Velikonoční jidáše se tradičně připravují na Škaredou středu. Vyzkoušejte hrnkový recept

16. 4. 2025

Sdílet

Velikonoční jidáše
Autor: Shutterstock.com
Mezi tradiční velikonoční pokrmy, na kterých si pochutnají zejména milovníci sladkého, patří jednoznačně jidáše. Jedná se o kroucené pečivo z kynutého těsta, které má lidem připomínat Jidášovu zradu vůči Ježíši Kristu. Kromě toho, že je tento typ pečiva velice chutný, také krásně ozdobí velikonoční tabuli. Pojďme si společně upéct tento tradiční velikonoční moučník.

Velikonoční mazanec nebo beránka znají snad úplně všichni. Existují však další tradiční moučníky, kterými lze ozdobit sváteční stůl a nabídnout je koledníkům. Pro někoho méně známým velikonočním pečivem jsou právě i zmíněné jidáše. Jakmile tento sladký pokrm jednou ochutnáte, nejspíše jej na Velikonoce budete péct každý rok.

Co se dozvíte v článku
  1. Co jsou to velikonoční jidáše?
  2. Kdo to byl Jidáš?
  3. Tradice pečení jidášů
  4. Velikonoční jidáše recepty

Co jsou to velikonoční jidáše?

Jidáše představují moučník z kynutého těsta, který je součástí velikonočních tradic. Jedná se o drobné pečivo zamotané do různých tvarů a potírané medem. Správně by se tento pokrm měl konzumovat brzy ráno na Zelený čtvrtek, ideálně ještě před východem slunce. Dříve se totiž věřilo, že pokud tuto tradici dodržíte, budete se těšit dobrému zdraví po celý rok, a zároveň vás to ochrání před lidskou zradou, vosím bodnutím a uštknutím hada.

Kdo to byl Jidáš?

Bible praví, že Jidáš Iškariotský, podle kterého bylo sladké velikonoční pečivo pojmenováno, představoval jednoho z dvanácti Ježíšových apoštolů. Tento muž měl před Velikonoci navštívit velekněze, kterým slíbil přivedení Ježíše Krista výměnou za třicet stříbrných. Důvodem, proč se jej rozhodl zradit, bylo údajně jeho zklamání z toho, že Ježíš nechce vést povstání proti Římanům.

Jak Jidáš slíbil, tak učinil, a pro Ježíše si na Zelený čtvrtek po poslední večeři přišla chrámová stráž v čele s jeho zrádcem. S Ježíšem byli v tu dobu v Getsemanské zahradě apoštolové Petr, Jan a Jakub. Jidáš přistoupil ke Kristovi a polibkem jej identifikoval, aby ho pochopové mohli zatknout a odvést. Následovalo jeho odsouzení a na Veliký pátek se uskutečnila Ježíšova křížová cesta a poté ukřižování.

O motivu Jidášovy zrady se však vedou spekulace. Evangelium podle Lukáše nebo Jana například uvádí, že do Jidáše vstoupil Satan. Nicméně toto odůvodnění nedává smysl s ohledem na to, že byl daný zrádce vyvolen ke službě v Ježíšově jménu a účastnil se konání zázraků. Jiné teorie zase tvrdí, že tak Jidáš učinil, protože byl pyšný, žárlivý a závistivý a chtěl nahradit Ježíše v čele hnutí.

Jak to skutečně bylo, se však už nedozvíme. Stejně jako není jisté, jak zemřel samotný Jidáš. Teorie se shodují na tom, že zemřel krátce po Ježíšově ukřižování, avšak vedou se spory o tom, jak k tomu došlo. Evangelium podle Matouše uvádí, že se oběsil, zatímco Evangelium podle Lukáše tvrdí, že se zřítil střemhlav z vysokého hřebene.

Na Velikonoce pečeme jedině…

  • beránka
    41 %
  • mazanec
    12 %
  • jidáše
    20 %
  • perníčky
    17 %
  • všechno možné
    8 %
  • nic z toho
    1 %

Tradice pečení jidášů

Velikonoční jidáše se od nepaměti pečou na Škaredou středu a konzumují na Zelený čtvrtek. Mají přitom představovat symbol zrady, které se Jidáš dopustil, ale zároveň také odpuštění. Původní tvar jidášů má pak připomínat lano, na kterém se zrádce podle jedné z výše uvedených teorií oběsil. Zmíněný biblický čin však není jediným důvodem, proč se pro pečení velikonočních jidášů vybral právě tento den.

Vzhledem k tomu, že Velikonoce jsou též symbolem jara a nového života, lidé věřili, že podáváním jidášů na Zelený čtvrtek ochrání svou rodinu před nemocemi a bude jim dopřáno pevné zdraví. Tradičně se pak toto velikonoční pečivo potírá medem, stejně jako Jidáš mazal med kolem pusy Ježíšovi.

Druhou nejčastější variantou tohoto sladkého pečiva jsou velikonoční bochánky, nicméně setkat se můžete i s řadou jiných tvarů. Pekaři a hospodyňky se při pečení jidášů často nechávali a nechávají inspirovat přírodními motivy. Proto se běžně objevují také jidáše tvarované do podoby zvířat, květin nebo třeba podkov.

Velikonoční jidáše recepty

Recept na velikonoční jidáše je opravdu velice jednoduchý. Nejedná se o žádné složité pečení. Pokud máte již zkušenosti s kynutým těstem, pravděpodobně to pro vás bude úplná brnkačka. Pakliže jste ale v tomto směru úplní začátečníci, je potřeba myslet hlavně na to, aby se vám kvásek nespojil se solí, než ho zapracujete do těsta, jelikož sůl snižuje aktivitu kvasinek.

Vyzkoušejte osvědčené recepty na velikonočního beránka, kterému se hlava neutrhne Přečtěte si také:

Vyzkoušejte osvědčené recepty na velikonočního beránka, kterému se hlava neutrhne

Velikonoční jidáše: recept s použitím váhy

Pokud zatím nemáte vlastní osvědčený recept na jidáše, sepsali jsme pro vás jeden univerzální. Na začátku je nutné podotknout, že k tomuto receptu budete potřebovat kuchyňskou váhu. Pakliže ji doma nemáte, nic se neděje a rovnou se můžete přesunout o pár řádků níže, kde na vás už čeká hrnkový recept na jidáše. Ale teď už pojďme na to!

Ingredience:

Na těsto:

  • 80 g změklého másla,
  • 300 ml mléka nebo 12% smetany,
  • 80 g cukru krupice,
  • 2 žloutky,
  • 21 g droždí,
  • 5 g soli,
  • citronová kůra.

Na potření:

  • 1 vejce,
  • 2 polévkové lžíce medu,
  • cca 15 g másla.

Postup:

Nejprve si připravte kvásek. Ohřejte mléko (nebo smetanu) tak, aby bylo vlažné, ale ne horké. Do části mléka rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a trochu mouky. Dobře promíchejte a nechejte na teplém místě asi 10 až 15 minut odležet, aby vzešel kvásek.

Mezitím do větší mísy prosejte mouku a přidejte k ní cukr, nastrouhanou citronovou kůru, dva žloutky a změklé máslo. Když je kvásek hotový, přilijte ho do mísy spolu se zbytkem mléka. Kvásek zapracujte lehce do zbytku surovin a poté přidejte sůl. Vypracujte hladké, pružné těsto buď ručně, nebo pomocí robotu s hnětacími háky. Těsto by se nemělo lepit na stěny mísy.

Mísu s těstem přikryjte utěrkou a dejte kynout na teplé místo asi na 60 až 90 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Po vykynutí těsto rozválejte na vále a odkrajujte z něj kousky, ze kterých vytvarujete spirálky, uzlíky nebo jiné tradiční tvary jidášů. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě asi 15 až 20 minut dokynout.

Poté si předehřejte troubu na 180 °C. Před pečením potřete jidáše rozšlehaným vejcem. Pečte dozlatova asi 15 až 20 minut. Ihned po vytažení z trouby potřete každý jidáš směsí rozpuštěného másla a medu. Nechejte vychladnout na mřížce a můžete podávat.

Galerie: Tradiční velikonoční jídlo

Hrnkový recept na jidáše

Pokud si suroviny na jidáše nemáte jak odvážit, můžete vyzkoušet hrnkový recept, který uvádíme níže.

Ingredience:

  • 4 hrnky hladké mouky,
  • 1/2 hrnku cukru krupice,
  • 1/2 hrnku rozpuštěného másla,
  • 1 kostka droždí (42 g),
  • 2 žloutky,
  • cca 1 hrnek vlažného mléka,
  • špetka soli,
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu,
  • 1 vejce na potření,
  • rozpuštěné máslo a med na závěrečné potření.

Postup:

V míse smíchejte mouku, cukr a citronovou kůru. Doprostřed směsi udělejte důlek, rozdrobte do něj droždí, přidejte trochu vlažného mléka a lžičku cukru. Na okraj suché směsi dejte opatrně špetku soli tak, aby nepřišla do kontaktu s droždím. Nechte vzejít kvásek (trvá to asi 10–15 minut).

Když kvásek naběhne, přidejte žloutky, rozpuštěné máslo a zbytek mléka. Vypracujte hladké, pružné těsto. Pokud je moc husté, přidejte ještě trochu mléka. Těsto nechejte zakryté kynout na teplém místě zhruba hodinu.

Z vykynutého těsta vždy kousek odtrhněte a z každého vytvořte tvar podle vašich preferencí. Takto vytvarované jidáše vložte na plech vyložený pečicím papírem a nechejte je ještě asi 15–20 minut dokynout. Před pečením je nezapomeňte potřít rozšlehaným vejcem.

Jidáše pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 15 až 20 minut, dokud nezezlátnou. Ještě horké pečivo potřete rozpuštěným máslem smíchaným s medem a nechejte ho vychladnout na mřížce.

Autor článku

Po ukončení studia na ekonomické fakultě v Pardubicích se několik let zabývala informační vědou. V současné době se věnuje copywriterské činnosti se zaměřením na ekonomická a lifestylová témata.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).