Hlavní navigace

Roušperk: drobnost, která udělá z nošení roušky radost

18. 11. 2020

Sdílet

 Autor: Roušperk / Ján Deák
Bez roušky se teď neobejdeme, a zřejmě to tak ještě nějaký čas zůstane. České autorky vyrábějí pomůcku, která nošení roušky zpříjemní a usnadní.

Jednoduchý či ozdobený řetízek, na který jednoduše připneme roušku, ať již jednorázovou, nebo textilní. Díky němu nemusíme řešit, kam s rouškou ve chvíli, kdy ji nepotřebujeme mít nasazenou. A ještě této povinnosti dodá další, příjemnější rozměr. To je roušperk, praktická a stylová ozdoba.

Respirátory povinně: od kdy, kde a jaké


  • Stačí rouška nebo dvě roušky namísto respirátoru?
  • Musí mít respirátor i děti?
  • Kde všude platí povinnost nosit respirátor?
  • Respirátor FFP2 nebo také KN 95?

Všechny informace přehledně ZDE.

Řetízek na roušku zpříjemní každodenní nošení

Autorkami jednoduché pomůcky jsou kamarádky Kateřina Popiolková a Anežka Lipusová, obě studentky posledního ročníku vysoké školy. Nápad na roušperk vznikl v době, kdy se v České republice znovu začaly zavádět roušky.

„Delší dobu už nás trápil problém, kam s rouškou, když ji zrovna nemáme na ústech nebo se potřebujeme napít či najíst. Stahovat ji na bradu nebo strkat do kapsy nebo kabelky nám nepřišlo dvakrát hygienické ani elegantní řešení,“ popisuje Kateřina Popiolková. Proto vymyslely řetízek, který se jednoduše připne ke gumičkám nebo šňůrkám roušky, vypadá dobře a pomáhá v situacích, kdy si roušku sundáváme.

Autorky překvapila vlna pozitivních ohlasů z jejich okolí a dotazů, zda roušperk mohou vyrobit i ostatním. A tak začaly vyrábět další a další kusy a při tom je začaly napadat různé varianty, jak řetízek ozdobit či vylepšit. „V tuto chvíli máme šest základních roušperků – minimalistické řetízky ve zlaté, stříbrné a zlatostříbrné barvě – a sérii odvážnějších modelů, které budeme vyrábět limitovaně. Tématem naší první kolekce je zodpovědnost, láska a soudržnost, což se promítá do designu i cenotvorby,“ říká Kateřina Popiolková. Cena se pohybuje v desítkách korun podle typu roušperku.

Stylově zodpovědní

V tuto chvíli mohou případní zájemci roušperky pořídit na Instagramu nebo Fleru, ale brzy mají mít i vlastní e-shop na doméně www.rousperk.cz. Informace najdete i na Facebooku. „Zájem je opravdu velký, což nás velmi motivuje, a tak máme chuť dále vymýšlet a nabídku rozšiřovat. Chceme vyrábět roušperky i v jiných barvách, speciální na zakázku a přidat modely, které osloví všechny, bez ohledu na věk či pohlaví,“ plánují autorky.

A až jednoho dne potřeba nosit roušky skončí, zůstane vám místo roušperku šperk, nebo třeba řetízek na brýle…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).