Hlavní navigace

V ČR je první vakcína proti dominantní variantě omikronu

21. 9. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Nechat se přeočkovat proti omikronu mohou Češi a Češky už dva týdny. Teprve nyní ale dorazila vakcína, která je zacílená na variantu viru, která v zemi převažuje.

První vakcíny proti covidu, které byly upraveny přímo na variantu viru SARS-CoV-2 zvanou omikron, dorazily do Česka na začátku září. Šlo o očkovací látky od dvou výrobců určené pouze pro podání posilovacích dávek.

Vakcíny cílily jen na mutaci, která už není

Jak jsem ale už dříve informovali, obě vakcíny jsou upraveny s ohledem na subvariantu omikronu označovanou BA.1. Ta se ovšem v ČR už nevyskytuje. Potvrzuje to aktuální zpráva Státního zdravotního ústavu (SZÚ), jenž sleduje mutace koronaviru prostřednictvím tzv. diskriminačních PCR testů.

Poslední zpráva vydaná SZÚ říká, že v ČR nyní převažují subvarianty omikronu s označením BA.4 nebo BA.5. „Dle sekvenačních dat momentálně převažují podtypy varianty omikron BA.5 (více než 80 % sekvencí), dále subvarianta BE (více než 7 % sekvencí). Subvarianty omikronu BA.2.x je zastoupena 1,7 %. V zastoupení variant nepozorujeme dynamiku, situace je de facto podobná jako v minulém týdnu,“ popisuje mluvčí SZÚ Štěpánka Čechová.

První vakcína na BA.4 a BA.5

Očkovací látka na tyto nejrozšířenější subvarianty dorazila do ČR až nyní. Serveru Vitalia.cz to potvrdil mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej JakobPlánovaná dodávka adaptované vakcíny Comirnaty Original/Omicron BA.4–5 dorazila v průběhu včerejšího dne (tj. 20. září 2022, pozn. red.), sděluje mluvčí.

Ministerstvo uvádí, že bylo této vakcíny do ČR dodáno více než 600 tisíc dávek. „V příštím týdnu dle plánu dodávek by mělo být dodáno stejné množství, v měsíci říjnu pak celkem 1,5 milionu dávek očkovací látky a v listopadu více než 2 miliony dávek, popisuje Ondřej Jakob.

Podle praktického lékaře Bohumila Seiferta zatím lékaři očkují pouze upravenými vakcínami dodanými do ČR před 14 dny. „Máme k dispozici vakcíny, které obsahují složku proti omikronu BA.1. Subvarianty BA.4 a BA.5 ještě nemáme a předpokládáme, že by se v ordinacích měly objevit během měsíce,“ říká lékař, jenž je vědeckým sekretářem odborné Společnosti všeobecného lékařství.

Jen pro posilovací dávky

První dodávka vakcín na omikron BA.4 a BA.5 putovala nejspíš jen do nemocnic či větších očkovacích center. Podle ministerstva byla napřímo rozdělena „do některých očkovacích míst po celé ČR“. „Tato očkovací místa mohou začít adaptovanou vakcínu aplikovat v tzv. režimu bez registrace,“ dodal Ondřej Jakob. Na přeočkování upravenými vakcínami je možná také registrace.

Stejně jako u předchozích upravených vakcín je i ta na omikron BA.4 a BA.5 určena pouze pro 3. či 4. posilovací dávku s odstupem nejméně 3 měsíců od poslední podané dávky. Vakcína Comirnaty Original/Omicron BA.4–5 je určena pro použití u lidí ve věku 12 let a starších, kteří podstoupili alespoň základní očkování proti covidu-19 jakoukoli vakcínou. Tato vakcína je upravenou verzí původní vakcíny Comirnaty (společností Pfizer/BioNTech), uvádí na webu Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Necháte se přeočkovat 3. nebo 4. dávkou vakcíny proti covidu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).