Hlavní navigace

Seriál O víně

Víte, kde se rodí víno, které pijete? Zajímá vás, jak se víno dostane na váš stůl? Přemýšlíte, jak vybrat skutečně dobrou láhev? Právě pro vás jsme připravili seriál o víně.

Vyznejte se ve vínech, i když jste laik

Bílé, nebo červené? Pozdní sběr, nebo barrique? Pokud se ve víně příliš neorientujete, ale rádi ho pijete, přijde vám vhod minislovníček nejdůležitějších pojmů.

Redakce

8. 5. 2014 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Svatomartinské slavnosti: Kam na ně vyrazit?

Víte, jak chutná pravá svatomartinská husa? A co takhle svatomartinské koláčky? Nabízíme kompletní seznam Svatomartinských slavností v ČR, kde budete moci tyto tradiční pokrmy ochutnat.

Kateřina Čepelíková

6. 11. 2012 0:00
Doba čtení: 5 minut

Svatomartinské víno nikdy nearchivujte

Blíží se jedinečný okamžik, kdy budeme moci ohodnotit kvalitu letošního mladého vína. Jaké bude Svatomartinské víno ročníku 2012? Prozradí Pavel Krška z Národního vinařského centra.

Kateřina Čepelíková

6. 11. 2012 0:00
Doba čtení: 5 minut

Burčák v Česku ještě není. Tak jak to, že se prodává?

Přestože se už burčák smí prodávat, u nás k mání ještě není. Tedy určitě ne ten pravý. Jak poznat patok od pravého burčáku, prozradí Martin Půček ze Svazu vinařů.

Kateřina Čepelíková

28. 8. 2012 0:00
Doba čtení: 5 minut

K čemu je mi vinotéka, když mám doma lednici?

Lednička je vhodná leda na šampus, pořiďte si vinotéku. Dozvíte se, podle jakých atributů ji vybrat, jaké víno v ní lze skladovat a jestli je to něco, bez čeho nemůžete být.

Kateřina Čepelíková

21. 6. 2012 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Růžová vína k létu patří a jsou zdravá

Pochopitelně: záleží na množství. V každém případě by ale byl hřích letos v létě nevyužít toho, že Česko je geograficky jedna z nejlepších oblastí právě na výrobu růžových vín na světě.

Redakce

19. 6. 2012 10:00
Doba čtení: 2 minuty

Pravé Svatomartinské víno je pouze z lahve!

Čeští a hlavně moravští vinaři pracují na tom, aby mladým vínem, kterému se říká Svatomartinské, vytlačili z obchodů i restaurací zahraniční konkurenci, tedy francouzské Beaujolais.

Lenka Krbcová

7. 11. 2011 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Svatomartinské víno je tu! Jaké bude?

Se svatým Martinem přichází nejen sníh, ale také první víno roku od sklizně. Letošní ročník dává tušit, že víno bude velmi kvalitní. Platí to i o Svatomartinském? Má smysl jej kupovat, nebo je lepší francouzské Beaujolais nouveau? A v čem se od sebe liší?

Ludmila Hamplová

11. 11. 2009 12:00
Doba čtení: 5 minut

Jaký bude letošní ročník vína?

Hroznů se letos urodilo méně než obvykle, ale zdá se, že jsou kvalitnější. Nebude nakonec vína málo? Dočkáme se tedy lepší kvality? Čeká nás výjimečný ročník? A nehrozí, že se zvedne cena vína? Po odpovědích jsem pátrala u odborníků na víno. Jedno je jisté: letošní úroda nebude tak bohatá.

Ludmila Hamplová

20. 10. 2009 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Krabicové víno: Jedovaté není, ale…

Nejlevnější víno z krabice vám zajistí rychlou a hodně hnusnou kocovinu. Přesto existují spotřebitelé, kteří na něj nedají dopustit. Potřeba ušetřit je zkrátka mocnější. Vážně chcete ochutnat víno z krabice? Udělala jsem to za vás a nabízím své zkušenosti.

Ludmila Hamplová

6. 10. 2009 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Seriál o víně: Degustátorem snadno a rychle

Fascinuje mě, jak někdo dokáže v „obyčejném“ víně cítit zelená jablka, snítku máty anebo dokonce pozná, v jaké půdě réva rostla. Proto se dnes podívám na zoubek degustátorům a zkusím od nich odkoukat pár triků použitelných v běžném životě.

Ludmila Hamplová

22. 9. 2009 0:00
Doba čtení: 5 minut

Seriál o víně: Vinařská turistika

Vyjet si na kole mezi vinicemi, kochat se krajinou a večer skončit ve sklípku a ochutnat poklady vinaře. Tak vypadá ideální víkend na jižní Moravě. Jak si ale vybrat pro sebe to nejlepší?

Ludmila Hamplová

15. 9. 2009 0:00
Doba čtení: 5 minut

Seriál o víně: Burčák je tady!

Právě vrcholí sezóna burčáku. Jenže jej prodávají i různí podvodníci, kteří místo na kvalitu hledí na zisk. Víte, jak se nenechat napálit? Umíte poznat opravdu kvalitní burčák? A má cenu reklamovat nápoj, který po otevření nechutná jako burčák?

Ludmila Hamplová

8. 9. 2009 0:00
Doba čtení: 5 minut

Seriál o víně: Jak pijí Češi?

Hrdě se hlásíme ke své pivní tradici. Ve spotřebě piva na osobu jsme dokonce první na celém světě. Jak to ale máme s vínem? Jaký k němu máme vztah? Roste jeho spotřeba? Máme raději bílé nebo červené? Kolik jsme ochotni za víno zaplatit a kde ho kupujeme?

Ludmila Hamplová

2. 9. 2009 0:00
Doba čtení: 5 minut

Seriál o víně: Kde nakupovat?

Víno se prodává prakticky kdekoliv. Na benzinkách, v zapadlých večerkách, supermarketech, obchodech s delikatesami i vinotékách. Nebo můžete vyrazit přímo k vinaři do sklípku. Víte, kde koupit dobré víno?

Ludmila Hamplová

25. 8. 2009 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Seriál o víně: Jak si vybrat dobrou láhev?

Nákup vína je pro mě malé utrpení. Nemám čas a často ani energii navštěvovat vinotéky, a tak hledám v normálních obchodech. Jenže, jak si tam vybrat kvalitní víno a neutratit majlant?

Ludmila Hamplová

18. 8. 2009 0:00
Doba čtení: 8 minut

Seriál o víně: Proč bio?

Jsem normální člověk a nepotřebuji žádné bio zvláštnosti. Nevidím jediný důvod, proč si kupovat bio víno. To je určitě jen způsob, jak z lidí nalákat peníze. Myslíte si to také? Vyvedu vás z omylu.

Ludmila Hamplová

11. 8. 2009 0:00
Doba čtení: 7 minut

Seriál o víně: Jak se vyrábí?

Vždy mi vrtalo hlavou, čím vším musí projít hrozny, než se z nich stane víno. Proto jsem se rozhodla vypátrat, jak se víno vyrábí a co všechno je při tomto procesu důležité. Už také vím, jak se dá výroba zkazit.

Ludmila Hamplová

4. 8. 2009 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Seriál o víně: Máme víc než Müller Thurgau?

Běžné restaurace nás stále více přesvědčují o tom, že se u nás nepěstuje víc než tři čtyři odrůdy vína. V nápojovém lístku obvykle nabízí víno z Moravy a v lepším případě informují o tom, že se jedná o Müller Thurgau a Frankovku. Skutečnost je mnohem barvitější.

Ludmila Hamplová

28. 7. 2009 0:00
Doba čtení: 6 minut

Seriál o víně: Jak se stát otravným hostem

České restaurace s oblibou nabízejí jako rozlévané univerzální bílé a červené víno. Za své peníze místo příjemného zážitku, dostanete ten nejlevnější patok. Proto jsem pro vás zjistila nejčastější nešvary a podvody restauratérů.

Ludmila Hamplová

14. 7. 2009 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Seriál o víně: Tudy kráčely dějiny

Réva vinná má v českých zemích mnohem delší historii, než si možná myslíte. S pěstováním vína začali na našem území už Keltové. Víno patřilo k životnímu stylu našich předků nejen jako nápoj, ale i jako předmět rušného obchodu. Pěstitelé byli dokonce osvobozeni od placení daní.

Ludmila Hamplová

7. 7. 2009 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Seriál o víně: Dobrý nebo špatný rok?

Neustále mi vrtá hlavou, jak je možné, že jednou vznikne báječné víno, o kterém si vypráví celé generace vinařů, a podruhé se zas prakticky nic moc neurodí. Ale je tomu tak doopravdy? Co když je v tom něco jiného, než jen počasí?

Ludmila Hamplová

30. 6. 2009 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Seriál o víně: Objevte česká vína

Víno patří podle většiny Čechů k Jižní Moravě. Tam se táhnou vinohrady od obzoru k obzoru a rodí se to nejlepší, co země umí dát. Jen málokdo ale ví, že dobrá vína se rodí i v Čechách. Dokonce i v Praze jsou skryté vinice.

Ludmila Hamplová

23. 6. 2009 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Seriál o víně: Drsné moravské vinice

Víte, kde se rodí víno, které pijete? Zajímá vás, jak se víno dostane na váš stůl? Přemýšlíte, jak vybrat skutečně dobrou láhev? Právě pro vás jsme připravili seriál o víně. Putování začínáme na Moravě, kde vznikají naše nejlepší vína.

Ludmila Hamplová

16. 6. 2009 0:00
Doba čtení: 4 minuty