Hlavní navigace

Statek plný levandule. Na Moravě

26. 6. 2019

Sdílet

 Autor: Levandulový statek a Levandulová kavárna Bezděkov
Nemusíte do Provence, stačí zajet k Šumperku. Kolem Levandulového statku v Bezděkově se rozrůstají levandulová pole, kde se konají slavnosti i svatby, a v Levandulové kavárně se podává bábovka s levandulí. Máme pro vás recept.

Krásně vypadající i krásně vonící bylinku levanduli si většina lidí geograficky spojuje s částí jižní Francie – Provence a produktově s kosmetickými výrobky. Ale jsou i jiné možnosti použití a jiná místa – a to i u nás.

Statek plný levandule

Na kousek krajiny s levandulovými porosty můžete narazit i v naší zemi – třeba na Levandulovém statku Bezděkov u Úsova na Olomoucku. Návštěvníci tohoto statku, který je mimochodem jedním z držitelů ocenění Farma roku 2018, se na něm mohou setkat nejen s levandulovou kosmetikou, ale i řadou potravin a nápojů, do nichž se tato bylinka používá. A také je na místě ochutnat.

Ochutnávka je totiž závěrečnou součástí dvouhodinové komentované prohlídky statku, při níž se návštěvníci dovědí něco o místním hospodářství, něco o historii místa a mnohé další informace v koloritu levandulových polí. Na statku také každoročně probíhá Levandulový bezděkovský festival (letos to bude ve dnech 5. a 6. července) a kromě toho tu 5. července pořádá Asociace soukromého zemědělství ČR Selské slavnosti.

Levandulové ochutnávky

Na místě je přitom možné ochutnat levandulovou limonádu, levandulový sirup, levandulové víno, levandulový čaj či levandulový likér. Tyto produkty si lze také koupit včetně sušené levandule jak pro domácí přípravu nápojů, tak jako utišující prostředek při usínání, k čemuž se levandule odjakživa používala.

V nabídce jsou však i levandulové sušenky nebo levandulové klobásy, v nichž samozřejmě tato bylinka netvoří hlavní surovinu, ale aromatickou ingredienci v podobě sušeného květu levandule v množství odpovídající zhruba podílu kmínu v klasických klobásách. Nechybí ale ani kosmetika, jako je levandulový olejíček, šampón či mýdlo.

Od bábovky po svatby

Statek má i vlastní e-shop, kde si lze produkty s levandulí objednat. V Bezděkově je pak také krámek, kde lze navštívit expozici spojenou s levandulovým hospodařením. Vše má docela specifickou atmosféru – všechny možné předměty na farmě, včetně ptačích budek, pumpy na vodu nebo k hospodaření potřebné nástroje jsou vyvedeny v barvě levandule, v levandulovém poli se konají i svatby, a protože hospodář Lukáš Drlík je zastupitelem obce, má právo také adepty na manželský svazek oddávat – a svazek je platný.

Příznivé zdravotní účinky levandule jsou celkem podrobně popsány v řadě článků, lze tak jen ve stručnosti připomenout již zmíněný blahodárný účinek na příjemné usínání nebo aplikaci různých levandulových produktů s hojivými účinky na pokožku při bolestech zubů, zánětech nehtů, bodnutí hmyzem nebo na řezné rány.

Univerzálnost použití této bylinky pak dokládá i recept na levandulovou bábovku:

Bábovka s levandulí

Suroviny k přípravě:

  • 4 vejce
  • 170 g cukr krupice
  • tvaroh
  • 200 g másla
  • 100 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • prášek do pečiva
  • vanilkový cukr
  • menší hrst levandule

V jedné míse vyšleháme bílky, v druhé šleháme žloutky s krupicovým cukrem, poté vmícháme tvaroh a rozehřáté máslo. Postupně přidáváme promíchané mouky s kypřícím práškem, vanilkovým cukrem a levandulí. Nakonec ručně přimícháme bílky a dáme péci do vyhřáté trouby na 170 stupňů Celsia, cca 45–50 minut, dozlatova.

Bábovku mohou zájemci ochutnat také v Levandulové kavárně na Masarykově náměstí v Zábřehu, kde se podává se zmrzlinou a šlehačkou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).