Hlavní navigace

Názory k článku Tipy, jak nastartovat metabolismus

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 10. 2016 0:15

    tsd (neregistrovaný)

    Nechci sahat do svědomí paní výživové poradkyně, ale k bodu 7 (koření) jen tolik, že:
    V Indonésii, kde téměř neznají karcinom tlustého střeva znají namísto něj karcinom jater. Jako hlavní příčina bylo odborníky určeno právě ostré koření (chilli, pepř, kari....) a jeho nadměrná konzumace téměř ve všech jídlech ( snad kromě sladkých???).
    Předpokládám, že je v článku míněná jen občasná konzumace a všeho s mírou, jinak si totiž zahráváte se svým zdravím. Možná je to tak míněno, ale v článku to rozhodně není tak napsáno.
    tsd

  • 31. 10. 2016 11:12

    tsd (neregistrovaný)

    Aby nedošlo k mýlce. Není snad ani problém v koření jako takovém, problém je v tom, že prakticky neexistuje koření, které by nebylo více či méně kontaminováno aflatoxiny. Bohužel je to rok od roku horší.
    viz. příspěvek:
    "Při kontrole vzorků koření chilli, papriky, sušeného ovoce a sušených omáček odebraných z obchodní sítě v australské Adelaidě byla zjištěna kontaminace aflatoxiny. V 90 vzorcích bylo v průměru 19 µg/kg (v rozmezí 0 – 89 µg/kg), přičemž jen 9 % vzorků splňovalo australský limit do 5 µg/kg (resp. 15 µg/kg pro ořechy) . Největší průměrné množství (24 – 25 µg/kg) bylo zjištěno v mletém koření. Výše zjištěných nálezů nebyla ovlivněna ani sociálně ekonomickými ani etnickými faktory tržní sítě ani velikostí prodejen. Většina dotčených výrobků byla dovezena ze zámoří. Apeluje se na dovozce, aby kladli větší důraz na tuto stránku jakosti a na malé tuzemské výrobce, aby svými nezávadnými výrobky vytěsnili nekvalitní dovážené produkty z trhu.
    Ačkoli konzumovaná množství koření jsou nepatrná a tím nemají tato zjištění obzvlášť negativní vliv, existují osoby, které spotřebují 2 – 5 g chilli a papriky a 20 g omáčky chilli denně. To v přepočtu znamená 0,5 – 1,0 µg aflatoxinů denně (v nejhorších případech až 89 µg/kg z koření a 39 µg/kg z omáčky chilli. Dlouhodobým příjmem aflatoxinů mohou být podle FDA vyvolány chronické choroby a rakovina jater. Aflatoxiny a mykotoxiny lze stanovovat pomocí metod HPLC nebo TLC nebo nově pomocí imunosorbentů, kde není potřeba nákladných zařízení. Rutinní testování všech dodávek z hlediska aflatoxinů by mohlo minimalizovat rizika pro lidské zdraví.
    Food Austral., 53, 2001, č. 3, s. 90 – 92"

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).