Hlavní navigace

Test: Který sýr nám při grilování protekl roštem? Ten na grilování

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz
Vyzkoušeli jsme ugrilovat hermelíny, camembert i sýr balkánského typu. Vybírali jsme sýry určené přímo na gril a jeho obdoby, které pro tepelnou úpravu primárně určeny nejsou. Který sýr nám protekl do grilu? Překvapivě ten, od nějž jsme to nečekali.

Chladicí boxy v obchodech letos víc než kdy jindy zaplnily sýry, které v názvu nesou dovětek „na gril“ či „na grilování“. V člověku to asociuje, že to budou nějak speciálně upravené sýry, které vydrží vyšší teplotu a nebudou se poroučet skrze rošt. Naši tezi nám před nedávnem potvrdil i šéf Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček v článku Který sýr se (ne)hodí na grilování. My jsme ale zjistili, že je vlastně úplně jedno, jestli na gril dáte „Hermelín na gril“ nebo „Hermelín“. V našem grilovacím testu se všechny sýry chovaly stejně. Tedy až na jednu výjimku, která leč byla určená přímo na grilování, grilem protekla.

Do testu jsme nakoupili devět sýrů. Snažili jsme se přitom vybrat vždy jednu variantu určenou na gril a druhou od stejného výrobce sýru, který primárně na gril určený nebyl. (V případě hermelínu jsme nakoupili dva sýry na gril a jeden původní český.)

Grilovali jsme tyto sýry:

BALSÝR, Žirovnický sýr, balkánského typu
BALSÝR, Na gril, 2 druhy koření

Sýry se při tepelné úpravě chovaly stejně (položené přímo na rošt protékaly, na alobalu držely tvar).

Président na gril, pikantní koření
Président Camembert

Oba sýry se na grilu chovaly stejně, na povrchu jsou pevné, soudržné, po rozkrojení zvolna vytékají.

Olmín na grilování
Olmín, sýr vyšlechtěný na Moravě

Sýr určený na gril má porušenou strukturu, přesto ho krájíme napůl, jak velí postup k přípravě. Sýr určený na gril má velmi vláčnou, krémovou konzistenci, druhý pevnou tvarohovitou strukturu. Po pěti minutách strávených v teple na alobalu sýr určený na gril protekl mřížkou grilu až na odkapovou misku. Zbytek, který zůstal na alobalu, jíme lžičkou. Klasický Olmín má povolené jen rohy, jinak si zachovává pevnou konzistenci.

Sedlčanský původní český Hermelín
Sedlčanský tuplák na gril, již kořeněný bylinkami
Sedlčanský Hermelín na gril + grilovací koření

Po ugrilování má Sedlčanský původní český Hermelín pevnější strukturu, to Tuplák teče z těchto třech sýrů nejvíc. Po ugrilování se nebojíme sýry z alobalu přesunout na talíř, abychom je neroztrhli, mají totiž pevný povrch.

Co nás překvapilo

Nenechte se zmást obrázkem na přebalu sýrů, mohou být dosti zavádějící. Přesvědčili jsme se o tom zejména u sýru balkánského typu na gril, který na obale ukazuje na ugrilovaném sýru krásnou mřížku, v popisu přípravy se ale píše, že máte sýr uzavřít do alobalu. Tam na sebe ale žádnou mřížku neotiskne. (Věřte, že nemá cenu se o mřížku pokoušet. My jsme to totiž vyzkoušeli za vás a ušetřili jsme vás tak hodinového drhnutí grilu, do kterého nám sýr protekl.)

Sýry Olmín, přestože mají zcela stejně velké papírové krabičky, uvnitř ukrývají úplně jinou velikost sýrů. Zatímco ten určený na gril váží sto gramů, Olmín, sýr vyšlechtěný na Moravě, váží o celých dvacet pět gramů víc. V ceně je váha sýru zohledněna, Olmín na grilování je sice na první pohled levnější, ale hlavně proto, že je ho méně.

Měkké sýry s plísní na povrchu, typicky hermelíny a camemberty, jsou prakticky sýry, jejichž útroby na grilu jen povolily. A někdy až moc. Je to takový hermelínový smažák, bez trojobalu.

To sýr balkánského typu naopak předčil naše očekávání chutí, vůní a jemnou konzistencí, kterou grilováním získal.

Vůbec nejvíc nás ale po grilování překvapilo, že je skoro jedno, zda si v obchodě vyberete sýr výrobcem určený pro grilování, nebo jeho ekvivalent bez tohoto doporučení. (A někdy dopadnete lépe se sýrem, který na gril určen není, viz Olmín). Těsně před uzávěrkou tohoto článku nám navíc přišlo vyjádření k rozdílům mezi jednotlivými hermelíny z řady Sedlčanský, kde naše zjištění potvrzují. „V receptuře a výrobním procesu se klasický Sedlčanský Hermelín od toho v balení na gril nijak neliší. Rozdíl je především v tom, že Hermelín na gril prodáváme v praktickém a výhodném balení čtyř kusů spolu s grilovacím kořením nebo omáčkami tak, abychom spotřebiteli, který se zastaví na nákup cestou na víkend a je nažhavený na grilování s rodinou nebo kamarády, co nejvíce usnadnili život,“ napsal nám výrobce Savencia Fromage & Dairy Czech Republic, a.s. A jiné to s ohledem na výsledky našeho testu nebude asi ani u ostatních sýrů.

Potvrdilo se mi, že grilu prostě nejvíc sluší sýr Halloumi. Jeho barvu, vůni a chuť jen tak nezapomenete. A lžičku k němu tedy rozhodně nepotřebujete.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).