Hlavní navigace

Tipy, jak nastartovat metabolismus

31. 10. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Fyzická aktivita zrychluje metabolismus, naopak sedavé zaměstnání je doslova „morem“ dnešní doby. Na rozproudění metabolismu má také vliv jídlo, pití i určité koření.

Na efektivitu fungování metabolismu má vliv více faktorů a z velké části se na něm podílí i naše životospráva, nebo chcete-li životní styl. A právě ten si můžeme doslova určovat, na rozdíl například od genů či věku.

Na co se zaměřit, abychom metabolismus pořádně nastartovali, a čeho se naopak vyvarovat?

1. Nečekejte až na pocit žízně, pijte průběžně

O důležitosti pitného režimu slýcháme neustále ze všech stran, přesto jej mnoho lidí stále podceňuje. Výživová poradkyně Zuzana Komůrková potvrzuje, že dostatečný pitný režim je pro správné fungování metabolismu naprosto nezbytný a upozorňuje: „Nelze pít až tehdy, když pocítíme žízeň, to už je pozdě. Měli bychom tělu vodu dodávat průběžně. Navíc někdy chybně zaměňujeme pocit žízně za pocit hladu.“

A co si výživová poradkyně myslí o pití vody s citronem nalačno, často doporučovaném ranním rituálu? „Vypitím sklenice vody s citronovou šťávou doplníte po ránu chybějící tekutiny, aktivují se nám žaludeční šťávy a napomůže to také vylučování. Tento nápoj dodá tělu vitamin C pro obranyschopnost a má antibakteriální účinky. Důležité je nepít vodu studenou, ale vlažnou, v zimě klidně i teplou. Citron stejně jako další citrusy mají totiž ochlazující účinek na organismus,“ dodává.

Pozor – příčinou zpomaleného metabolismu mohou být i zdravotní důvody – např. špatná funkce některých vnitřních orgánů, nejčastěji štítné žlázy.

2. Tělesná aktivita a svalová hmota jsou plus

Rychlost metabolismu významně ovlivňuje množství svalové hmoty a tělesná aktivita. Obecně vzato, svalová hmota spotřebuje i v klidové fázi více energie na svůj provoz než tkáň tuková. Zkrátka kdo cvičí, rychleji spaluje. „Fyzická aktivita samozřejmě zrychluje metabolismus, o tom není pochyb. Lepší je fyzická aktivita v ranních a dopoledních hodinách, večer se už tělo přirozeně připravuje na klidovou fázi. Ale je nutné vše přizpůsobit životnímu stylu. Podstatné je začít s déletrvající aktivitou s menší zátěží, ideálně chůzí, která je tělu nejpřirozenější. Poté je dobré přidávat i více zátěžovou aktivitu – kruhový či intervalový trénink, a zátěž postupně zvyšovat. Podpoříte tím budování svalové hmoty, která pálí větší množství energie,“ doporučuje Zuzana Komůrková.

3. Sedavé zaměstnání – nešvar dnešní doby

Podle Zuzany Komůrkové je sedavé zaměstnání pro fungování našich těl naprostý mor dnešní doby. „Člověk není geneticky vybaven na to, aby deset hodin denně seděl. Přirozená je mu chůze, běh, střídání zátěže. Trpí nejen naše páteř, klouby, ale i stlačená trávicí soustava – žaludek, střeva, včetně neustále zahřívaného konečníku (ať žijí hemoroidy), metabolismus stagnuje.“

Lidé, kteří v práci většinu času prosedí, by se měli snažit kompenzovat prosezený čas fyzickou aktivitou a využívat každou možnost k pohybu (např. nepoužívat výtah a raději jít po schodech, jít do práce část trasy pěšky, protahovat se v kanceláři apod.)

4. Dobře se vyspěte

Dostatečný spánek je samozřejmostí. „Nedostatečný spánek ovlivňuje zejména fungování našich hormonů, které mají na metabolismus obrovský vliv. Pokud nespíte denně alespoň šest až osm hodin, nevytvoří se vám dostatečně vysoké hladiny hormonů, které působí na náš mozek, informují o pocitu sytosti, podporují ukládání tuků atd. Důležité je také spát ve vhodných podmínkách – ve vyvětrané a chladnější místnosti, bez zbytečného umělého osvětlení a dalších rušivých faktorů.“

Neodpočaté a unavené tělo navíc vyžaduje zvýšené dávky cukru. Chuť na sladké tedy může znamenat, že má tělo nedostatek spánku.

5. Nezbytnost snídaně? Sporná otázka

Podle drtivé většiny doporučení hraje snídaně velmi důležitou roli, a dokonce se tvrdí, že je to nejdůležitější jídlo dne. Zuzana Komůrková sice souhlasí, že snídaně do půl hodiny od probuzení vyhovuje metabolismu většiny lidí, ale připouští i výjimky: „To, jestli je pro správné fungování metabolismu důležité snídat, je otázka velmi sporná. Záleží na metabolickém typu, životním rytmu a spoustě dalších faktorů. Ideální je vyzkoušet, jak se budete cítit, když snídáte a když snídani vynecháte. Důležité je, aby snídaně byla vždy tvořena kvalitními a hodnotnými potravinami. Neměli bychom zapomínat na bílkoviny, které nás lépe zasytí, a to i když snídáme rádi nasladko.“

„Univerzální řešení neexistuje,“ říká i Pavel Suchánek z Institutu dietologie a výživy v Praze v jednom z dílů seriálu 10 mýtů o tloustnutí: Snídani můžeme klidně vynechat.

6. Jíst více menších porcí za den? Opět nemusí vyhovovat každému…

Takřka všude se můžeme dočíst radu – jíst pravidelně a po troškách. Ale ani tady Zuzana Komůrková jednoznačně nesouhlasí. Podle ní záleží na tom, jak to vám a vašemu tělu nejvíce vyhovuje. A to je hodně individuální. „Opět – pro mě velmi sporné téma. Záleží na metabolickém typu, životním rytmu, fyzickém i psychickém vytížení, sportovních aktivitách atd. Někomu vyhovuje jíst pětkrát denně menší porce nekombinovaných potravin, jinému větší porce dvakrát denně. Je to velmi individuální. Záleží na složení stravy, někdo tráví lépe sacharidy, někdo bílkoviny a tuky. To, co vyhovuje jednomu, je nevhodné pro jiného.“

S kofeinem rozumně

Kofein sice přechodně metabolismus zrychluje, avšak po jeho zpracování naopak dochází k únavě. Navíc má močopudné účinky, dehydratuje a dehydratované tělo má následně nižší energetický výdej.

7. Vliv koření

Zařazujte do jídelníčku ostrá koření. Ta totiž dokáží metabolismus rozproudit, jelikož nutí trávicí ústrojí více pracovat a tím také musí vydat i více energie. „Kořeněná a ostrá jídla zvyšují srdeční frekvenci, tím se spaluje více energie, metabolismus je rychlejší. Ideální je více kořenit v chladnějším období. Vyzkoušejte kajenský pepř, chilli, kari, ale i zázvor a skořici,“ dodává výživová poradkyně.

8. Stres se podepíše na všem

Rychlost metabolismu také zásadně ovlivňuje stres a to tak, že ve stresu se metabolické procesy zpomalí. „Ve stresu naše tělo dostává z mozku informaci stejnou, jako dostal pračlověk. Jsem v nebezpečí a správná reakce je boj nebo útěk. Před novodobým stresem však nikam neutíkáme (což je špatně, běh by jistě pomohl), ani s někým fyzicky nebojujeme. Ale tělo si informaci vyloží tak, že má šetřit energii na zmíněný boj nebo útěk a ukládat ji do tuku.“

Potraviny pro rozpohybování metabolismu

  • káva
  • zelený čaj
  • ananas
  • grapefruit a další citrusy
  • listová a další zelenina
  • ovesné vločky a kvalitní celozrnné obiloviny
  • ryby a mořské plody
  • avokádo
  • ořechy
  • semínka….

9. Zařaďte půsty

„I jednodenní půst třeba jen jednou měsíčně pomůže tělu se pročistit, odpočinout trávení a nastartuje metabolismus. Nejjednodušší je začít tak, že si dáte večer menší a lehkou večeři a další den hodně pijete vodu, nebo si dopřáváte ředěné ovocno-zeleninové šťávy a pak si dáte opět jen lehkou večeři,“ doporučuje Zuzana Komůrková. A na závěr ještě radí:

Dbejte na kvalitu a původ potravin, omezte trans-mastné tuky, extrémně průmyslově zpracované potraviny, barviva, konzervanty, se kterými si vaše tělo nebude vědět rady…. Vyhněte se alkoholu, kouření a dlouhému pobytu ve znečištěném prostředí.“ 

Odborná spolupráce:


Zuzana Komůrková

Výživová poradkyně a lektorka kurzů zdravého vaření, spolumajitelka Studia Cesta ke změně. Specializuje se na poradenství pro vegetariány a vegany, klienty s potravinovými intolerancemi, ale i ty, kteří se rozhodnou pro radikální změnu svého životního stylu. www.vyzivoukezmene.cz, www.facebook.com/VyzivouKeZmene

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaní článků pro internetové magazíny se věnuje již od roku 2010. Na serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na zdravotní problematiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).