Hlavní navigace

U Apolináře se dá rodit ambulantně a jen s porodní asistentkou. Takhle vypadá nově otevřené centrum

30. 3. 2023

Sdílet

Pražská porodnice U Apolináře otevřela nové porodní centrum s několika porodními pokoji, kde budou mít matky, jejich dětí a doprovod dostatek soukromí i péče zároveň. Je to začátek celkové obnovy zařízení, které sice poskytuje špičkovou péči, ale některé jeho části už roky neodpovídají moderním porodnickým standardům.

Věc ještě před pár lety ve velkých pražských porodnicích spíše nevídaná. Nekomplikovaný porod vedený pouze porodními asistentkami, které v žádné fázi porodu nenahrazuje lékař. Teď už je to běžně možné i v Mekce tradičního českého porodnictví, u pražského Apolináře, kde teď otevřeli nové porodní centrum. 

Recepce, vyšetřovna, čtyři porodní pokoje, v nichž nechybí porodní stoličky, vana, prostorná toaleta s koupelnou a samozřejmě lůžko pro novorozence. K tomu operační sál pro případ komplikací a zázemí jak pro doprovod rodící matky, tak pro personál. Vypadá to pořád spíše jako nemocnice než pokoj u někoho doma, ale ve srovnání s tím, jak vypadaly zdejší porodní boxy dříve – a ve srovnání s tím, jak stále vypadají porodní boxy v druhé půlce kliniky – je to zásadní rozdíl. 

Ambulantně u Apolináře? Nevídáno, neslýcháno. A teď ještě aspoň ty porodní domy Přečtěte si také:

Ambulantně u Apolináře? Nevídáno, neslýcháno. A teď ještě aspoň ty porodní domy

My chceme, aby ženy s fyziologickým těhotenstvím a bez rizika komplikací skutečně nepotkaly lékaře, to je náš cíl, říká jeden ze zdejších porodníků Michal Koucký. Ženy, které zde porodí, mohou jít v případě, že si to přejí, domů už po pár hodinách po porodu, v jejich případě tak vlastně půjde o ambulantní porod. Podle Kouckého takové přání má jen málo z rodících žen – kolem sto padesáti, ale tuto možnost by určitě měly mít. Celkem se v obou částech porodnice u Apolináře narodí ročně přes čtyři tisíce dětí. 

Odpadne honička kvůli registraci

Koucký zároveň zmínil, že porodnice brzy upustí od registračního systému, v jehož rámci si musí ženy zamluvit místo v porodnici už na konci prvního trimestru. Nebude to potřeba mimo jiné proto, že porodnost už několik let klesá. Budoucím matkám by tak měla stačit registrace kolem dvacátého týdne. To má smysl, aby se například seznámily s tím, jak to tady chodí, co nabízíme, a aby zjistily, zda to vyhovuje jejich představám, doplnil porodník Koucký. 

Nové porodní centrum u Apolináře je určeno ženám s nekomplikovaným těhotenstvím, u kterých se dá předpokládat, že rovněž jejich porod proběhne bez komplikací. Zdravotníci v tomto případě hovoří o fyziologickém porodu. Přijmou i vyšetří je porodní asistentky, které zároveň povedou porod, a to včetně závěrečné fáze, kdy žena porodí dítě, potvrdila porodní asistentka Pavlína Jirásková

Přibývá porodnic, kde dají matce dítě hned po narození, ale také vyvolaných porodů Přečtěte si také:

Přibývá porodnic, kde dají matce dítě hned po narození, ale také vyvolaných porodů

Naším cílem je maminkám poskytnout individuální a respektující přístup v průběhu celého pobytu v naší porodnici. Snažíme se vyhovět všem jejich představám a přáním. Zároveň však klademe důraz na maximální bezpečnost a odbornost, dodala asistentka. Úplně všechny představy tu ale plnit nebudou, například vany jsou na pokojích kvůli relaxaci, ale rodit do nich nebude možné. 

Krátký pobyt stojí porodnici peníze

Pokud jde o zmíněné ambulantní porody, kdy ženy zůstávají v nemocnici jen pár hodin, porodnice za ně od pojišťoven dostane méně peněz, ale podle přednosty gynekologicko-porodnické kliniky Davida Cibuly za ně rozhodně nebudou vybírat peníze, aby se jim to vyplatilo. Není to žádný nadstandard, řekl k tomu. Podle něj je navíc zkracování doby pobytu matek s novorozenci v porodnici trendem, k němuž obor spěje, a dá se proto čekat, že se časem změní i úhradový systém. 

Kurz pro asistentky

Jsme první pracoviště v republice, které se může pochlubit porodními asistentkami s akreditací Ministerstva zdravotnictví pro samostatnou práci v případě fyziologických porodů, zmínil přednosta kliniky David Cibula. Podle něj pocit bezpečí zaručuje stálá dostupnost špičkového týmu perinatologů, neonatologů, anesteziologů a specialistů intenzivní medicíny.

Pražská porodnice U Apolináře loni začala jako první v zemi nabízet pětiměsíční kurz pro porodní asistentky, jehož absolventky mohou vést samostatně porod včetně předepisování léků nebo indikace epidurální analgezie. Organizace porodních asistentek byla ke kurzu poměrně kritická – poukazovala na to, že asistentky už potřebné vzdělání mají a že problém je v legislativě, která jim samostatnou práci neumožňuje. 

Úhrada těchto výkonů je realizována dle úhradové vyhlášky, kdy je v úhradě hospitalizačního případu zahrnut vlastní výkon a průměrná délka hospitalizace 5 dní (rozmezí je nastaveno na 2–7 dní). Pokud je žena hospitalizována kratší dobu, tzn. méně než 2 dny, je úhrada za ošetřovací dny krácena, a naopak – pokud je hospitalizována déle než 7 dní, je úhrada navýšena, potvrdila mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Viktorie Plívová. Podle ní se pojišťovna řídí platnými výkony dle Seznamu výkonů, úhradovou vyhláškou a metodikou DRG (klasifikační systém navržený pro akutní lůžkovou péči – pozn. red.)Ambulantní porod zatím v seznamu výkonů není a o jeho zařazení do něj nerozhodují zdravotní pojišťovny, většinou se tak děje na základě doporučení příslušné odborné společnosti a po rozhodnutí resortního ministerstva.  

Nově otevřené porodní centrum je první fází větší rekonstrukce porodnice, která sídlí v unikátní novogotické, ale současným požadavkům nevyhovující budově. Část porodnice tak zatím zůstává v původní podobě, s polootevřenými porodními boxy, kde se například o soukromí mluvit nedá. Místo v novém centru si nejde nijak předem zamluvit, a pokud v něm bude plno, rodička skončí ve staré části kliniky. Jinak bychom ji ale nechávali spíše pro komplikovanější případy, kde bude potřeba například více zásahů zdravotníků, říká k tomu přednosta kliniky David Cibula. 

Gynekologicko-porodnická klinika, jejíž perinatologické centrum zachraňuje předčasně narozené děti a koncentruje rizikové rodičky z celé země, neprošla za 150 let své existence dosud žádnou celkovou obnovou. U Apolináře dostávají pacientky naprosto špičkovou perinatologickou i neonatologickou péči a je skvělé, že tato péče nyní bude doplněna o nejmodernější vybavení, které zajistí i větší komfort pacientek i personálu. Větší psychická pohoda je jedním z klíčových faktorů nejen pro porod samotný, ale i poporodní péči o maminky i novorozence, vyjádřil se na úterním otevření centra ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Ženy chtějí, aby jim radily porodní asistentky. Lékaři jsou proti, ačkoli jinde je to standard Přečtěte si také:

Ženy chtějí, aby jim radily porodní asistentky. Lékaři jsou proti, ačkoli jinde je to standard

Jedna ze tří největších porodnic Česku měla k dispozici pouze porodní pokoje oddělené zástěnami. Současná přestavba porodních pokojů a jednoho operačního sálu za více než 60 milionů korun je první etapou celkové rekonstrukce historického areálu zemské porodnice. Příští rok bychom rádi vyhlásili architektonickou soutěž na generální rekonstrukci a dostavbu celého komplexu. Předpokládáme, že v roce 2026 by mohla být zahájena výstavba zcela nového pavilonu neonatologie, nastínil budoucnost zařízení ředitel VFN David Feltl

Porodní centrum je jenom začátek

V rámci komplexní obnovy kliniky projde postupně technickou opravou celá budova vně i uvnitř. V nevyhovujícím stavu je střecha, římsy i fasády z lícových cihel. Je potřeba vyměnit inženýrské sítě, adaptovat zázemí pro lékaře a personál, prostory pro stravování rodiček nebo kompletní moderní sociální zařízení. 

Přístavba nového pavilonu neonatologie završí generální proměnu Gynekologicko-porodnické kliniky VFN a 1. LF UK na pracoviště 21. století i svým vzhledem, vnitřním uspořádáním a vybavením pro pacienty. Do doby velké rekonstrukce je ale v plánu řada drobnější úprav, z nichž první odstartují již v dubnu.

Kdybyste měli tu možnost, rodíte ambulantně s možností jít pár hodin po porodu domů?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Jako redaktorka se specializací na zdravotnictví prošla deníky Lidové noviny a Mladá fronta DNES. Už několik let se věnuje on-line žurnalistice jako autorka i editorka, psala například o mýtech a dezinformacích pro Seznam Zprávy. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).