Hlavní navigace

Sýr na pánev: sýr, který se vám nerozteče. Hodí se i na gril

4. 6. 2021

Sdílet

 Autor: Madeta
Symbolicky při příležitosti Světového dne mléka 1. června vyhlásil Českomoravský svaz mlékárenský (ČMSM) výsledky letošní soutěže Mlékárenský výrobek roku. Těšit se přitom mohou jak příznivci grilování, tak ale také ti, kteří nemají moc času na přípravu pokrmů.

Absolutním vítězem se totiž stal „Sýr na pánev klasik“, jehož příprava zabere pouhých pět minut, a to jak při přípravě v domácnosti, tak na grilu.

Sýr na pánev – „mimořádně dobrý“

Výrobcem tohoto produktu je společnost Madeta, která jej dodává na trh ještě ve dvou variantách, a to s bylinkami a se šunkou. Podle předsedy ČMSM Jiřího Kopáčka se přitom na ocenění tohoto produktu shodla drtivá většina členů odborné hodnotitelské poroty, které brala v úvahu čtyři základní hodnotitelská kritéria – chuť a vůni, vzhled a konzistenci, obal a značení a marketingovou podporu.

Sám Jiří Kopáček členem poroty nebyl, podle jeho slov ale sýr ochutnal a v grilované podobě byl „mimořádně dobrý“. A to i přesto, že základní varianta „klasik“ není dochucena žádným kořením a specifickými konzervačními či jinými složkami, které by zatraktivnily jeho senzorické vlastnosti.

Tajemství pevné struktury sýru

Kromě velmi rychlé přípravy je pro spotřebitele mimořádně praktická i skutečnost, že sýr i po tepelné úpravě stále drží svůj tvar a neroztéká se, ale uvnitř je měkký.

Tajemství, jak takového výsledku dosáhnout, je know-how Madety. Podle Jiřího Kopáčka lze ale k uvedenému efektu dojít různými cestami, jako je volba optimálních kultur, forma zpracování sýřeniny nebo doba zrání.

Výsledkem je nicméně konzistence připomínající (ale ne stejná) stále oblíbenější grilovací sýry halloumi vyráběné ze směsí ovčího, kravského a kozího mléka.

„Alespoň pro mne je ale sýr na pánev od Madety lepší než halloumi,“ konstatuje předseda ČMSM. V případě sýru na pánev je základem polotvrdý pařený sýr. Mimochodem, jedním z oceněných produktů v soutěži Mlékárenský výrobek roku je také „Dip ke grilování – zakysaná smetana s česnekem a bylinkami“, který vyrábí Polabské mlékárny, s nímž se sýr na pánev velmi dobře doplňuje.

Sýry – dobrá volba pro letní grilování

Sýry jsou přitom stále častější alternativou nebo doplňkem ke grilování masa, stejně jako například některé druhy zeleniny. Skutečnost, že na tuto poptávku spotřebitelů reaguje také tuzemský mlékárenský průmysl, je tak logická a pro spotřebitele praktická je v této souvislosti i nabídka takových výrobků, které lze připravovat i konzumovat bez problémů s častým projevem smažení a grilování sýrů – tedy s jejich roztékáním.

Jak jste na tom s grilováním? Zkuste si kvíz, zda jste mistr grilu:

Důležitá je ovšem také dostupnost příslušných produktů na trhu – a právě to byl dalším z důvodů ocenění sýru na pánev. I když je totiž podmínkou soutěže Mlékárenský výrobek na trh skutečnost, že se hodnocené produkty musí prodávat v tržní síti, ne všechny bývají dostupné plošně. Sýr na pánev ale Madeta dodává do všech hlavních maloobchodních sítí a dostupný by tak měl být v prodejnách sítí Globus, Albert, Tesco, Billa, Makro, Lidl, Penny, Kaufland a Flop, a to od dubna letošního roku. Prodejní místa a další údaje o produktu lze sledovat na webu Madety.

Uvedení na trh se vhodně potkává s letošní grilovací sezónou i s počátkem turistické sezóny, neboť výrobek je vhodný i pro konzumaci na cestách. A co se týká marketingového konceptu, pak jeho součástí je na uvedené stránce i nabídka množství receptů k využití produktu i krátká videa.

Galerie: Nabídka sýrů vhodných na grilování

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).