášky „o ovoci a zelenině“

V případě návrhu novelizace stávající vyhlášky 157/2003 Sb., tedy nově návrhu „vyhlášky o požadavcích na zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány“ kupodivu výše uvedené neplatí. Jinými slovy, tentokrát většinou o zájem a lepší orientaci spotřebitele skutečně jde. Ke změnám by mělo dojít v příštím roce.

Dosud platná vyhláška se ve svém označení poněkud liší, stanoví „požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich, jakož i další způsoby jejich označování“.

Zjišťovali jsme, co všechno se tedy má měnit.

Šetrněji zpracovaná pasterovaná zelenina

Nejdůležitější změnou je přitom zřejmě zavedení pojmu „pasterovaná zelenina“, neboť současná vyhláška zná pouze pojem „sterilovaná zelenina“.

Výsledkem jsou pak označení typu „zpracovaná sterilovaná zelenina“, což je ovšem pojem nepřesný a částečně i klamavý. Pasterace je totiž šetrnější způsob konzervace potravin (a tedy i zeleniny), který ve výsledném produktu zachovává více příznivých nutričních vlastností z původní suroviny. Což ovšem spotřebitel zatím nemá šanci zjistit.

Posláním této informace tak je, že by spotřebitelé měli poté, až to poznají, preferovat při nákupech výrobky označované jako pasterované.

České houby do obchodů

Pro spotřebitele v ČR, kteří se často označují jako „národ houbařů“, je pak další dobrou zprávou, že novela vyhlášky ruší definici maximální doby trvanlivosti. Podle ní lze houby prodávat maximálně tři dny po datu sběru. To v praxi bohužel znamená, že se do obchodu české houby fakticky nedostanou.

Nově má ručit za dobu trvanlivosti ten, který houby uvádí na trh. Tato novinka jednak zvyšuje možnost prodávat v obchodech české houby, logiku má ale toto opatření i proto, že různé druhy hub mají různou dobu trvanlivosti.

V příštím roce si tak bude moci zákazník koupit v obchodech ve zvýšené míře české houby z českých lesů (nebo od profesionálních pěstitelů), což jistě leckdo, kdo nemá moc možností si houby vlastními silami nasbírat, uvítá.

Zpřesnění pro kečupy a spol.

Třetí důležitou změnou je zpřesnění pojmů u produktů z rajčat, a to o koncentrovaný rajčatový protlak, nekoncentrovaný rajčatový protlak, rajčatové pyré a kečup.

Stejně tak se změní definice pro zeleninový protlak a pyré obecně, a to tak, že do zeleninového protlaku nebude možné přidat vodu ani zeleninovou šťávu a do zeleninového pyré bude umožněno přidat zeleninovou šťávu ze stejného druhu zeleniny nebo vodu, avšak pouze v technologicky nezbytném případě a množství.

Slovo „čerstvé“ prý mizí jen z názvu vyhlášky

V navrhovaném znění vyhlášky lze přitom narazit i na to, že v novele bylo vynecháno označení „čerstvé“ ovoce a zelenina. Jak ovšem uvádí ministerstvo zemědělství, tato skutečnost neznamená, že by výraz „čerstvý“ nebo „čerstvé“ nemohl být nadále uváděn.

„Přijetím navrhované vyhlášky nedojde k žádným změnám při označování ovoce a zeleniny. Výraz ‚čerstvý‘ je v rámci prodeje ovoce a zeleniny používán dlouhodobě v ČR i ostatních členských státech EU, a to zcela v souladu s právními předpisy,“ uvádí mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.

Konec přezrálých banánů

Úplně na závěr ještě jedna ze změn, týkající se pro změnu banánů. U nich bude povinné uvádět odrůdu a jakost a na trh nebude možné uvádět přezrálé banány.

„Banány se uvádějí na trh celé, zdravé, pevné konzistence. Nesmí být přezrálé, jsou bez otlaků, bez poškození způsobeného nízkými teplotami, bez nadměrné povrchové vlhkosti, bez cizích příměsí a nečistot,“ stojí v návrhu.

Vzhledem k tomu, že banány jsou třetím nejkonzumovanějším ovocem v ČR, je tedy i tato změna v zájmu spotřebitele.

Galerie: Jak se pěstují banány v Jižní Americe 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).