Hlavní navigace

Čeká vás výměna kloubu? Co musíte vědět předem

19. 7. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Totální endoprotéza kyčelního kloubu je operací, na kterou se čeká několik měsíců. Za tu dobu se vyplatí pečlivě promyslet, jakému zařízení se svěříte s rehabilitací a také co všechno budete potřebovat. Třeba sedátko do vany nebo navlékač ponožek.

Jaké pomůcky je třeba zajistit, co všechno vám usnadní první týdny po operaci a do čeho se vyplatí investovat nad rámec zdravotního pojištění? Řadu věcí je dobré promyslet a zařídit předem.

Termín operace a rehabilitace

Pokud už máte termín operace, rovnou si dojednejte rehabilitační zařízení, kde se o vás a vaši hybnost následně postarají. Váš lékař (ortoped, neurochirurg, chirurg) vám zdravotnické zařízení může doporučit a vystavit patřičný poukaz. Ideální samozřejmě je, pokud má vaše zdravotní pojišťovna s daným zařízením smlouvu. I tak se ale informujte, co a v jakém rozsahu vám pojišťovna proplatí:

„Ve zdravotnických zařízeních hradí zdravotní pojišťovny rehabilitační péči svým pojištěncům v jistém základu. Nadstandardní služby si hradí klienti sami,“ říká Iva Bílková, hlavní fyzioterapeutka Fyziokliniky. „Pokud pacient potřebuje následnou rehabilitaci na lůžkovém pokoji, tak později hradí poplatek za pobyt na den. Pokud budete chtít nadstandardní pokoj, tak uhradíte ještě o něco více.“

Každopádně si následnou rehabilitaci zajistěte včas, ideálně hned poté, co se dozvíte termín své operace.

Berle a hole

Na tyto kompenzační pomůcky dostanete od lékaře poukaz a poradí vám, kde si je vyzvednout.

Pomůcky si vyzvedněte nejlépe ještě před operací, nastavte si správnou výšku a vyzkoušejte si chůzi „nanečisto“ bez zatížení operované končetiny.

„Berle a hole patří mezi kompenzační pomůcky, které jsou v základním, nejméně ekonomicky náročném provedení hrazeny,“ uvádí Iva Bílková. „Pokud zdravotní stav pacienta vyžaduje používání holí, tak je lékař předepíše. Je ale potřeba počítat s tím, že se na úhradě bude podílet i pacient.“ V praxi jde o několik stokorun.

Vybavení domácnosti

Různé pomůcky, v různém rozsahu hrazené, prodiskutujte také předem se svým lékařem. Na první pohled maličkosti vám mohou výrazně usnadnit život i cestu za znovunabytím plné hybnosti.

Lékař vám předepíše poukaz na WC nástavec, běžně je totiž WC montované nízko a úhel v kyčli po operaci nesmí být ostřejší než 90 stupňů.

„Pokud máte doma jen vanu, tak lze zařídit sedačku na vanu, která je hrazena zdravotní pojišťovnou,“ doporučuje dále Iva Bílková. „Vyrábějí se i různé typy sedaček a stoliček do sprchového koutu, kdy jsou některé z nich také hrazeny zdravotní pojišťovnou.“

Určitě zvažte i madla v koupelně nebo WC a také protiskluzové podložky, které zmírní riziko pádu (pomůckám se věnujeme také v článku Jak vybavit koupelnu seniora). Tyhle věci musíte platit ze svého, ale pro bezpečnost po operaci se vyplatí – důležité je řešit všechno včas.

A ještě další maličkosti vám ulehčí život, třeba molitanový klín mezi kolena, který si vezměte už do rehabilitačního zařízení – pomůže při změně polohy nebo vstávání z lůžka. „Vhodnou pomůckou po operaci je také navlékač ponožek a podavač, který využijete, když vám něco upadne na zem. Má podobu hůlky s kleštičkami na konci, přidává skvělé tipy Iva Bílková.

Jak rychle se zase rozchodím?

Po operaci strávíte týden až dva v nemocnici, kde by měla hned druhý den začít intenzivní rehabilitace. „Při ní by měl pacient znovu získat samostatnou hybnost, naučit se novým režimovým opatřením a naučit se aktivovat svalstvo dolní končetiny, shrnuje základ Iva Bílková.

Co a kdy následuje po výměně kyčelního kloubu

  • Ihned po operaci budete převezeni na jednotku intenzivní péče, kde vám budou podávány protizánětlivé léky, léky proti bolesti a monitorovány životní funkce. 
  • Zde se začíná s prvními cviky pro izometrickou aktivaci svalů (zatnutí bez pohybu) dolních končetin, prevenci pooperačních komplikací.
  • Pokud nedojde ke komplikacím, druhý den vás převezou na standardní pokoj. Jako prevence tromboembolické nemoci jsou vhodné kompresní punčochy.
  • Přibližně po dvou dnech vám lékař odstraní drény a provede se převaz.
  • V některých zařízeních pacienti vstávají už druhý den po operaci, jinde až třetí – a začínají chodit o dvou berlích.
  • Kolem sedmého dne se nacvičuje chůze po schodech.
  • V rozmezí 9.–11. dne se odstraňují stehy a neobjeví-li se komplikace, budete propuštěni z nemocnice.
  • Při odchodu z nemocnice můžete zatěžovat operovanou končetinu asi třetinou své hmotnosti.
  • Z nemocnice by měl pacient odcházet samostatný s poučením ohledně režimových opatření v rámci běžných denních činností.
  • Obvykle následuje několikatýdenní pobyt v rehabilitačním zařízení.

Poté se přesunete do smluveného rehabilitačního zařízení, kde se vám věnují dalších čtrnáct až třicet dní. A za tu dobu byste se měli znovu „osamostatnit“ v pohybu.

„Dojde k obnovení funkce operované končetiny, ať z hlediska hybnosti kloubu, tak obecně motoriky – přetočení na lůžku, posazení, chůze, kompletní sebeobsluha, popisuje fyzioterapeutka. „Pacient po operaci má nárok i na následnou lázeňskou péči, kde rehabilitace většinou vrcholí.

Chci být fit. Ideálně co nejdříve

K tomu vám z velké míry pomůže vůle. Pravidelné cvičení je totiž základem pro obnovení plné hybnosti a pobytem v rehabilitačním zařízení to teprve začíná. Cvičit byste měli i po návratu domů. A také dodržovat zásady pohybu po operaci, jimiž vás vybaví zdravotníci. Může vám něco celý proces urychlit?

„V léčebných procedurách doporučuji z nadstandardních metod v samém začátku rehabilitace lymfodrenáže a fokusovanou rázovou vlnu. V rehabilitaci po zhojení rány vřele doporučuji navíc cvičení ve vodě – cvičení v bazénu a posléze aqua aerobic v bazénu, vířivka – a určitě využít možnosti lázeňské léčby a wellness procedur, radí Iva Bílková, po čem se tázat. „Třeba rázové vlny – jak fokusovaná pro hojení měkkých tkání uvnitř, tak planární pro urychlení hojení povrchových ran – jsou častěji využívané v západní Evropě než u nás, ale první vlaštovky jsou i v ČR. Za fokusovanou i planární rázovou vlnu zaplatíte na různých pracovištích od 1300 do 3900 Kč za jednu aplikaci. 

„V poslední řadě je možné aplikovat kineziotaping na jizvu pro udržení její hybnosti, dále na končetinu ve smyslu lymfatické podpory a podpoření vstřebání hematomu, popřípadě jako facilitační nebo inhibiční pomůcku, uzavírá škálu možností Iva Bílková.

Odborná spolupráce:

Mgr. Iva Bílková

Vedoucí fyzioterapeutka Fyziokliniky v Praze. Vystudovala obor Fyzioterapie na FTVS UK a dále obor se specializací na funkční poruchy pohybového aparátu. Jako jedna z mála u nás složila také mezinárodní zkoušku na McKenzie Institute International.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).