Hlavní navigace

Chutnají kaprům a budou chutnat i vám. Tygří ořechy

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Vypadají jako ořechy, chutnají jako ořechy, ale ořechy to nejsou, jasný pane. Jsou to hlízy rostliny, kterou dost možná máte doma. A chutnají tak dobře, že možná svou kytku vysypete z květináče.

Není to žádná novinka ve smyslu šlechtění či křížení odrůd. Šáchor jedlý je vlastně docela obyčejná květina. Kočky milují její listy a kapři jeho hlízy, kterým se často říká chufa (čufa), gomi, zemní mandle nebo tygří ořechy. Prosazují se i v našem jídelníčku.

Hlízky květiny šáchoru

Šáchor jedlý čili Cyperus esculentus je jemná rostlinka s trávovitými listy, která si libuje v přemokřené půdě venku i v květináči pod oknem. Wikipedie praví, že jde o prastarou kulturní rostlinu, která byla pěstována již ve starověkém Egyptě. A už tehdy lidé věděli, že její hlízy fantasticky chutnají syrové, ale i tepelně opracované.

Dnes navíc máme data o tom, že tyto tzv. tygří ořechy jsou plné dobře stravitelných bílkovin, vápníku, hořčíku, železa, mědi, zinku, manganu i fosforu. Obsahují asi 20 % oleje a 40 % dobře stravitelných sacharidů. O důvod víc zařadit je do jídelníčku. Nejen toho zvířecího.

Protože jeden kilogram hlízek koupíte klidně za osmdesát korun, je u rybářů oblíbeným krmivem pro amury a kapry. Dnes jsou novinkou na trhu potravinářském, tady už se ale bavíme o stokoruně za čtvrt kila, v bio kvalitě stojí sto gramů tygřích ořechů padesát korun.

Co s tygřími ořechy

„Dají se konzumovat v čerstvém stavu, nejčastěji oloupané, jako běžné oříšky. Dále slouží jako surovina pro výrobu mouky nebo se z nich vyrábí rostlinný olej,“ říká Kamila Hladká, šéfka týmu Natu, společnosti vyrábějící a prodávající zdravé potraviny. Tygří ořechy je také možné vařit, péct nebo pražit.

Často se rovněž na noc namáčejí, abychom si druhý den užili jejich křupavou chuť. Po namočení je lze také rozmixovat a připravit z nich rostlinný nápoj, podobně jako z ořechů nebo ovesných vloček. Ve Španělsku se tomuto nápoji po přidání citronové šťávy, skořice a cukru říká horchata (horchata de chufa).

Pomazánka z tygřích ořechů: fantazie bez cukru

A právě na západě Evropy se inspiroval tým Natu. Ze španělských tygřích ořechů v bio kvalitě před pár týdny začal vyrábět produkt s názvem Krém z tygřích ořechů s kokosem. „Protože se specializujeme na ořechová másla, chtěli jsme oříškovou chuť dopřát také lidem s alergií na ořechy,“ upřesňuje Kamila Hladká s tím, že šáchor botanicky sice nepatří mezi ořechy, ale s ořechy má podobný vzhled a chuť.

Tento krém se vyrábí v Bystřici u Benešova, velmi sofistikovanou metodou, kdy se tygří ořechy v bio kvalitě melou několik hodin v tzv. melanžéru mezi žulovými kameny. Protože neobsahují tolik tuku jako ořechy, je nutné během výroby krému nějaký tuk přidat. „Při testování u nás jednoznačně vyhrál kokosový olej, který krému dodává i exotický nádech,“ vysvětluje volbu tuku vedoucí týmu.

Když zaberete a víčko lupne, vůně krému vás vrátí o měsíc zpět, do doby vánočních prázdnin k podnosu plnému cukroví. Sladká oříšková chuť s tóny mandlí a kokosu totiž připomíná vanilkové rohlíčky, když zavřu oči, možná, že tam cítím i kokosky. Prostě fantazie. Žádný cukr, a přesto je chuť nasládlá, jemná, taková, kterou si opravdu užijete. Samostatně jen tak na lžičce, nebo v různých sladkých jídlech. „Můžete ho přidat do snídaňových kaší, müsli, jogurtu, ovocných smoothie, použít na lívance, palačinky, do těsta na pečení nebo přidat jen pár kapek na čerstvé ovoce, například na banán,“ radí Kamila Hladká.

„Ořechová“ chuť i pro alergiky na ořechy

„Výhodou krému z tygřích ořechů je, že neobsahuje žádný ze čtrnácti základních alergenů. Je tak vhodný jak pro osoby trpící alergií na ořechy, celiaky, ale i vegany,“ říká Kamila Hladká.

Alergici si tak konečně mohou v klidu vychutnat „ořechový“ krém nebo samotné tygří ořechy bez obav z alergické reakce.

Jediný, kdo by podle výrobce neměl tygří ořechy konzumovat, jsou děti do tří let z důvodu možného vdechnutí.

Hlízy šáchoru najdete v mouce i v kaši

Pokud vám tygří ořechy zachutnají, ať už v pomazánce, nebo samostatně opražené na plechu v troubě, vězte, že společnost Natu se v tygřích ořeších našla a hodlá v jejich zpracování dále pokračovat.

Už teď je ve formě mouky používá do několika bezlepkových kaší. A další plány už se pomalu začínají realizovat. Co konkrétně nás čeká, to pro vás bude server Vitalia.cz pečlivě sledovat.

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).