Hlavní navigace

Názory k článku Sladká zrada: cukry schované v údajích o sacharidech

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 2. 2014 7:30

    EC (neregistrovaný)

    Velkou cast sacharidu telo ulozi jako tuky a to i tech slozitych. Oznacit sacharidy za hlavni palivo lidskeho tela chce velkou ignoraci fyziologie. Telo ma tendenci sacharidy setrit a ne utracet, utraci je pouze kdyz jich je nadbytek, coz evolucne moc casto nebyvalo. Jinak samozrejme - cukr je horsi, protoze vetsinou neni vazan na nejaky hodnotny zasycujici zdroj zivin a je z poloviny tvoren fruktozou, ktera ma per se dost negativni dopady na lidske zdravi (to "per se" je dost dulezite - fruktoza sama je negativni, ale napriklad ovoce je vetsinou v souhrnu v pohode - to je prave ta vyzivova hodnota).

  • 13. 2. 2014 10:10

    bez přezdívky

    Článek mi přijde dost matoucí. Například seznam potravin, kde bychom cukr určitě nehledali... Kdo by ho tam nehledal? Osobně bych zrovna tam začínala. Nebo výživové hodnoty - uvést sacharidy a cukr bych bez komentáře mohla chápat jako sacharidy zvlášť a cukr ještě k tomu navíc, nikoliv zahrnutý v oněch sacharidech.
    Na druhé straně na dotaz o obsahu cukru v potravinách i diebetolog odkazuje na jakési edukační pomůcky (http://poradna.zena.centrum.cz/kde-mohu-sehnat-tabulky-s-obsahem-cukru-v-potravinach/), tak to matení pojmů, absence faktů a nesnadná orientace asi k cukrům prostě patří.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).