Hlavní navigace

Test sáčků na ovoce: první končí v koši hned třetí den

7. 9. 2020

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz
TEST – Většina nabízených sáčků na ovoce slouží k nákupu, je variantou za plastové pytlíky, ale obvykle není určená k následnému uchovávání potravin. Respektive – můžete v nich jídlo nechat, ale nijak vám to nepomůže. Zatímco nabídka pro bezobalové nakupování je celkem pestrá, sáčků určených pro skladování je méně. Vyzkoušeli jsme je, a řekněme si rovnou – některé jsou k ničemu.

Hledali jsme na trhu sáčky na ovoce či zeleninu, které slibují, že udrží plody déle v dobré kondici. A vyzkoušeli, jak je to ve skutečnosti. Nejprve na ovoci (konkrétně banánech, broskvích a vínu), zelenina přijde na řadu příště.

V nabídce nejrůznějších obalů jsme objevili celkem šest druhů údajně užitečných při uchovávání ovoce a zeleniny. Pro začátek si je představíme abecedně podle jejich názvu, s tím, jak je prezentují jejich výrobci. Na konci testu již budeme mít představu o tom, jak fungují doopravdy.

Co se dozvíte v článku
  1. Testované sáčky
  2. Než uložíme ovoce či zeleninu
  3. Obaly na potraviny a jejich bezpečnost. Můžu sešít kus hadříku a prodávat jako sáček na ovoce?
  4. Test: 3 druhy ovoce, 6 obalů, 9 dnů
  5. Co jsme skladovali, to si taky sníme aneb vyhodnocení

Testované sáčky

1. Casa Organica

Autor: Vitalia.cz

89 Kč / 1 ks (lze koupit i balení 3 ks menších sáčků za 225 Kč)

Síťovinový sáček (velikost 38×30 cm) je nabízen coby „perfektní jak na nákupy, tak i na skladování ovoce a zeleniny. Je parádní alternativou ke zbytečným jednorázovým mikrotenovým sáčkům. Na rozdíl od nich v nich ovoce a zelenina dýchají, takže vám zůstanou déle čerstvé“. Je možné jej vyprat a používat opakovaně.

2. Ecoegg


Autor: Vitalia.cz

360 Kč / balení s 25 ks

Sáčky nabízené coby výrobek na uchování čerstvosti potravin: „Sáčky slouží k prodloužení čerstvosti potravin. Obsahují jemnou vrstvu minerálů, které zpomalují proces kažení se ovoce a zeleniny. Tímto způsobem zelenina a ovoce uložené v sáčcích jsou déle čerstvé.“ Lze je použít opakovaně desetkrát za sebou. Naplněný sáček se pouze přeloží a sroluje.

3. Frusack


Autor: Vitalia.cz

210 Kč / balení s 2 ks (lze koupit také balení po 3 ks za 320 Kč)

Sáčky z kompostovatelného materiálu je možné používat opakovaně, slouží k nákupu a dle výrobců ovoce a zeleninu lze ve Frusacku též uchovávat. Potraviny v něm vydrží déle, uvádí: „Materiál je prodyšný, potraviny se v něm nezapaří, a nepodléhají tak hnilobě nebo urychlenému zrání.“ Sáček lze prát či omývat, vydržet by měl dlouhodobě.

4. GreenBags Debbie Meyer


Autor: Vitalia.cz

49 Kč / balení s 20 ks

Sáčky jsou vyloženě určené pro uchovávání ovoce a zeleniny. „V těchto sáčcích vydrží ovoce a zelenina i několik týdnů čerstvá, nezežloutne, nezkazí se,“ uvádí výrobce. Sada obsahuje 10 velkých sáčků (43×30 cm) a 10 středních sáčků (38×23 cm). Sáčky lze po opláchnutí opětovně použít.

5. MaxiFresh


Autor: Vitalia.cz

250 Kč / balení s 10 ks

Sáčky jsou zhotoveny z fólie, která byla speciálně vyvinuta pro balení čerstvého ovoce a zeleniny, uvádí výrobce. Mají zpomalovat zrání, zachovávat čerstvost a prodlužovat trvanlivost čerstvého ovoce a zeleniny. „Ve spojení s chlazením o správné teplotě dokáží více než dvojnásobně prodloužit životnost plodin a udržet jejich maximální čerstvost.“ Sáčky jsou opakovaně použitelné, uzavírají se pomocí drátků, které jsou součástí balení.

6. Re-Sack


Autor: Vitalia.cz

249 Kč / balení s 3 ks (lze koupit i balení se dvěma síťovinovými sáčky za cca 159 Kč, ev. i jednotlivě za cca 99 Kč)

Sáčky jsou prezentovány jako vhodné na nákup nebo uchování potravin, konkrétně ovoce, zeleninu a pečivo. Balení obsahuje dva síťovinové sáčky, určené především na ovoce a zeleninu, a jeden bavlněný pytlík spíše na pečivo. „Na rozdíl od mikrotenových sáčků v Re-Sacku ovoce a zelenina dýchají, takže zůstanou déle čerstvé. Můžete je v nich i skladovat,“ uvádí výrobce. Sáčky je možné prát.

7. Jen tak

Číslo sedm je ovoce samotné, uložené bez jakéhokoli obalu. Jak dopadne v porovnání se speciálními pytlíky?

Než uložíme ovoce či zeleninu

Zde jsou hlavní doporučení prodejců a odborníků: do sáčků nevkládejte mix ovoce a zeleniny, vždy jen ovoce nebo jen zeleninu, nejlépe vždy pouze jeden druh – na každý druh plodiny použijte samostatný sáček. Je to proto, aby jednotlivé druhy vzájemně neovlivňovaly svoji chuť a vůni; některé druhy také uspíší kažení jiných plodin. Například zelenina může při skladování s ovocem kvasit. Mrkev zase zhořkne, pokud je skladována vedle ovoce s vysokým podílem etylenu, což jsou například jablka, hrušky či švestky. Této vlastnosti lze naopak využít, pokud máme nedozrálé banány nebo rajčata – díky etylenu uvolňovanému z ovoce rychleji dozrají. Odborníci také doporučují skladovat u jablek brambory, protože uvolňovaný etylen brání klíčení.

Potraviny skladujte suché, čerstvé, nepoškozené. Do sáčků se ukládají bez původních obalů.

Okurky, rajčata, cukety či lilky a řada exotického ovoce nepatří do lednice (záleží také na umístění v lednici a jejím nastavení). Například banány a hroznové víno špatně snášejí příliš nízké teploty. Ale ani citronu nebo jablku pobyt v lednici dvakrát neprospěje. Rovněž paprika, pokud se dá do lednice, rychleji dozrává a poté se kazí. Do lednice patří broskve, meruňky a bobulovité ovoce, které by se při vyšších teplotách snadno kazilo.

Ovoce ani zelenina by se neměly skladovat v příliš velkých množstvích a vrstvách.

Obecně lze k uchovávání říci, že většina ovoce a zeleniny uvolňuje po sklizni plyn etylen, který urychluje proces stárnutí plodin. Při použití skladovacích sáčků je proto důležité, aby nějakým způsobem „dýchaly“, tedy umožňovaly odvést etylen vně obalu. Toto by měly umožňovat i plastové sáčky zahrnuté v našem testu díky speciálně upraveným materiálům, na rozdíl od běžných pytlíků, tvrdí výrobci. Odstraněním nahromaděného etylenu se zpomalí zrání, a tím prodlouží životnost baleného ovoce a zeleniny. Různé materiály mohou díky své úpravě napomoci odstraňovat zápach, snižovat tvorbu vlhkosti a tím potlačovat případný růst bakterií.

Vhodný materiál je tedy prodyšný a také vhodný pro styk s potravinami.

Obaly na potraviny a jejich bezpečnost. Můžu sešít kus hadříku a prodávat jako sáček na ovoce?

Některé z výrobků se chlubí tím, že jsou schváleny Státním zdravotním ústavem na použití pro potraviny. Je to nějaký bonus?

„Zajištění bezpečnosti je povinné pro všechny obaly určené pro styk s potravinami a také pro všechny předměty a materiály přicházející do styku s potravinami,“ říká Jitka Sosnovcová, vedoucí Národní referenční laboratoře pro materiály určené pro styk s potravinami ze Státního zdravotního ústavu. Nicméně zákon neurčuje, kde a zda má být daný materiál otestován.

„Obalové materiály nepodléhají žádnému povinnému schvalování před uvedením na trh. Výrobce nebo dovozce má povinnost zajistit, že obalový materiál je bezpečný a zdravotně nezávadný v souladu s legislativními požadavky. Jakým způsobem a kde si testy zajistí, je v jeho kompetenci. Pro posouzení bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti obalů není provedení testů jediným kritériem,“ vysvětluje odbornice. Zkoušky a laboratorní šetření mohou být provedeny buď ve vlastních laboratořích výrobců, či jiných akreditovaných laboratořích.

Základním a z hlediska ochrany lidského zdraví a zachování bezpečnosti potravin klíčovým požadavkem je to, aby materiály obalů neuvolňovaly své složky do potravin v množství, které by mohlo ohrozit lidské zdraví. Dále nesmí způsobovat nepřijatelné změny ve složení potravin a zhoršení či ovlivnění jejich vlastností, chuti a vůně.

Odpověď na úvodní otázky tedy zní: Ne, nelze vzít jakoukoli textilii či jiný materiál a začít z nich komerčně vyrábět obaly na potraviny. A ano, pokud výrobek uvádí, u koho je atestován, je to bonus a informace pro zákazníka navíc. Bezpečnostní kritéria daná zákonem by sice měly splňovat všechny obaly potravin, ale – jak uvádí Jitka Sosnovcová – žádná databáze schválených výrobků neexistuje. Pro případné ověření je nutné si vyžádat pro konkrétní obal tzv. prohlášení o shodě od konkrétního výrobce, dovozce či distributora. „V případě pochybnosti je možné se obrátit s podnětem na krajskou hygienickou stanici, která může pravdivost informací uvedených v prohlášení o shodě ověřit v rámci státního zdravotního dozoru,“ radí odbornice.

Test: 3 druhy ovoce, 6 obalů, 9 dnů

1. den: do pytlíků!


Autor: Vitalia.cz

Šest druhů sáčků, které mají prodloužit životnost ovoce

Sedmero banánů, sedmero broskví a sedmero hroznů vína. Vždy šest od každého druhu ovoce je umístěno po jednom kuse do sáčků, jeden vzorek banánu, broskve a vína zůstávají bez obalu na pospas svému osudu.

3. den: první z kola ven


Autor: Vitalia.cz

Banány: Všechny banány pocházejí z jednoho trsu. Přesto jsou mezi nimi již třetí den skladování patrné značné rozdíly. Většinou jsou poseté hnědými skvrnkami, více, či méně. Někdy se objevuje větší hnědá skvrna. Několik slupek prasklo, ale jinak jsou plody v kondici – až na nebožáka v sáčku Ecoegg.

Ten je jako první vyřazen z boje – v prasklině je zřejmá plíseň a hniloba, banán je uvnitř sáčku mokvavý a silně zapáchá. Tento vzorek již nemá cenu déle trápit, již nyní není vhodný ke konzumaci.

Jistá zavlhlost je zřejmá i u sáčku MaxiFresh, ale banán se zatím drží.

Banán bez sáčku je v podobné kondici jako jeho druhové v pytlících.


Autor: Vitalia.cz

Broskve: Dobrá zpráva – všechny broskve žijí a daří se jim dobře. Rozdíl je patrný mezi skupinou v plastových a v textilních sáčcích. V plastu je vysrážená voda, všechny tyto obaly jsou uvnitř mokré, stejně jako samotné plody. V látce je ve všech případech sucho.

O něco málo hůře se daří broskvi ve Frusacku, je na omak měkká a na jednom místě se objevuje nahnědlý flíček.

Broskev bez obalu je o něco málo měkčí než její zabalené kolegyně. A voní, stejně jako broskve v látkových pytlících. V plastu jsou bez vůně.


Autor: Vitalia.cz

Víno: I víno pochází z jedné várky a v době uložení byly všechny hrozny na pohled v pořádku. I třetí den jsou v dobrém stavu, občas se najde nějaká ta zkažená kulička. Drobné potíže má hrozen ve Frusacku, několik kuliček vína odpadlo, dalších pár je nahnilých a mokvavých.

Víno v sáčku Ecoegg je na několika místech napadeno počínající plísní.

Jako u ostatních druhů ovoce i tady platí, že plody uložené v textilu a bez obalu jsou v suchu, v plastových sáčcích jsou kapky vody.

Víno zatím zcela bez poskvrny je v sáčku Casa Organica, GreenBag a Re-Sack. Hrozen bez obalu má jednu mini scvrklou kuličku, jinak je ve výborném stavu.

Všem hroznům ještě dáme šanci. Kazící se kuličky odstraníme a hrozny putují zpět do sáčků.

5. den: jen některé broskve voní


Autor: Vitalia.cz

Banány: Další banán v testu končí, v sáčku MaxiFresh vydržel v poživatelném stavu pět dnů. Ostatní banány sice všechny hnědnou, ale jsou mezi nimi jisté rozdíly. Banán ze sáčku GreenBags má na konci velkou hnědou skvrnu a začíná hnilobně zapáchat. Nejlépe si vedou plody ze síťových textilních sáčků Casa Organica a Re-Sack a také banán umístěný bez obalu.


Autor: Vitalia.cz

Broskve: Broskve lze definitivně rozdělit na dvě skupiny – ty z plastových sáčků a z látkových. Ovoce v sáčku je mokré, nevoní, ale na omak je pevné. V textilu se broskve začínají scvrkávat a měknout, ale jsou voňavé. Nejlépe si vedou opět sáčky Casa Organica a Re-Sack. V nejhorším stavu je i zde ovoce z plastového sáčku MaxiFresh, má našedlý moučný potah a tvrdé tmavé skvrny.

Broskev bez obalu je změklá a zvráštělá více než ostatní, ale nekazí se a voní.


Autor: Vitalia.cz

Víno: Všechny hrozny jsou v dobrém stavu, občas se ojediněle objeví hnědá kulička. Nejlépe vypadá víno uložené bez obalu, svěží jsou také hrozny z textilních sáčků Frusack a Re-Sack.

7. den: banány se poroučejí


Autor: Vitalia.cz

Banány: Banánů již máme jen pět. Všechny jsou hnědé, měkké a je poslední šance je sníst.

Plod v plastovém sáčku GreenBags má uhnívající hnědý konec a je na tom z banánů nejhůře. V nejlepším stavu je zřejmě plod z textilního Re-Sacku a banán bez obalu, ale rozdíly nejsou velké.


Autor: Vitalia.cz

Broskve: Jako v předchozích dnech broskve z textilu poněkud měknou a pěkně voní. Broskve v plastu jsou mokré, pevné a bez vůně.

Ovoce z Frusacku je ošklivé, velmi měkké, objevují se fleky a prolákliny. U plodu v sáčku MaxiFresh zůstává nepříjemný povlak a fleky.

Broskev bez obalu je hodně měkká a zvráštělá.


Autor: Vitalia.cz

Víno: Víno je stále ve většině případů velmi pěkné. Nejslabší výsledek je u hroznu v textilním sáčku Re-Sack, více než ostatní hnědne a scvrkává se. Víno bez obalu je zcela v pořádku.

9. kritický den


Autor: Vitalia.cz

Broskve: Broskve z plastových sáčků vypadají, jako by byly umělé. Jsou pevné, nevoní. Jsou bez vizuálních změn, až na broskev z MaxiFreshe, která vůbec nevypadá lákavě.

Voňavé jsou naopak plody z textilních obalů, až na jeden použitelné, i když změklé a vrásčité. Na vyhození je broskev ze sáčku Frusack, je zkažená, plesnivá. V příliš dobré kondici není vizuálně ani broskev skladovaná bez obalu, ale zkažená není a voní.


Autor: Vitalia.cz

Víno: Víno se stále drží. Je sice patrné stárnutí, ale neobjevuje se plíseň, jen občas nějaká ta hnědá kulička. Snad nejlépe je na tom víno uchovávané bez obalu. V nejhorším stavu je hrozen v Re-Sacku, několik kuliček je zkažených a ani ostatní nevypadají moc dobře.

Co jsme skladovali, to si taky sníme aneb vyhodnocení

Bohužel nelze říci populární: „Při přípravě tohoto testu neumřel žádný banán.“ Ale až na pár kousků skutečně nepoživatelného ovoce jsme všechny testované plody spotřebovali. Jak chutnaly?

Banány: Banány vzhledem ke svému stavu skvěle posloužily do banánového chlebíčku. Všechny byly velmi měkké a nahnědlé, jediný přeživší z plastu (GreenBags) samostatně již k jídlu nebyl vůbec dobrý.

Shrnutí testu: Efekt sáčků u banánů je prakticky nulový. Plastové sáčky jim dokonce spíše ubližují.

Broskve: Přestože broskve z plastu vypadaly jako na začátku, byly tvrdé, bez chuti a bez zápachu. Plody z textilních pytlíků byly mnohem chutnější. Nakonec i vzhledově nevalná broskev skladovaná bez obalu chutnala dobře a určitě lépe než její kolegyně z plastů.

Shrnutí testu: U broskví může být sáček užitečný a uchová ovoce o něco málo déle poživatelné – ale ne chutné. Navíc je potřeba vědět, jaký použít, protože některé typy spíše škodí. Za ty peníze za sáčky to snad ani nestojí.

Víno: Přestože víno vypadalo celou dobu v pohodě a téměř shodně ze všech obalů i bez, rozdíl se projevil podobně jako u broskví v chuti. Víno z plastu bylo nevýrazné a spíše kyselé, hrozny z textilu a bez obalu byly měkčí a sladší, zkrátka lepší.

Shrnutí testu: Ani u hroznového vína sáčky nepřesvědčily o své užitečnosti. 

Galerie: Podívejte se na průběh testu sáčků na ovoce

Test probíhal v běžných domácích podmínkách. Lze z něj udělat jisté závěry, ale nelze stanovit pořadí jednotlivých sáčků a jejich efektu. Proč?

Všechno ovoce pocházelo z jednoho zdroje a bylo sledováno při stejném zacházení a skladování. Nelze nicméně vyloučit, že někdy byl v plodu nějaký skrytý kaz, který výsledek mohl ovlivnit. Výsledky se také liší podle druhu ovoce. Nechci proto tvrdit, že konkrétní sáček je špatný, či dokonce nejhorší. Obecně se ale dá říci, že textilní sáčky alespoň u mě zvítězily nad plastem. Jsou mnohem příjemnější, jak vzhledově, tak při manipulaci s ovocem, je to jiný pocit a o ten u jídla rozhodně také jde. Ovoce z nich možná nevypadá dokonale, ale je voňavější a chutnější.

Sáčky mě však v žádném případě nepřesvědčily, že se do nich vyplatí investovat za účelem uchovávání ovoce (nebavíme se tu o nakupování). Jejich cena je nemalá a výsledky oproti ovoci skladovanému bez sáčku nevalné. Lepší cesta je dobře plánovat, dojídat, co je doma a mohlo by se brzy zkazit, a nenakupovat na mnoho dní dopředu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).