Hlavní navigace

Na 4. očkování proti covidu se lze nově objednat centrálně. Návod, jak na to

15. 8. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Zájemci o druhou posilovací dávku očkování proti covidu se na ni mohou od pondělí 15. srpna objednat předem v centrálním rezervačním systému.

Tzv. druhou posilující dávku proti covidu, tedy v pořadí 4. očkování, lze v ČR podstoupit od pondělí 18. července

Kdo má nárok na druhou posilovací dávku

Týká se všech starších 18 let. Dospělí mohou druhou posilovací dávku dostat minimálně čtyři měsíce od poslední vakcinace proti covidu. Přeočkovává se pouze vakcínami od dvou výrobců (Moderna a Pfizer/BioNTech). Proč tomu tak je, jsme popsali v samostatném textu.

Ministerstvo zdravotnictví (MZ) druhou posilující dávku doporučuje především lidem nad 60 let a mladším rizikovým pacientům (např. s cukrovkou), u kterých je nutná konzultace s ošetřujícím lékařem. Toto doporučení ale není podmínkou. V praxi tedy může očkování podstoupit každý dospělý zájemce, pokud dodrží rozestup mezi jednotlivými vakcinačními dávkami.

Kde se lze nově centrálně registrovat

Dosud bylo možné druhou posilující dávku podstoupit bez registrace na očkovacích místech v nemocnicích a u praktických lékařů. To se ale v pondělí změnilo. Nově je možné zaregistrovat se předem. MZ totiž u druhých posilovacích dávek zpřístupnilo centrální rezervační systém. „Registrační systém byl veřejnosti zpřístupněn od půlnoci 15. 8. 2022, čili občané se už nyní mohou registrovat,“ potvrdil mluvčí MZ Ondřej Jakob.

Centrální zarezervování termínu a místa je možné buď na webu www.nzip.cz/ceskoockuje, a to v záložce Centrální rezervační systém, nebo https://crs.uzis.cz/.

Postup je podobný jako při registraci k první očkovací dávce. Nejprve je tedy nutné vytvořit si registraci, poté je možné zarezervovat si datum, čas a místo očkování druhou posilující dávkou. Registraci si nemusí vytvářet ti, kteří už ji mají z doby, kdy se objednávali na první očkování proti covidu-19.

Jak postupovat při registraci/rezervaci

  1. Musíte mít telefon a zařízení připojené k internetu.
  2. Otevřete si rezervační systém.
  3. Zvolte si možnost Posilovací dávka, a to Registraci, nebo Rezervaci. Registrace je zaregistrování zájemce, rezervace slouží k výběru konkrétního data, času a místa očkování.
  4. Registraci na posilovací dávku si můžete vytvořit i ze své původní registrace na dávku první. Pro vstup do své původní registrace použijte v Centrálním rezervačním systému volbu Správa registrace.
  5. Pro registraci na posilovací dávku použijte stejné telefonní číslo jako při první registraci, nebo telefonní číslo, které jste používali na vyzvedávání certifikátů.
  6. Po vytvoření registrace vyčkejte na zvací SMS s PIN2 s oznámením o možnosti rezervace termínu. Až ji obdržíte, můžete pokračovat v Centrálním rezervačním systému ve volbě Posilující dávka: Rezervace.
  7. Vyberte si datum, čas a místo očkování. Počítejte však s tím, že místo se může lišit od toho, kde jste dostali první či druhou dávku očkování. Velká očkovací centra nyní již nejsou v provozu. Na webu Centrálního rezervačního systému naleznete mapu očkovacích míst.
  8. Termín rezervace pro druhou posilovací dávku lze změnit online na adrese reservatic.com/ockovani/zmena, kontaktováním linky 1221 nebo očkovacího místa.

Zdroj: Centrální rezervační systém, Vitalia.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).