Hlavní navigace

Vepřové maso brzy zdraží. Víc, než čekáme

10. 12. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
KOMENTÁŘ – Ceny vepřového porostou více a déle, než mnozí předpokládají. Zjednodušeně lze říci, že jeho cenu u nás ovlivní Čína. Na vině je africký mor prasat a nezvládnuté aspekty globalizace.

Vepřové je v ČR stále ještě nejkonzumovanější druh masa. Jeho milovníky čekají podle všech aktuálních signálů nepříjemné časy, které se jen tak brzy nezmění. Vepřové podraží, a to nejen docela razantně, ale také na hodně dlouhou dobu. Možná napořád.

Proč zdraží vepřové

Důvodem je stále se šířící africký mor prasat (AMP) po celém světě, především ale v asijských zemích a konkrétně pak v Číně. Ta už musela utratit velké množství hospodářských zvířat; téměř jistě o mnoho větší, než uvádějí oficiální údaje. Situace se však nelepší. Kromě toho – a to je docela zásadní, zkrachoval vývoj vakcíny proti AMP, a vývoj nové (musí se totiž začít v zásadě úplně od začátku) bude trvat několik let.

Několik let tak bude také trvat mnohem vyšší vývoz vepřového z EU (nejen) do Číny, což výrazně sníží nabídku této suroviny na evropském trhu a logicky zvýší její ceny. I když tak letos zaplatíme za maso na řízky o něco více než loni, pořád to bude zřejmě ještě velmi příznivá cena oproti tomu, co konzumenty vepřového čeká.

Ceny v ČR zatím nereagují na situaci

Také proto, že navzdory expanzi AFM v Asii i navzdory v odborné veřejnosti známým informacím v ČR cena jatečních prasat v posledních týdnech stále ještě stagnuje, ba dokonce mírně klesá.

Meziročně se sice výkupní ceny na konci letošního listopadu v porovnání s cenami v listopadu 2018 zvýšily zhruba o 30 %, k nárůstu ale došlo už v jarních měsících, konkrétně v období mezi 13. až 21. týdnem letošního roku. Zdražení se ale dosud téměř nepromítlo do uzenářských produktů (řádově o jednotky procent) a jen mírně do cen výsekového masa (podle druhu mezi 10 až 20 %). To v praxi znamená, že další vlna zdražení vepřového i výrobků z něj nás ještě čeká.

Vzhledem k tomu, že řada zemí EU již nyní exportuje svou produkci vepřového do Číny, nelze navíc očekávat dovoz, v minulosti často levnějšího vepřového, z okolních zemí, což by předpokládaný růst cen u nás mohlo brzdit.

Kromě toho je aktuálně vepřové v ČR levnější, než je průměr EU, což také v minulosti nebývalo, přičemž tento stav je mimo jiné odrazem snah ceny co nejdéle nezvyšovat. To ale nemůže trvat věčně, zvláště poté, co se na roky odkládá vývoj funkční vakcíny. Ohniska AMP se navíc znovu šíří Evropou a blíží se, především ze severu, k našim hranicím. Pokud by se tato nemoc opětně objevila v ČR, poklesla by i nabídka vepřového z tuzemské produkce, což by byl další impulz k růstu cen.

Africký mor prasat zvedá ceny masa. Pro lidi není nebezpečný

Opětovně je nicméně nutné zdůraznit, že africký mor prasat není přenosný na člověka. Do domácích chovů prasat se ale šíří kontaktem s divočáky, a vzhledem k přemnožení černé zvěře u nás by bylo malým zázrakem, kdyby se u nás nějaké další ohnisko nevyskytlo. ČR se sice oficiálně jako zatím jediné zemi na světě podařilo tuto nemoc na svém území zlikvidovat, vyhráno ale samozřejmě není.

„AMP je přenosný pouze na prasata (domácí i divoká) a není nebezpečný pro člověka, nicméně může mít vážné ekonomické dopady v chovech prasat. V současné době je hlášen výskyt AMP na Ukrajině a v Srbsku, vedle toho také v 10 členských státech EU: Belgii, Bulharsku, Estonsku, Itálii (výskyt pouze na Sardinii), Litvě, Lotyšsku, Maďarsku, Polsku, Rumunsku a Slovensku. Zásilkám vepřového masa a zvěřiny ze zemí s AMP se veterinární dozor dlouhodobě věnuje a namátkově maso testuje na přítomnost původce,“ uvádí Krajská veterinární správa pro Liberecký kraj, kde se aktuálně připravují na možný výskyt afrického moru prasat v ČR kvůli zvýšenému riziku zavlečení této nákazy z blízkého Polska.

Výhody a nevýhody pohody zvířat

Na závěr snad jen jedna poznámka dokladující, že v přírodě není nic zcela jednoznačné. V řadě zemí EU a v několik lokalitách i u nás probíhá chov domácích prasat ve volné přírodě, což je nepochybně vyšší stupeň „animal welfare“ (pohoda zvířat), po níž současná veřejnost stále intenzivněji volá a požaduje ji.

Nic proti tomu, z obecného hlediska jsou to požadavky oprávněné a ukazují na růst environmentální vyspělosti společnosti. Daní za to je ale výrazně vyšší riziko kontaktu chovaných a divokých zvířat a následného přenosu této nemoci. Je to ostatně právě způsob chovu prasat v Asii s velmi pravděpodobným a častým kontaktem mezi divočáky a domácími prasaty, který je a zřejmě i nadále bude motorem šíření nemoci, která se již podepisuje a ještě víc se v budoucnosti podepíše na globální nabídce i cenách vepřového masa.

Galerie: Nejhorší potraviny roku 2018

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).