Hlavní navigace

S menstruací za zábavou? Proč ne, stačí vědět, nač si dát pozor

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Menstruace může být důvodem, proč nejít na ples, diskotéku, oslavu. Podle menstruace si ženy dokonce plánují svatbu nebo dovolenou. Nechtějí totiž riskovat bolesti v podbřišku, hlavy, špatnou náladu nebo to, že jim selže tampón či vložka v tu nejméně vhodnou chvíli.

Menstruaci během svého života ženy prožívají každý měsíc od obvyklých třinácti až do možných padesáti pěti let. Tj. i čtyřicet let. Někdy jde o dny poklidné, jindy se musí smířit s bolestivou menstruací, která je upoutá doma s tabletkou proti bolesti. Jde bolesti nějak šetrně mírnit? A jak si užít oslavu, plánovaný večírek či ples i během svých dnů?

Co se dozvíte v článku
  1. Hlavně ať „to“ nemám na dovolené
  2. Výjimečně pomůže gynekolog
  3. Bolest a únavu lze zahnat „béčkem“ a čajem
  4. Sport při menstruaci? Přiměřeně
  5. Alkohol, cukr, kofein
  6. Oblečení je důležité
  7. Kalhotky speciálně na menstruaci

Hlavně ať „to“ nemám na dovolené

Menstruační cyklus je přirozenou součástí života ženy. U některých menstruace přichází a odchází bez výraznějších doprovodných projevů, pro jiné znamená několik dní bolestivých křečí, rozbouřené nálady, únavy a dalších nepříjemností. Není tedy divu, že se řada žen tiše modlí, aby je „jejich“ dny nepřepadly třeba v období svatby, dovolené, rodinné oslavy nebo plesu.

Podle nedávného průzkumu britské společnosti Lil-Lets specializující se na produkty dámské intimní hygieny by celá třetina žen vážně zvažovala nezúčastnit se vánočního večírku, pokud by v době jeho konání menstruovala. V této souvislosti se obávají především toho, že jim hygienická pomůcka selže a vystaví je trapné situaci.

Ženy se rovněž při menstruaci nemusí cítit atraktivní a kvůli pohodlí a jistotě volí oblečení, které by případnou nehodu vhodně maskovalo. Tabu jsou tedy světlé kalhoty, sukně či šaty, navzdory tomu, co nám předkládají reklamy na hygienické potřeby, v nichž rozesmáté dívky při nakupování řádí jak na pouti, a to v bílých kalhotách.

To, co ženy od zábavy či koníčků odrazuje, jsou tedy křeče, bolesti, špatná nálada nebo obava ze selhání té či oné hygienické potřeby. Ale zůstat kvůli periodě doma nutné není. Stačí se dobře připravit.

Výjimečně pomůže gynekolog

Pokud žena zjistí, že se období zábavy kryje s dobou její menstruace, není třeba hned propadat černým myšlenkám.

„Některé ženy se mohou chtít uchýlit k oddálení menstruace pomocí hormonální antikoncepce či speciálních prášků. To lze ovšem doporučit pouze ženám s opravdu silnými bolestivými projevy. Přece jen jde o ‚umělý‘ zásah do fungování organismu a mělo by se k němu přistupovat s rozvahou,“ upozorňuje gynekolog a sexuolog Pavel Turčan.

Bolest a únavu lze zahnat „béčkem“ a čajem

Potíže spojené s menstruačním cyklem je možné mírnit vhodnými bylinkami nebo doplňky stravy na přírodní bázi. Například včelími produkty či výtažky ze sóji a červeného jetele, které dopomáhají k normálnímu průběhu menstruace.

„Při bolestivé menstruaci pomůže tělu dodat dostatek magnézia či vitamínu B6 neboli pyridoxinu. Pomůže i konzumace sóji, která obsahuje fytoestrogeny – ty přispívají k regulaci hormonální aktivity. Úlevu pro organismus je možné podpořit také pitím bylinkových čajů, které obsahují většinou směsi třezalky, měsíčku, řebříčku nebo třeba skořice,“ radí Pavel Turčan.

Pomocníkem při menstruačních obtížích i premenstruačním syndromu může být i strava. Ulevit od nepříjemných projevů i únavy mohou hlavně vitamíny skupiny B a hořčík. „Vitamín B6 pomáhá regulovat hormonální aktivitu během menstruace a spolu s vitamíny B2 a B12 přispívá k psychické pohodě. Hořčík zase uvolňuje svalové napětí, tlumí bolest, zmírňuje nadýmání a v neposlední řadě napomáhá klidnému spánku,“ uvádí gynekolog. Uvedené minerály a vitamíny je vhodné doplnit například kešu či pekanovými ořechy, listovou zeleninou, sušenými meruňkami, avokádem nebo hořkou čokoládou.

Sport při menstruaci? Přiměřeně

Přestože ženy v období menstruace sportovní aktivity z mnoha zřejmých důvodů nevyhledávají, právě umírněný pohyb jim může ulevit. „Při menstruaci je vhodná rychlejší chůze či běh, také třeba aerobik, pilates nebo plavání. Fyzická aktivita pomůže tišit bolesti spojené s menstruací, a to díky rozproudění krve. Ta během cvičení rychleji cirkuluje v podbřišku a uvolňuje křeče,“ říká sexuolog.

Pot, který tělo během pohybu produkuje, navíc odvádí vodu z těla, čímž pomáhá při nepříjemně nafouknutém břiše. „Aktivní fyzický výkon navíc navozuje i pocit z dobře vykonané práce či úspěchu s vyplavením endorfinů, které rovněž přináší pocit uvolnění a snižují vnímání bolesti,“ motivuje ženy k pohybu Pavel Turčan.

Více k tématu: Sport a menstruace – jde to dohromady?

Alkohol, cukr, kofein

Některé potraviny menstruaci mohou zmírnit, ale existují i potraviny, které by ženy měly během menstruace vynechat. Patří k nim zejména alkohol, cukr a kofein.

„Alkohol nejenže narušuje normální průběh menstruace – narušením hormonální rovnováhy může celý cyklus posunout –, ale přímo během menstruace může zhoršit křeče a bolesti břicha,“ uvádí Pavel Turčan. Je též třeba myslet na to, že v období těsně před menstruací a během ní se u žen snižuje alkoholová tolerance, a snadněji se tak opijí.

Oblečení je důležité

Díky správně zvolenému outfitu se ženy budou cítit komfortně. Platí pravidlo vždy volit oděvy v tmavých barvách nebo s výraznými vzory, na kterých nejsou vidět případné skvrny. Žena se tak nemusí obávat nehody, může se uvolnit, a ne stále hlídat své šaty.

Zároveň není vhodné sáhnout po upnutých šatech či kalhotách. V průběhu menstruace se totiž ženy potýkají s mírně nafouklým břichem a nateklými prsy. Oblíbené úzké šaty tak v době PMS či menstruace nemusí ženě padnout nebo ji mohou zbytečně svírat a působit nekomfortně. Nevhodnou volbou jsou také overaly. Při menstruaci je nutná častá výměna hygienických potřeb a svlékání overalu je zbytečně náročné. Ženy by měly sáhnout po oděvech, ve kterých se budou cítit pohodlně.

Kalhotky speciálně na menstruaci

Novinkou, kterou mohou ženy využít, například když vyrážejí za zábavou v období menstruace, jsou menstruační kalhotky.

„Pro ženské tělo je přirozené, aby menstruační krev odtékala pryč, proto jsou menstruační kalhotky vhodnou alternativou ke klasickým vložkám. Bezesporu je nutné kalhotky často měnit a dodržovat zásady správné hygieny, aby nedocházelo k infekcím,“ říká sexuolog.

Upozorňuje, že tyto kalhotky však nejsou určeny pro dny se silnou menstruací a většinou se doporučují pouze na začátek či konec menstruace. „Před tím, než se žena rozhodne vyrazit v menstruačních kalhotkách na společenskou akci, by měla bezesporu ověřit jejich savost, aby nedošlo k protečení,“ upozorňuje Pavel Turčan.

Odborná spolupráce:

MUDr. Pavel Turčan

Odborný ženský lékař a sexuolog

Působí v olomouckém Centru MEDIOL, v ordinaci sexuologie a andrologie.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).