Hlavní navigace

Veřejná griloviště v parcích a lesích: kam vyrazit a co vzít s sebou

10. 6. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Veřejná griloviště a pikniková místa si nacházejí stále více příznivců. Zprvu je využívali spíš Pražené, ale postupně se objevují v celé republice. Kam vyrazit o víkendu ogrilovat klobásu nebo opéct buřty?

Místa, která můžeme využít třeba k uspořádání pikniku, mají svá pravidla a také se mezi sebou liší. Někde je jen ohniště, kde se dají opéct buřty, jinde čeká velký zabudovaný gril.

Kdo dřív přijde, ten griluje

Outdoorová gastronomie je elegantním řešením pro všechny, kdo bydlí v bytech. V českých parcích a lesoparcích tak vznikají pikniková místa a griloviště. Po Praze se začala objevovat třeba v Brně, Pardubicích, Hradci Králové a dalších českých městech. Na interaktivní mapě Grilujeme ve městě jsou postupně označována další místa, kde lze o víkendu uspořádat třeba piknik s přáteli a neriskovat stížnosti sousedů, kterým by vůně z grilování na balkoně nemusely být příjemné. Veřejně přístupná griloviště a pikniková místa se ale nedají předem rezervovat, s tím je třeba počítat.

Veřejné griloviště v areálu svitavského Parku patriotů
Autor: Grilujemevemeste.cz

Veřejné griloviště v areálu svitavského Parku patriotů

Tipy na veřejná griloviště

  • Praha: Na Košíku v Praze 15 – nově vybudované griloviště s velkým grilem, v blízkosti dětského hřiště, Centrální park v Praze 13 – moderní griloviště s ocelovým grilem, v blízkosti restaurace.
  • Pardubice: Na Špici – grilovací prostor je ukryt v dřevěné budově, která slouží jako půjčovna sportovních potřeb.
  • Hradec Králové: Šimkovy sady – jedno grilovací místo je na poloostrově u rybníčka a další dvě v sadech sousedících s katastrálním úřadem.
  • Brno: Brněnská přehrada – zde jsou hned tři veřejná grilovací místa, a to na Rokli, Pod Dymou a v lokalitě Sokolovské koupaliště. Park Kraví hora – veřejné griloviště se nachází u cesty naproti vodojemu.

Piknik nebo grilovací místo

O tom, jaké jídlo si můžeme na kterém místě připravit, rozhoduje už jeho název – piknikové místo nebo griloviště. Pikniková místa jsou zpravidla opatřena dřevěným piknikovým stolem s lavicemi, odpadkovým košem a vyznačeným ohništěm. V Praze by se postupně na některých místech měly objevovat i mobilní toalety. 

Griloviště má podobné vybavení jako piknikové místo, ale má tu výhodu, že zde najdeme i ocelový gril, umístěný napevno. Takže nemusí zůstat jen u opékání buřtů a klobás, ale můžeme si tu připravit třeba i steak. Na některá místa je možné dorazit i s přenosným malým grilem. Griloviště i pikniková místa jsou označena.

Vyzkoušejte své znalosti o grilování v našem kvízu:

Jste mistr grilu?

Co vzít s sebou

Na veřejné griloviště je třeba přinést kromě jídla, které chceme chystat, dřevěné uhlí pro vlastní spotřebu. K ohništím přivážejí lesníci občas dřevo, ale to obvykle rychle mizí, proto je lepší nespoléhat na to. Výhodou veřejných prostor ke grilování je mimo jiné fakt, že založit zde oheň je povoleno a z logiky věci vyplývající. Na místech, která k tomu nejsou určená, totiž riskujeme pokutu. 

Tipy na pikniková místa s ohništěm

  • Plzeň: Senecký rybník – ideální místo k relaxaci, sportování i grilování. Kolem rybníka se rozprostírá písečná pláž.
  • Praha: Ohniště pod modřanským jezerem, Chuchelský háj (V Lomu), Prokopské údolí (Klukovice u dětského hřiště), Obora Hvězda (Pod rybníkem, U domu oborníka), Kunratický les (Vyhlídka, U Gizely), Stromovka (zde jsou hned 4 místa a k zapůjčení i gril za 400 Kč).

Pravidla veřejných grilovišť

Všechna pikniková místa a veřejná griloviště se dají využívat mezi 8–23 hodinou. Výjimku tvoří parky, kde platí dodržování nočního klidu a ve 22 hodin se musí s grilováním skončit. Na místech, která se nacházejí hluboko v lesích, by mělo být samozřejmostí dodržení nižší míry hlasitosti během pikniku. Před odchodem je důležité ohniště důkladně uhasit dostatečným množstvím vody a místo opustit až v momentě, kdy jsme si jistí, že nedoutná. Okolí místa by samozřejmě mělo zůstat čisté a bez odpadků.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).