Hlavní navigace

Události z raného dětství ovlivňují vývoj mozku i osobnosti, říká psychiatrička

12. 6. 2021

Sdílet

 Autor: Se souhlasem Natálie Kaščákové
ROZHOVOR – Myslíme si, že ještě nic nevnímá nebo že na vše prožité zapomene. Je to omyl, vysvětluje Natália Kaščáková: „Stresy a traumata i u velmi malého dítěte zůstanou ‚zapsané‘ do jeho nervové soustavy a v budoucnu se projeví v jeho životě.“

Často si neuvědomujeme, že již ve věku, kdy se dítě teprve pomaličku staví na nohy a váhavě vyslovuje svá první slova, jeho mozek usilovně pracuje na tvorbě osobnosti, kterou se jednoho dne stane

„Svědomitá a láskyplná péče či zanedbávání ze strany rodičů, ale i životní události a zdánlivě malé stresy utvářejí architekturu mikroskopických detailů v mozku dítěte, jež mají různý efekt na jeho vývin, chování a schopnost učit se v dětství i v dospělosti. Dá se tedy říct, že z pohledu neurologie závisí to, čím jsme, na tom, kde jsme dosud byli,“ říká psychiatrička a psychoterapeutka Natália Kaščáková.

Důležité téma dopadu raného stresu a psychických traumat na vývoj mozku přiblíží v pondělí 14. června prostřednictvím online přednášky. V rozhovoru nastiňuje, jak moc coby rodiče můžeme ovlivnit své dítě a jak optimálně postupovat.

Do jakého věku ovlivňuje chování rodičů vývoj dítěte?

Rodiče nejvíce ovlivňují vývoj své ratolesti v raném dětství, tedy od narození do pěti let, a poté výrazně i během puberty.

Jak najít správnou rovnováhu mezi přílišnou péčí a volností při výchově dětí?

Přílišná péče ve smyslu toho, že rodiče nenechají dítě, aby zkoumalo, jak věci fungují, může být pro jeho vývoj omezující; ale ani přílišná volnost bez jakýchkoliv pravidel není pro vývoj příznivá. Optimální je péči vyvažovat tak, aby se dítě ve svém prostředí mohlo cítit bezpečně a chráněné, s dostatečnou péčí a předvídatelnými pravidly (které jsou ale zároveň flexibilní, ne rigidní).

Jak ovlivňují fyzické tresty vývoj dítěte a do jaké míry mohou poškodit jeho sociální a emocionální vývoj?

Dítě by nemělo zažívat fyzické tresty, slovní zraňování ani násilí mezi členy rodiny, jelikož to všechno může negativně ovlivnit jeho vývoj. Zůstává to totiž „zapsané“ do jeho nervové soustavy a může v budoucnu způsobovat zvýšenou citlivost na další stresové situace v životě.

Pokud má dítě šťastné a bezproblémové dětství, může být méně připravené na nekomfortní a těžké situace v budoucnu?

Dítě, jež vyrůstá v milujícím prostředí, běžně zažívá občasnou nepohodu, a je dobré, aby zažívalo i výzvy a situace, které musí zdolávat samo. V takovémto případě je dobře připravené na život.

Jak souvisí trauma z dětství s nezdravým způsobem života v budoucnu, jako například užívání alkoholu a drog, a jaký druh traumatu lidé v dětství nejčastěji zažívají?

Lidé, kteří byli traumatizovaní v dětství, mají často problém s uklidněním se během stresových období, ale i v rámci každodenního fungování, a častěji sahají po alkoholu či jiných drogách.

Co se týče typu traumatu, v běžné populaci je v dětství nejčastěji přítomno emoční, tedy psychické týrání a zanedbávání.

MUDr. Natália Kaščáková, PhD.

Psychiatrička a psychoterapeutka v soukromé praxi, kde se věnuje převážně dospělým pacientům s depresivními, úzkostnými, psychosomatickými a vztahovými těžkostmi. Od roku 2015 se zabývá také výzkumem na Institutu sociálního zdraví na Univerzitě Palackého v Olomouci, kde od r. 2021 působí jako odborná asistentka. Výzkumně se věnuje zkoumání souvislostí mezi traumatizací v dětství a pozdějším životě, vztahovou vazbou, odolností a zdravím. Je autorkou knihy Obranné mechanizmy z psychoanalytického, etologického a evolučno-biologického aspektu.

Online webinář Vliv raného dětství na vývin mozku a chování se koná v pondělí 14. června 2021 od 19 hodin.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).