Hlavní navigace

Sladká zrada: cukry schované v údajích o sacharidech

13. 2. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Sacharidy a cukry nejsou to samé. Úskalí sacharidů spočívá v tom, že různé druhy mají odlišný vliv na naše zdraví i váhu. „Tloustnoucí“ cukry jsou schované i tam, kde byste je nečekali.

Pečivo, těstoviny, čočka, hrách, rýže, jáhly, pohanka, ovesné vločky, ovoce, zelenina a brambory… Co mají společného? Jsou zdrojem sacharidů a základním palivem pro naše tělo, jako takové mají v jídelníčku nezastupitelné místo. Ale pozor, není sacharid jako sacharid. Do sacharidů řadíme i cukry, kterými bychom měli šetřit.

Úskalí sacharidů spočívá v tom, že existují různé druhy a tudíž i jejich úloha v našem jídelníčku a vliv na naše zdraví jsou odlišné. Sacharidy můžeme rozdělit do dvou skupin – na jednoduché a složité.

Jednoduché sacharidy: cukry dávají našemu životu sladkou chuť

Jednoduché sacharidy označujeme jako cukry, patří sem řepný, hroznový, ovocný, mléčný a sladový cukr. Po chemické stránce se jedná o mono a disacharidy, které ve své molekule mají jednu nebo dvě sacharidové jednotky. Lidé je vyhledávají pro jejich sladkou chuť. Cukry v sobě ale skrývají nebezpečí. Sníme-li potravinu o vysokém obsahu jednoduchých sacharidů, rychle nám stoupne hladina cukru v krvi. To je signál pro slinivku, aby vyplavila inzulín, jehož úkolem je dostat glukózu z krve do buněk. Následně dochází k prudkému poklesu hladiny cukru v krvi. Málo cukru v krvi dráždí centrum hladu a my saháme po další sladkosti. Dostáváme se tak do začarovaného kruhu a tloustneme.

Po složitých sacharidech nemáme pocit hladu

Sacharidy složité neboli komplexní obsahují více sacharidových jednotek, jejich stavba je složitější a pro tělo je náročnější je rozštěpit na základní sacharidovou jednotku – glukózu. Komplexní sacharidy se proto tráví pomalu a i jejich vstřebávání je postupné. Hladina cukru v krvi nekolísá a my po jejich konzumaci nemáme tak rychle pocit hladu. Chcete-li udržet vyrovnaný příjem energie, dávejte přednost komplexním sacharidům před cukry. Najdete je v již zmiňovaných obilninách, luštěninách, zelenině a ovoci.

Jak se vyhnout jednoduchým cukrům v potravinách radí ve videu výživoví specialisté Karolína Hlavatá a Petr Havlíček:

Po cukru se tloustne. Nejenom

Podle Světové zdravotnické organizace by jednoduché sacharidy měly hradit méně než 10 % celkového energetického příjmu, většina obyvatel rozvinutých zemí ale tuto hranici překračuje. Co se stane s nadbytečným cukrem v těle, který nedokážeme fyzickou aktivitou vydat? Uloží se do tukových zásob. Budete tloustnout, a to i v případě, máte-li tuku ve stravě málo. Zvláště při sedavém zaměstnání bychom proto měli cukry šetřit. Vysokosacharidová strava navíc vede k poruše glukózové tolerance až vzniku cukrovky.

Cukr – kde byste ho nehledali:

  • ochucené minerálky
  • ochucené nápoje (čaje, káva, mléčné výrobky)
  • džusy
  • kečup
  • zeleninové konzervy

Nedávná americká studie zkoumající stravovací návyky 43 000 strávníků zjistila, že zvýšená spotřeba jednoduchého cukru zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Za hlavní zdroje přidaného cukru v našich jídelníčcích označila slazené nápoje (37,1 %), sladké pečivo (13,7 %), džusy (8,9 %), mléčné dezerty (6,1 %) a cukrovinky (5,8 %). Na ty si dejte pozor.

Jak vybírat potraviny a nenaletět

Na výrobcích vždy hledejte tabulku nutričních hodnot. Ta vám pomůže zjistit obsah složitých sacharidů (uvedeny jako „sacharidy“) a jednoduchých sacharidů (uvedeny jako „z toho cukry“). Praktický tip: Poměr jednoduchých cukrů by neměl nikdy tvořit více než třetinu z celkového množství sacharidů. Usnadnit orientaci vám může logo Vím, co jím, které garantuje vyvážený poměr mezi celkovým obsahem sacharidů a jednoduchých cukrů.

 

Autor: BonaVita / Vimcojim.cz

Nutriční tabulka z výrobku Dobré z ovsa ukazuje rozdíl mezi sacharidy a jednoduchými cukry. Jejich vyvážený poměr garantuje logo Vím, co jím na obalech potravin.

  • Tip: Učte sebe i svoje děti přirozeným chutím. Zkuste čaj bez cukru. Pijte čistou nebo kvalitní šťávou mírně oslazenou vodu. Do bílých jogurtů přidejte lžičku domácí marmelády, povidel či med.
Čtěte dále: Jsou sacharidy zabijákem zdraví?

Zdroje: Quanhe Yang, Zefeng Zhang; Edward W. Gregg; W. Dana Flanders; Robert Merritt; Frank B.: Added Sugar Intake and Cardiovaskular Diseases Mortality Among US Adults. JAMA Internal Medicine. Publikováno online 3. 2. 2014. archinte.jamanetwork.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., dietoložka, odbornice na výživu.

V současné době pracuje jako dietolog na OB klinice a v Programu Healthy Plus. Je odborným garantem iniciativy Vím, co jím a piju.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).