Hlavní navigace

Testy odhalily přítomnost plísní v pivu

14. 5. 2013

Sdílet

 Autor: Photl.com
Časopis dTest zjistil přítomnost mykotoxinů u 33 různých značek lahvových piv. Pět výrobků překročilo přípustnou denní dávku. Zdravotní obtíže hrozí zejména při dlouhodobé konzumaci.

Časopis dTest otestoval 50 značek lahvových piv. Přítomnost mykotoxinů byla v různé míře zjištěna ve 33 vzorcích.

Nejvíce mykotoxinů obsahovalo tmavé pivo Svijany – Svijanská kněžna s 5,2 % alkoholu. Litr uvedeného nápoje jich obsahoval 85 mikrogramů, což je množství překračující tolerovatelnou denní dávku. „Denní přípustná dávka předmětného mykotoxinu se stanovuje velmi jednoduše. Na jeden kilogram hmotnosti jej může přijmout člověk jeden mikrogram. Vyšší dávky mykotoxinů se pak mohou projevovat například bolestmi hlavy či nevolností,“ vysvětluje manažer testování časopisu dTest Václav Beneš.


Autor: Photl.com

33 vzorků lahvových piv obsahovalo mykotoxiny

Pět piv překročilo bezpečnou dávku

Test odhalil celkem pět výrobků, které obsahovaly vyšší podíl mykotoxinů. Řadila se k nim speciální piva Primátor polotmavý 13 %, Žatec Sváteční speciál, Primátor Rytířský 21 % a Vyškovské pivo Tmavý džbán, které patří mezi ležáky.

„K překročení poloviny přípustné denní dávky stačí průměrnému jedinci vypít pouhý litr některého z nich,“ komentuje zjištění dTest. Což ovšem znamená, že k překročení přípustné denní dávky je třeba vypít dva litry, tedy čtyři piva, to zas tak málo není. Negativní zdravotní důsledky příjmu mykotoxinů se ovšem projevují především při opakované konzumaci. Jejich dlouhodobé působení může vést až k oslabení imunity, uvádí dTest.

„Sdružení dTest podalo ke všem pěti uvedeným výrobkům podnět na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci, která naše zjištění nyní prověřuje,“ doplňuje Václav Beneš. Pivo je ovšem poněkud paradoxně potravinou, na níž se limity pro obsah mykotoxinů nevztahují.

Jedovaté látky přecházejí do piva z plesnivého ječmene pro výrobu sladu. V minulosti se předcházelo vzniku plísní střídáním pěstování nepříbuzných plodin, od čehož zemědělci v posledních letech ustupují. Podpora a dotace bioplynových stanic vede k rozšířenému pěstování kukuřice, která je považována za vůbec nejhorší předplodinu pro sladovnický ječmen, uvádí dTest.

Čtěte také: Lahvové pivo v hospodách aneb kam spějeme…

Zdroj a více informací: dTest

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).