Hlavní navigace

Rýžová mouka má jen jediný benefit

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Rýžová mouka bývá doporučována jako bezlepková náhrada části pšeničné mouky při pečení či vaření. Tvrdí se o ní, že má mnoho nutričních kvalit, a tím může být nápomocná i při hubnutí. Ale ono není všechno tak, jak se někde píše…

Rýžová mouka je něco nového bezlepkového, něco, co vnímáme jako vhodnou alternativu k té „ošklivé bílé“ pšeničné mouce s lepkem. Ale je rýžová mouka to, čím si vylepšíme jídelníček, po čem třeba i zhubneme? Proč ji vlastně (ne)koupit? Konzultovali jsme její použití i benefity s Hanou Pávkovou Málkovou, nutriční specialistkou ze společnosti STOB.

Co se dozvíte v článku
  1. Rýžová mouka se mele i v Česku
  2. Využití bezlepkové rýžové mouky
  3. Rýžová mouka do každé rodiny? Většinou k tomu není důvod
  4. Když nahradím pšeničnou mouku rýžovou, tak zhubnu? Omyl
  5. Zvýšíme pestrost jídelníčku, to je to jediné
  6. Neřešme pár gramů mouky, ale celkový jídelníček

Rýžová mouka se mele i v Česku

Ačkoliv se rýže v Česku nepěstuje, rýžová mouka tu domovinu má. Alespoň v Mlýně Perner, kde ji melou. Proces výroby rýžové mouky je totiž stejný jako u jiných druhů z obilovin nebo pseudoobilovin, které tu zpracovávají.

„Pro mletí rýžové mouky Pernerka vybíráme jen nejkvalitnějších zrna rýže arborio původem z Itálie a používáme moderní technologii, díky níž je výsledná mouka namletá do hladka,“ upřesňuje majitel Daniel Perner.

Využití bezlepkové rýžové mouky

Rýžovou mouku stále více lidí využívá k přípravě asijské kuchyně, která u nás nabývá na popularitě a v níž se hojně využívá. Bez ní byste například nikdy nedosáhli autentické chuti typických asijských mochi koláčků a jiných sladkostí. Svou nezastupitelnou roli hraje i při výrobě rýžového papíru, do kterého se balí například populární jarní závitky.

„Z rýžové mouky můžete péct slané i sladké, dezerty, sušenky, palačinky i vánoční cukroví. Můžete s ní ale také zahušťovat omáčky, dělat palačinky nebo třeba velikonočního beránka,“ vyjmenovává možnosti využití Daniel Perner.


Autor: Depositphotos

Asijské mochi koláčky

Tak praví výrobce, ale co na rýžovou mouku říká nutriční specialistka, když jsme ji požádali o porovnání s moukou pšeničnou?

Rýžová mouka do každé rodiny? Většinou k tomu není důvod

Na internetu se píše, že rýžová mouka je skvělá zejména proto, že obsahuje vitamíny skupiny B, draslík, fosfor a kyselinu listovou. Doslova se též uvádí: „Také velmi pomáhá při trávení, na překyselení žaludku, upravuje střevní sliznici, vysoký tlak i cholesterol.“

Nenechte se ale nachytat. „Všechny zmiňované látky obsahuje i klasická pšeničná mouka, a většinou i ve větším množství. Pro zdravé jedince ale žádné benefity nevidím,“ říká Hana Pávková Málková s tím, že rýžová mouka má smysl u lidí, kteří nemohou konzumovat ze zdravotních důvodů lepek. Ale ani tady rýžovou mouku příliš nedoporučuje:

„Pro ně lze ale najít i lepší náhrady – například pohankovou mouku nebo mouky luštěninové, je ale třeba řešit i chuťové a technologické vlastnosti, a ne vždy lze tyhle druhy použít.“

Když nahradím pšeničnou mouku rýžovou, tak zhubnu? Omyl

Zázraky se nedějí, ani když si rýžovou mouku naordinujete jako dietní složku stravy. Kdysi bývala populární tzv. rýžová dieta, při níž se poměrně rychle hublo (a následně rychle přibíralo). Možná od té doby máme zafixováno, že po rýži se hubne. A tím pádem si myslíme, že bychom s ní mohli v dietě nahradit tu pšeničnou. To je ale mylná idea. Energetickou hodnotu mají oba druhy téměř stejnou.

„Rýžová mouka ale obsahuje o něco více sacharidů a méně bílkovin, což pro hubnoucího rozhodně není výhodou. Negativem rýžové mouky je i nižší obsah vlákniny (obsahuje jen 0,5 g vlákniny ve 100 g, zatímco bílá pšeničná mouka obsahuje 3 g vlákniny). Nepomůžeme si příliš, ani pokud sáhneme po celozrnné rýžové mouce – ta obsahuje ve 100 g jen okolo 3,5 g vlákniny. Další nevýhodou je, že rýžová mouka má vyšší glykemický index,“ upřesňuje nutriční specialistka.

Zvýšíme pestrost jídelníčku, to je to jediné

Jediný benefit rýžové mouky vidí odbornice ze společnosti STOB v tom, že konzumací rýžové mouky zvýšíme pestré složení svého jídelníčku.

„Přece jenom pšenice máme většinou v jídelníčku nejvíce (ať už v pečivu, nebo například v těstovinách, knedlících nebo sladkostech); a čím pestřejší jídelníček je, tím lépe. Občas tedy můžeme pro zpestření rýžovou mouku zařadit, ale určitě nemá význam ji používat často a nahrazovat rýžovou moukou ve velkém jiné druhy,“ říká pro server Vitalia.cz Hana Pávková Málková.

Neřešme pár gramů mouky, ale celkový jídelníček

Rýžová mouka není ani špatná, ani skvělá, je to další střípek do pestré mozaiky našeho stravování. Jako u všech potravin je potřeba přemýšlet hlavně nad množstvím dané potraviny, které sníme. A také s čím ji kombinujeme a jak vypadá celkově náš jídelníček.


Autor: Depositphotos

Jarní závitky – nesmažené

„Lidé často řeší až zbytečně jednotlivosti, co mohou a nemohou jíst, ale nad jídelníčkem je třeba přemýšlet opravdu komplexně,“ říká Hana Pávková Málková a připomíná již zmiňované jarní závitky. „Rýžový papír je velmi tenký a lehký, není proto potřeba vůbec řešit, jestli je rýžová mouka vhodná, či nikoli, reálně se jedná o pár gramů mouky. Mnohem důležitější je, čím závitky naplníme a jestli je například poté usmažíme.“

Ale když si z rýžové mouky upečeme buchtu, je už množství mouky podstatně větší a je tedy na místě řešit, jestli použijete rýžovou, nebo například vhodnější celozrnnou ječnou, ovesnou nebo žitnou mouku. „U pečení je ale neméně důležité řešit i ostatní ingredience – kolik třeba přidáme cukru nebo tuku,“ dodává nutriční specialistka.

Odborná spolupráce:

Ing. Hana Pávková Málková

Absolventka VŠCHT se zaměřením na kvalitu a bezpečnost potravin. Zabývá se redukcí hmotnosti se zaměřením na trvalou změnu životních návyků ve společnosti STOB. Je spoluautorkou knih o výživě a dalších pomůcek k rozumné redukci váhy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).