Velikonoční sekaná na svátečním obědě nesmí chybět. Dávají se do ní vařená vejce nebo zelené bylinky

27. 3. 2025

Sdílet

Detailní záběr na sekanou s vejci uprostřed, zdobenou rozmarýnem
Autor: Freepik.com/ timolina
Velikonoční sekaná by se měla tradičně připravovat na Bílou sobotu. Základní ingrediencí je mleté hovězí, vepřové, jehněčí či krůtí maso doplněné uzeným nebo slaninou. Někdy se dovnitř dávají ještě vařená vejce, případně můžete do masové směsi zamíchat kopřivy, petrželku nebo špenát.

Sekaná patří mezi pokrmy, které se tradičně připravují na Velikonoce. Od obyčejné sekané se ale liší tím, že se do ní přidávají vařená vejce, kopřivy, zelené bylinky a další symboly jara. Zatímco v minulosti se maso do sekané ručně nasekalo, dnes většinou používáme maso namleté z mlýnku. Volba druhu masa je pak čistě na vašem uvážení – zatímco některé rodiny dávají přednost směsi hovězího, vepřového a bůčku, jinde se používá jehněčí či králičí maso.

Co se dozvíte v článku
  1. Proč připravujeme velikonoční sekanou?
  2. Recepty na velikonoční sekanou
  3. Tipy na ozvláštnění velikonoční sekané

Proč připravujeme velikonoční sekanou?

V českých zemích byla sekaná známa již od středověku. Tehdy se ale jednalo o luxusní pokrm, který si mohla dopřát pouze šlechta. Mezi ingrediencemi převažovaly vybrané druhy masa, které se ručně sekaly na drobné kousky. 

Zatímco ještě ve 30. letech 20. století byla sekaná vnímána jako lahůdka pro vyšší společenské vrstvy, po válce ztratila na jedinečnosti a získala pověst levného běžného jídla. To bylo ale způsobeno primárně tím, že se do sekané začaly přidávat méně kvalitní suroviny.

Původní pojetí sekané jakožto svátečního pokrmu se promítlo i do toho, že se začala připravovat na Velikonoce. Konkrétně by se měla podávat na Bílou sobotu, která symbolizovala konec čtyřicetidenního půstu a začátek hodování. V mnoha rodinách je ale zavedenějším svátečním jídlem velikonoční nádivka, kterou můžete znát i pod názvy sekanice, sekanina, buchta či svítek.

Vařené vejce vydrží v lednici i dva týdny, na stole nejvýše tři dny Přečtěte si také:

Vařené vejce vydrží v lednici i dva týdny, na stole nejvýše tři dny

Recepty na velikonoční sekanou

Základem velikonoční sekané je mleté maso. Vůbec nejlepší je koupit maso v celku, které si doma vlastnoručně namelete. Použít pak můžete opravdu kvalitní maso. Pokud ale mlýnek na maso nemáte, nezbývá vám nic jiného než si koupit již hotové mleté maso. 

Zatímco v některých rodinách se sekaná peče hned ze tří druhů masa, jinde se dělá ze dvou nebo jen z jednoho. Inspirovat se můžete našimi recepty, nebo si zkrátka vybrat takové maso, které máte rádi.

Do sekané by mělo kromě masa přijít hlavně vařené vejce, které symbolizuje plodnost, nový život a naději. V jiných receptech se zase setkáte s tím, že je masová směs obohacena o zelené jarní bylinky. Nejtypičtější jsou mladé kopřivy. Chybu ale rozhodně neuděláte ani s petrželkou, špenátem, medvědím česnekem nebo pažitkou.

Na Velikonoce pečeme jedině…

Velikonoční sekaná s vejcem

Ingredience:

  • 400 g mletého hovězího masa,
  • 400 g mletého vepřového masa,
  • 200 g uzeného bůčku,
  • 1 velká cibule,
  • 3 stroužky česneku,
  • 2 rohlíky nebo housky,
  • 200 ml mléka,
  • 2 syrová vejce,
  • 7 vajec uvařených natvrdo,
  • hrst nasekané kadeřavé petrželky,
  • sůl a pepř na dochucení,
  • sádlo nebo olej na vymazání pekáče.

Postup:

Rohlíky nakrájejte na drobné kostičky a dejte je do misky s mlékem. Než rohlíky nasáknou tekutinu, můžete si připravit druhou mísu, do které dáte mleté maso, namletý bůček, cibuli nakrájenou nadrobno, prolisovaný česnek, syrová vajíčka a petrželku. Osolte a opepřete a pusťte se do důkladného promíchání ingrediencí. Na závěr přidejte ještě rohlíky nasáklé mlékem a opět zamíchejte.

Nyní se můžete pustit do tvarování sekané. Na velké dřevěné prkénko si rozložte potravinářskou fólii. Na ni rozprostřete masovou směs. Doprostřed sekané vyskládejte oloupaná vařená vejce, aby byla hezky v řadě za sebou. Maso pak z obou stran přeložte přes vejce a pomocí fólie uhlaďte tak, abyste vytvořili souměrný bochánek.

Sekanou poté vyndejte z fólie a přemístěte do pekáčku vymazaného sádlem či olejem. Podlijte ji trochou vody a pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu cca 60 minut. Nezapomínejte sekanou během pečení průběžně polévat výpekem.

Velikonoční sekaná s kopřivou

Ingredience:

  • 500 g mletého hovězího masa,
  • 500 g mletého vepřového masa,
  • 1 velká cibule,
  • 2 hrnky čerstvých mladých kopřiv,
  • 2 rohlíky nebo housky,
  • 200 ml mléka,
  • 3 stroužky česneku,
  • 1 polévková lžíce sušené majoránky,
  • sůl a pepř na dochucení,
  • sádlo nebo olej na vymazání pekáče.

Postup:

Nakrájejte rohlíky na malé kostičky a dejte je do misky s mlékem. Mezitím dejte do jiné mísy mleté maso, nadrobno nakrájenou cibulku, nasekané kopřivy, prolisovaný česnek a majoránku. Směs osolte a opepřete a důkladně propracujte, aby se všechny ingredience spojily. Na závěr přidejte rohlíky namočené v mléce a opět promíchejte.

Troubu předehřejte na 180 °C. Z masové směsi vytvarujte šišku a vložte ji do pekáčku vymazaného tukem. Podlijte ji vodou a nechte péct přibližně 50 minut. V průběhu pečení můžete sekanou polévat výpekem.

Kdo tráví Vánoce v KFC a proč je Italové slaví až v lednu?

Vánoční zvyky a legendy napříč světem jsou si v mnohém podobné, ale zároveň se mezi nimi najdou velké rozdíly. Máte pocit, že i tak tušíte, co a jak se různě po světě koncem prosince slaví? Ověřte si to v našem kvízu.

Velikonoční sekaná s uzeným masem

Ingredience:

  • 200 g mletého hovězího masa,
  • 200 g mletého vepřového masa,
  • 150 g uzené vepřové plece,
  • 100 g uzené slaniny,
  • 2 rohlíky nebo housky,
  • 2 stroužky česneku,
  • 200 ml mléka,
  • 1 syrové vejce,
  • pepř a sůl na dochucení,
  • majoránka, kmín či jiné koření, které máte rádi,
  • sádlo nebo olej na vymazání pekáče.

Postup:

Rohlíky nakrájejte na kostičky, dejte je do misky a zalijte mlékem. Do druhé větší mísy dejte mleté maso, prolisovaný česnek, vajíčko a majoránku. Uzenou plec a slaninu nakrájejte na kostičky a přidejte k masu. Směs osolte a opepřete.

Doporučujeme použít trochu méně soli, protože uzené maso bývá samo o sobě dost slané. Směs propracujte, přidejte namočené rohlíky a znovu dobře promíchejte.

Vytvarujte bochánek a vložte ho do vymazaného pekáčku. Podlijte sekanou troškou vody a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C na 45–50 minut. Sekanou během pečení průběžně polévejte výpekem.

Tipy na ozvláštnění velikonoční sekané

  • Jehněčí sekaná: k přípravě sekané se nejčastěji používá hovězí a vepřové maso v kombinaci s uzeným masem, bůčkem či slaninou. Pokud máte náladu na změnu, zkuste jehněčí maso, které pokrmu dodá výraznější chuť.
  • Sekaná v listovém těstě: masová směs zabalená do plátků listového těsta ve stylu svíčkové Wellington se bude na velikonoční tabuli skvěle vyjímat.
  • Sekaná zabalená do plátků slaniny: pokud chcete, aby byl pokrm mimořádně šťavnatý, zabalte sekanou před pečením do plátků anglické slaniny. Milovníky masa tím určitě potěšíte.
  • Sekaná s nastrouhaným jablkem či sýrem: pokud se obáváte, že by mohla být sekaná suchá, přidejte do masové směsi jedno nastrouhané jablko nebo trochu krémového sýra.

Autor článku

Copywriterka na volné noze spolupracující s Vitalia.cz. Po dokončení studia laboratorní diagnostiky ve zdravotnictví pracovala na oddělení klinické biochemie a hematologie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).