Hlavní navigace

Vztah pediatrů k homeopatii: je to půl na půl

30. 6. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Homeopatie je vyhledávaná zejména rodiči. Co je k tomu vede? A klepou si pediatři na čelo, nebo jsou alternativní léčbě spíše nakloněni?

Hledá se pediatr, zn. homeopat. Je jedno, v jakém kraji České republiky žijete, poptávka po pediatrech, kteří jsou nakloněni i homeopatické léčbě, je všude vysoká.

Zájem rodičů o homeopatii

Ordinace pediatrů-homeopatů jsou mnohdy přeplněné a není výjimkou, že v nich musíte dlouho čekat. Případně již nepřijímají nové pacienty, a rodiče tak hledají jinde. Někdy i na druhé straně města. „Dojíždění mi nevadí, hlavně, aby nás paní doktorka přijala,“ svěřuje se na diskusním fóru jedna z matek, která hledá pediatra-homeopata v Hradci Králové.        

Čím to je, že je rodiče vyhledávají? Hlavním důvodem je především šetrnost léčby a nulové vedlejší účinky. „Homeopatie snižuje nutnost podávání chemických léků, což je z hlediska dětského věku velmi etické,“ říká pediatr-homeopat Tomáš Karhan.

Jaký mají pediatři vztah k homeopatii

Vztah dětských lékařů k homeopatii se různí. Kromě těch, kteří se dále homeopaticky vzdělávají, jsou mezi nimi i ti, kteří se jí nebrání, až po ty, kteří o ní nechtějí ani slyšet. Společnost Iqvia se dotazovala letos v dubnu 79 lékařů pro děti a dorost.

Z výsledků vyplývá, že kladný vztah k homeopatii má polovina pediatrů a téměř 60 procent se domnívá, že je důležité, aby bylo poskytování homeopatické léčby i nadále v kompetenci lékařů a lékárníků. Denně ji doporučuje zhruba třetina dotazovaných. Nejčastěji při poruchách spánku a infektech horních cest dýchacích.

Galerie: Výroba homeopatických léků

Pro radu do lékárny

Ne vždy je nutné jít si pro radu do ordinace lékaře. Mnohdy dokážou pomoci s výběrem vhodného léku také lékárníci. Společnost Iqvia se dotazovala i jich (metoda osobního dotazování na vzorku 151 lékárníků z celé ČR).

Kladný postoj k homeopatii mají tři čtvrtiny dotazovaných a zákazníkům lékárny doporučují i homeopatické léky (41 procent dokonce každý den).

Lékárníci uvádějí, že nejčastějšími zákazníky kupujícími homeopatické léky jsou rodiče dětí od 0 do 6 let a těhotné a kojící ženy. Z toho vyplývá i hlavní důvod pro doporučení právě homeopatie – absence známých vedlejších účinků a vhodnost pro těhotné a kojící. Celkem 57 procent dotázaných ještě uvádí, že homeopatii doporučují i na základě v praxi ověřených zkušeností.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).