Hlavní navigace

Salmonely je u lidí pětkrát méně - díky drůbeži

1. 10. 2012

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Český veterinární dozor se sám dostal pod kontrolu kvůli salmonele u drůbeže. Inspekce zkoumala, jak si s ní umí poradit. Závěr zní: Velmi dobře. Díky tomu ubylo i salmonely u lidí.

Inspektoři z FVO (Food and Veterinary Office – Potravinového a veterinárního úřadu) podrobně prověřovali státní veterinární dozor v ČR a kontrolovali, jak si umí poradit s tlumením výskytu salmonel v chovech drůbeže. Čeští veterináři dopadli v hodnocení velmi dobře.

V ČR běží celkem pět programů zaměřených na tlumení salmonel v chovech drůbeže. „Lze potvrdit, že mají efekt. Zaznamenali jsme opravdu dobré výsledky, o kterých se inspektoři z bruselského úřadu FVO se sídlem v irském Dublinu měli možnost přesvědčit,“ uvedl dnes Josef Duben, mluvčí Státní veterinární inspekce (SVS). V průběhu kontrol navštívili inspektoři FVO v pěti krajích chovy drůbeže produkující konzumní vejce, vykrmující kuřata a krůty na maso a chovy produkující násadová vejce. Navštívili také dvě krajské veterinární správy a dvě laboratoře v Praze a Jihlavě, jednali i se zástupci Ministerstva zdravotnictví a krajských hygienických stanic.

„Šlo o skutečně hloubkovou kontrolu, kdy jsme měli možnost prezentovat pokles zjištění výskytu salmonel v prostředí rozmnožovacích chovů drůbeže, v chovech nosnic, v chovech kuřecích brojlerů a krůt,“ říká Josef Duben. „Se salmonelou v chovech si umíme poradit velmi dobře. Takové bylo závěrečné resumé.“

Salmonely se množí v každé potravině

  • Onemocnění salmonelou způsobuje patogenní mikroorganismus Salmonella spp. Vyskytuje se hojně u zvířat, zejména u drůbeže a prasat. Dále může být jejím zdrojem půda, hmyz, zvířecí výkaly, syrové maso a další.
  • Nemoc může mít akutní nebo chronický charakter. Příznakem salmonelózy jsou zvracení, průjem, pocity nevolnosti, břišní křeče, horečka, bolesti hlavy a dochází k odvodnění organismu (více o nemoci: Salmonelóza (salmonela)).
  • Onemocnění může způsobit už i 15 – 20 buněk. Toto množství závisí na věku a zdravotním stavu člověka a na druhu salmonely. Přímé šíření salmonelózy od člověka k člověku je velmi výjimečné, bakterie se musí dostat do potraviny (do trávicího ústrojí), a to buď rukama nebo pomocí nástrojů, proto je velmi důležité dodržování zásad osobní hygieny. V Evropě je nejvíce onemocnění způsobeno bakterií Salmonella enteritidis. Zdrojem onemocnění je často tepelně nedostatečně opracované maso, masné výrobky, vejce a výrobky z nich.
  • Salmonely se množí v každé potravině, mají-li dostatek vlhkosti, přiměřenou teplotu a pH. Optimální teplota pro jejich růst a rozmnožování je 37 °C, jsou ale schopné množit se v potravinách i při teplotách 10 – 45 °C. Pasterační proces nepřežijí. (72 °C po dobu 16 s).

Zdroj: Mikrobiální původci alimentárních onemocnění (zpracovala Lenka Bartošová a Alena Hanulíková, SZPI

Boj se salmonelou financuje stát

O účinnosti programů financovaných ze státního rozpočtu prostřednictvím Ministerstva zemědělství svědčí podle mluvčího SVS i prokazatelný zhruba pětinásobný pokles výskytu onemocnění salmonelou u lidí. „Prostředky vynakládané na tyto programy jsou využívány především na sledování výskytu salmonel v prostředí a preventivní očkování a jejich cílem je zaručit minimální zdravotní riziko při koupi vajec či drůbežího masa,“ upřesňuje Josef Duben.

Každý rok se na programy na tlumení salmonel vynakládá okolo 50 milionů korun.

Čtěte téma: Místo kuřete kupujete jen živočišnou bílkovinu

Z hodnocení veterinárních inspektorů z FVO vyplývá, že v našich chovech jsou dodržovány zásady správné chovatelské praxe, dodržovány sanitační a preventivní opatření proti nákazám. Tato opatření jsou pravidelně kontrolována veterinární správou s cílem zajistit bezpečnost potravin živočišného původu a zdraví zvířat, a tento veterinární dozor je funkční a plně v souladu s platnou legislativou.

Zdroj: SVS ČR

Čtěte dále: Jsou domácí vajíčka bezpečná, nebo ne?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).