Nejspíš to víte, ale pro jistotu to zopakujeme. Zeleninu bychom měli jíst denně a ne, jedno cherry rajče k svačině a cibule k tlačence nestačí. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje, aby dospělý člověk snědl denně dohromady 400 gramů ovoce a zeleniny, podle nutričních specialistů by v tomto množství měla zelenina převažovat – protože obsahuje méně cukrů.
Minimem by tak mělo být přibližně 270 gramů zeleniny a 130 gramů ovoce. Pro představu, jedna středně velká mrkev váží asi 100 gramů, jedno středně velké rajče 40 až 50 gramů. Češi každopádně patří k národům, které jedí zeleniny dlouhodobě málo. Potvrdil to i nedávný průzkum Barometr Food, podle nějž jen 13 procent lidí zeleninu konzumuje v množství tří a více porcí denně, přičemž jedna porce odpovídá 100 gramům. Jen čtvrtina si zeleninu skutečně dopřává každý den. Nejčastěji si dáváme rajčata, salátovou okurku nebo papriku. A to je možná trochu nuda.
Zkuste náš test a uvidíte, jaké další druhy zeleniny možná stojí za ochutnání.
Zdroje:
Víš, co jíš: Netradiční druhy zeleniny aneb exotika na talíři
Semeniště: Exotická zelenina
Petra zahradničí: Netradiční zelenina, co se u nás chytla