Hlavní navigace

probiotika

Bakterie ve střevech řídí naše životy víc, než jsme mysleli

Průměrný člověk má ve svých střevech až 1,5 kg bakterií. „Tento takzvaný mikrobiom zásadním způsobem ovládá nejen imunitu, ale i obezitu, psychiku, a má tak spojitost i s řadou onemocnění,“ popisuje biolog Petr Ryšávka.

Doba čtení: 7 minut

Je miso polévka skutečně zdravá? Musíte ji správně připravit

Miso polévka je tradiční japonský pokrm, který získává stále větší popularitu i u nás. Z čeho se vlastně vaří, co obsahuje a jak ji připravit, aby byla prospěšná našemu zdraví?

30. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Kysané zelí z našich obchodů není zdravé, ukázal test

Kysané zelí nesmí být sterilované, aby si zachovalo tělu prospěšné látky – vitamín C a probiotické bakterie. Takové vlastnosti očekáváme od zelí v sáčku. Test odhalil, jak moc se pleteme.

6. 2. 2018 11:22
Doba čtení: 3 minuty

Co to je? Zdravé bakterie aneb tibi krystaly

Říká se jim tibi nebo také japonské krystaly. Tibi získáte ve formě houby nebo prášku a sami si z něj můžete připravit tzv. vodní kefír. Jde vlastně o fermentovanou vodu, nápoj populární pro své zdravotní účinky.

25. 1. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Jíte kysané zelí a nakládané okurky? Jíte zdravá probiotika

Asi už jste slyšeli o důležitých střevních bakteriích, kterým se říká probiotika a mají pozitivní vliv na naše trávení a střevní imunitu. Možná ale nevíte, které potraviny jsou významným zdrojem těchto probiotických bakterií.

Doba čtení: 3 minuty

Příští stanice metra: Bohušovická mlékárna

Jediná mlékárna u nás, která má vlastní „metro“. Nejde o samoúčelnou frajeřinku, doprava podzemními chodbami umožní zachovat správnou teplotu od výroby až po distribuci.

Doba čtení: 6 minut

Fastfood za beďary nemůže

Proč se ve zkouškovém období osypáváme a proč máme hroznou pleť, i když nakupujeme nejdražší krémy? Kdo může na naše popraskané koutky? Poradí dermatolog z FN Královské Vinohrady.

Doba čtení: 4 minuty

Zapomeňte na probiotika, úředníci zakázali toto slovo používat

Musí zmizet. Nápisy probiotika či prebiotika na obalech potravinářských výrobků, i tvrzení obsahující tyto výrazy a poukazující na jejich pozitivní vliv na lidský organismus.

Doba čtení: 4 minuty

Probiotické tampóny jsou účinnější než jogurt v pochvě

S nepříjemnými výtoky a vaginálními záněty se setkávají tisíce žen. Probiotické tampóny mírní potíže a předcházejí infekcím. Navzdory domněnkám je nenahradí ani bílý jogurt, ani tabletky.

31. 7. 2012 10:00
Doba čtení: 4 minuty

Více vody, nižší cena - osud salámu Vysočina. A nejen jeho

Všimli jste si? Kvalitnější verze tradičně vyráběných českých potravin se celkem nenápadně vytratily z pultů. Nebyl o ně zájem a výrobci buď opustili, nebo minimalizovali jejich výrobu.

Doba čtení: 5 minut

Za vitamíny utrácíme čím dál víc peněz

Říká se, že v Americe teče do záchodu nejdražší moč na světě. To proto, že právě v USA polykají lidé nejvíc potravinových doplňků. A Češi se co do vitaminů Západu přibližují.

28. 2. 2012 10:00
Doba čtení: 2 minuty

Posilování imunity je dobrý byznys, co ale opravdu funguje?

Pilulek, které se nám vnucují a podbízejí, že vylepší naši imunitu, jsou stovky. A nejsou levné. Jak se v nich vyznat a co skutečně pomáhá? Imunoložka Blanka Říhová to ví.

Doba čtení: 3 minuty

Kefír, acidofilní mléko, zákys, kyška - jak se vyznat v zakysaných mléčných nápojích

Zakysané výrobky se liší co do obsahu a účinnosti, některé navíc obsahují probiotika. A co víc – pro každého je vhodná jiná mléčná či probiotická kultura a v jiném množství.

Doba čtení: 5 minut