Hlavní navigace

Zešedivět se dá i ve třiceti anebo „přes noc“

18. 2. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Šediví vám předčasně vlasy? Může to být traumatem, nemocí i nedostatkem vitamínů. Za předčasné zešedivění vlasů může rovněž kouření, a to zejména u žen. Ani náhlé zbělení vlasů není mýtus, vědci již dokonce vědí, co ho způsobuje.

Většinu z nás nález prvního šedivého vlasu zrovna nepotěší, lidé si tuto barvu totiž spojují se stářím. Ve skutečnosti se ale pigment může začít vytrácet i u velmi mladých jedinců. Někdy dokonce ke kompletnímu „zbělení“ kštice stačí jen pár týdnů. Příčinou může být silný stres, jak nedávno potvrdili vědci. Šedivění ale ovlivňují i nemoci, genetika, kouření nebo nedostatek vitamínů.

Co se dozvíte v článku
  1. Syndrom Marie Antoinetty
  2. Příčiny předčasného šedivění
  3. Někdo šediví rychle a brzy, jiný vůbec
  4. Přípravky proti šedinám mnohdy nefungují
  5. Ve skutečnosti nejde o šedivění

Syndrom Marie Antoinetty

V celé řadě příběhů a vyprávění se objevují hrdinové, kterým náhle zbělají vlasy po prožité hrůze nebo úleku. Tento neobvyklý jev má dokonce jméno: syndrom Marie Antoinetty. Právě tato francouzská královna totiž prý zešedivěla během strastiplné noci, kdy čekala na svou popravu. Ať už se zmíněný historický okamžik ve skutečnosti odehrál jakkoliv, základ může mít pravdivý.


Autor: Wikipedia.org, podle licence: Public domain

Rychlé zbělení vlasů na základě traumatického zážitku je pojmenováno po bývalé královně. Říká se mu syndrom Marie Antoinetty

V roce 1957 totiž například americký dermatolog zdokumentoval případ, kdy šedesátiletému pacientovi zbělely vlasy během několika týdnů po pádu ze schodů. Až nedávno ale vědci z Harvardovy univerzity odhalili, proč tomu tak je. Může za to takzvaný sympatický nervový systém a reakce organismu „bojuj, nebo uteč“, kterou vyvolá vnější hrozba. Zjistili to během pokusů na myších. Když hlodavce vystavili bolestivé nebo stresující situaci, sympatický nervový systém uvolnil hormon norepinefrin. Ten byl ve vlasových cibulkách absorbován kmenovými buňkami, jež slouží jako omezené zásoby k tvorbě melanocytů.

„Některé z těchto kmenových buněk se běžně při regeneraci vlasů proměňují v pigmentové buňky, které dávají vlasům barvu. Pokud jsou však vystaveny norepinefrinu ze sympatického nervu, všechny kmenové buňky se aktivují a promění se v pigment produkující buňky. To znamená, že žádné nezůstanou. Za několik dní jsou zásoby kmenových buněk regenerujících pigment vyčerpány, a když se to stane, nelze pigment obnovit,“ popsala proces vědkyně Ya-Chieh Hsu z Harvardovy univerzity.

Příčiny předčasného šedivění

Traumatický zážitek ale není jediným důvodem, proč nám vlasy šediví i v mladém věku. V některých případech můžou ke ztrátě pigmentu přispět třeba genetické mutace, nemoci či změny v imunitním systému.

„Předčasné šedivění nastává u bělochů před dvacátým a u černochů před třicátým rokem života. Může být projevem velmi vzácných geneticky podmíněných syndromů. Náhlé rychlé zešedivění může také nastat v důsledku těžkých horečnatých stavů, při snížené funkci štítné žlázy, podvýživě, při poruše vstřebávání vitamínu B12 ze střeva, nádorech nebo při závažných stresových situacích,“ uvedla pro Vitalia.cz Eva Dogoši, dermatoveneroložka z Polikliniky Anděl.

Jedna britská studie také přinesla zjištění, že za předčasné zešedivění vlasů může rovněž kouření, a to zejména u žen.

Někdo šediví rychle a brzy, jiný vůbec

Podle Evy Dogoši jsou přitom skutečně potvrzeny případy, kdy došlo ke zbělení vlasů během pár dnů. „Obvykle se to vysvětluje spíše jako náhlý výpad tmavých vlasů, které jsou více citlivé na látku způsobující dané poškození, rychle tak vzniknou ve vlasech lysinky. Kdežto bílé vlasy zůstanou nepostiženy. Šedivění vlasů může být vyvoláno i medikamentózně, při dlouhodobém užívání antimalarik u světlovlasých jedinců. Tmavé vlasy v tomto případě zůstávají beze změn,“ říká expertka.

Nejčastější příčinou šedivění je ale podle ní samozřejmě věk a projevy stárnutí. Způsobují to buňky ve vlasových koříncích, melanocyty, které produkují barvící pigment. Během let začínají pracovat nepravidelně, pomaleji a někdy produkci melaninu úplně zastaví. „Šedivění začíná obvykle kolem čtvrté dekády života, nejprve na spáncích. U mužů může dojít nejprve k zešedivění vousů a naopak oblast kolem přirození, obočí a podpaží šediví naposledy,“ nastínila Eva Dogoši.

Galerie: Když vám robot transplantuje vlasy

U malého počtu jedinců ovšem původní barva vlasů přetrvává až do vysokého věku. Výjimečně může dle expertky i dojít k obnovení pigmentu, a to například při Addisonově chorobě, která je spojena s poruchou funkce kůry nadledvin, kdy se snižuje tvorba hormonů kortizolu a aldosteronu.

Přípravky proti šedinám mnohdy nefungují

Na trhu samozřejmě existují také „zázračné přípravky“, které slibují návrat barevné kštice. Ty cílí především na jedince, kterým klasické barvy na vlasy nevyhovují třeba kvůli alergiím.


Autor: Depositphotos.com

Šedivění obvykle začíná kolem čtyřicítky, ale je to velmi individuální

Podle expertky ale bohužel dané produkty nemají stoprocentní účinnost. „Princip jejich fungování spočívá v redukci oxidovaného melaninu v bílých vlasech enzymem 5-alfa-reduktázou, čímž se obnoví původní tmavý melanin. Účinek by se měl objevit mezi jedním až třemi týdny od začátku používání, po vysazení přípravku se barva vlasů postupně opět vrátí k původní šedé. Nicméně řada uživatelů popisovala, že se efekt léčby vůbec nedostavil ani po půlroce používání, nebo se objevilo nepříjemné rezavočervené zbarvení vlasů způsobené oxidací octanu stříbrného,“ popisuje dermatoveneroložka.

Ve skutečnosti nejde o šedivění

Lékařka také na závěr upozorňuje, že i když se obecně hovoří o šedivění, není to zcela správný pojem. „Šedivění v přesném slova smyslu vlastně neexistuje, protože barva šedivých vlasů vzniká smísením bílých a normálně zbarvených vlasů,“ vysvětluje odbornice.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pracovala jako redaktorka i editorka pro řadu celostátních deníků a zájmových webů. Dnes píše na volné noze o tématech, která jsou jí nejbližší – o zdraví a sociální problematice. Vystudovala Mediální studia UK a Podnikohospodářskou fakultu VŠE.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).