Hlavní navigace

grilování

Optimální teplota při grilování a jak ji poznat

Co grilovat a na jakém grilu… to všechno je jistě důležité. Zásadní je však teplota a doba grilování. Je dobré vědět, že teplota uvnitř masa a na grilu se liší.

Petr Havel

18. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

V obchodech je chléb z cvrččí mouky

Diskontní řetězec Penny Market pro své zákazníky připravil jako první v České republice chléb s desetiprocentním podílem cvrččí mouky. Podívejte se i na další novinky týdne.

Lenka Krbcová

13. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut

Meníčko: Botanické fermentované limonády zrají sedm dní

V ochutnávce novinek týdne tentokrát voní pochoutky z grilu a na osvěžení je tu hned několik tipů na přírodní limonády, ovocné drinky i detoxikační nápoje.

Lenka Krbcová

22. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 7 minut

Zpestřete si letní grilování pochoutkami z hub

Pokud už vás omrzelo grilování masa a zeleniny, věnujte prostor na roštu houbám. Poradíme, které se hodí na gril i jaká nádivka jim bude slušet.

Petr Havel

23. 8. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Grilovací omáčky: víc cukru než ve zmrzlině

Chcete grilovat a neztloustnout? V zásadě bohužel platí, že co je tučné, to se dobře griluje. Navíc klasická barbecue omáčka obsahuje až čtyřicet gramů cukru na sto gramů. Tak oslazený není ani polárkový dort.

Veronika Pourová

1. 8. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Nemyjte gril po každé grilovačce, stačí jednou měsíčně

Grilování je veskrze radostná aktivita. Kdyby se ale přece jen měla najít činnost spojená s grilováním, na kterou se tak úplně netěšíme, bylo by to nejspíš následné čištění grilu. Jak si ho ulehčit a proč nepulírovat gril po každém grilování?

Redakce

25. 7. 2017 14:20
Doba čtení: 2 minuty

Bakterie se množí i při grilování

Hygienici upozorňují, že by lidé měli myslet na dodržování základních hygienických pravidel už při samotném ukládání a zpracování masa, které si připravují na grilování.

Redakce

26. 6. 2017 8:00
Doba čtení: 3 minuty

Grilování: Jak na to, aby se maso na gril nechytalo?

Grilujete rádi, ale často se s masem i burgery na grilu perete? Chytí se a nechtějí se pustit? Máme pro vás sadu rad, které vás napříště od potrhaných a nevzhledných kousků masa ochrání.

Kateřina Čepelíková

29. 5. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

4 kroky k dokonale rozpálenému grilu

Gril umí rozpálit kde kdo, ale jen málokdo ví, jak to udělat rychle a snadno. Jen opravdový expert pak dokáže poradit, jaký otop se hodí na grilování ryby.

Redakce

20. 7. 2016 10:00
Doba čtení: 5 minut

Krevety před grilováním neloupejte, jinak se rozpadnou

Krevety se dají dnes již poměrně dobře sehnat, a to buď mražené nebo čerstvé. Hodí se jako zpestření do salátů, do polévek, do rizota, ale skvěle chutnají i grilované, máčené do různých druhů omáček.

Petr Havel

20. 7. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Jak vybrat ideální víno k jídlu?

Bílé víno se hodí k rybám a červené k hovězímu, to asi všichni víme. Ale jaké víno vybrat k uzeninám, sýrům, salátu či zvěřině?

Redakce

13. 7. 2016 15:25
Doba čtení: 1 minuta

7 tipů pro bezpečné grilování: Marinády nikdy nepoužívejte opakovaně

Naučte se hlavní zásady bezpečného grilování a grilujte bez obav ze zdravotních potíží.

Redakce

7. 7. 2016 11:52
Doba čtení: 2 minuty

Řecký balzamikový krém patří do dortu i marinády. Jak se vyrábí?

Řecký balzamikový krém se vyrábí z balzamikového octa a ten zas z korintských rozinek. A rozinky? Ty vyrobí jen řecké slunce během deseti dnů.

Kateřina Čepelíková

17. 5. 2016 0:00
Doba čtení: 4 minuty

10 rad šéfkuchařů pro perfektní grilování

Máte nový gril a v lednici maso za hříšné peníze, protože se chystáte dnes rozjet grilovací sezonu? Přečtěte si tipy ke grilování známých šéfkuchařů, ať neuděláte nějakou botu.

Kateřina Čepelíková

13. 5. 2016 11:00
Doba čtení: 2 minuty

Kde všude lze v Praze grilovat? V parku i na loďce

Grilování je fenomén. Griluje se všude, všechno a stále. Nechte se inspirovat a zkuste grilování na Vltavě, piknik v parku bez vlastního jídla nebo v parku u vody.

Kateřina Čepelíková

12. 5. 2016 11:30
Doba čtení: 3 minuty

Jak vybrat ideální gril? Horko těžko

Na trhu existuje nepřeberné množství grilů, ze kterých si každý vybere ten nejvhodnější pro svůj balkon nebo zahradu. Stačí vědět, co který gril umí a nač se před koupí zaměřit.

Kateřina Čepelíková

10. 6. 2015 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Marináda na grilování: patří na maso, ale nikdy ne na gril

Ještě jste nepřišli grilování na chuť? Možná nemáte v zásobě ty správné marinády, nebo jen nevíte, jak na to, aby všem chutnalo. Poradí nám pět zkušených kuchařů.

Kateřina Čepelíková

29. 5. 2015 0:00
Doba čtení: 6 minut

7 tipů pro grilování ryb

Receptů na grilování ryb je bezpočet, ale pro úspěch jsou důležité základní zásady. Chutná ryba je nasolená těsně před tepelnou úpravou a nikdy se nepokládá přímo na gril.

Redakce

20. 5. 2015 12:31
Doba čtení: 4 minuty

Umíte si připravit bílé ryby? Recept je jednoduchý

Plotice, perlín, cejn, jelec, parma, bolen… Především při amatérském rybolovu je častou kořistí „bílá ryba“. Skupina kaprovitých zatížená image horší kvality rybího masa. Neprávem.

Petr Havel

18. 6. 2014 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Naučte se grilovat jako mistři

Napichujete při grilování maso na vidličku, kupujete hotové marinády a opékáte zmraženou rybu? Z grilování byste propadli. Zkuste to jinak a správně s odbornými radami šéfkuchaře.

Kateřina Čepelíková

17. 6. 2013 9:00
Doba čtení: 4 minuty

Uzení tekutým kouřem mají mnozí za podvod

K uzení se používají tři druhy kouře, klasicky studený a teplý a nově i tekutý, proti němuž má řada lidí výhrady. Spotřebitel by minimálně chtěl vědět, jaký způsob byl u výrobku použit.

Petr Havel

4. 1. 2013 0:00
Doba čtení: 5 minut

Burger není žádný karbanátek v housce

Hamburger z fastfoodu nemá nic společného s burgerem, který si připravíte doma. Zapomeňte na shánění vajec, majoránky a mouky. Připravte si originál burger s profíkem.

Kateřina Čepelíková

18. 10. 2012 0:00
Doba čtení: 5 minut

Nemám balkon, zahradu, v parku pěkně griluju

Grilování není sice nezdravější úpravou jídla, ale rozhodně patří v Česku k neoblíbenějším. Natolik, že se rozrůstá i do veřejných parků. Kde všude můžete grilovat?

Kateřina Čepelíková

10. 8. 2012 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Češi grilují rádi, ale špatně. Poradíme vám s výběrem masa

Základem správného grilování nemůže být kilo vuřtů za čtyřicet korun. S výběrem masa, na kterém si opravdu pochutnáte, poradí David Kukla z farmářské prodejny Sklizeno.

Kateřina Čepelíková

31. 7. 2012 0:00
Doba čtení: 7 minut

Desítka potravin, kterým je lepší se ve vedrech vyhnout

Chlebíček s podivnou oblohou by si dal v horku jen šílenec. Ale jídel, která se pro horké dny vůbec nehodí, je víc a nejde tu rozhodně jen o to, že po některých by vám mohlo být špatně.

Anna Příhodová

25. 7. 2012 0:00
Doba čtení: 5 minut

Čím vším se dá přiložit pod gril?

Každý dnes griluje, ale ne každý vybere správný otop. Které dřevo se hodí pro hovězí steak a jakým ovoníte kuřecí?

Redakce

12. 7. 2012 10:00
Doba čtení: 3 minuty

Grilování se bát nemusíte. Když víte, jak na to

Při grilování na otevřeném ohni skutečně vznikají zdraví škodlivé látky. Jsou ale způsoby, jak riziko eliminovat. Patří mezi ně i zvyk namáčet maso v hořčici nebo nakládat do koření.

Petr Havel

25. 5. 2012 0:00
Doba čtení: 5 minut

Červené maso bychom měli péct při nízkých teplotách. Bude lepší a zdravější

Péct či smažit maso dlouho a za vysokých teplot vede k tomu, že si v jídle zbytečně vyrábíme rakovinotvorné látky. Dokazuje to nová práce ze Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity.

Redakce

6. 3. 2012 10:00
Doba čtení: 2 minuty

Sendvičovače a topinkovače nedělají jen sendviče a toasty

Popis parametrů zdánlivě jednoduchých přístrojů někdy připomíná manuál pro piloty. Chcete si je pořídit? Ujasněte si, jestli potřebujete jen základní funkci, nebo i další vychytávky.

Lenka Krbcová

12. 12. 2011 0:00
Doba čtení: 5 minut

Grilování v zimě? Proč ne, s elektrickými grily to jde i doma

Máte rádi grilování a nechcete o ně přijít ani v zimě? V našem vánočním průvodci kuchyňskými spotřebiči jsme se podívali na základní parametry, které by vás mohly zajímat při výběru.

Lenka Krbcová

9. 12. 2011 0:00
Doba čtení: 5 minut