Hlavní navigace

Jak se starat o roušky: z nanovláken do lihu, bavlněnou vyvařit

28. 8. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Za pár dní se stanou opět nezbytnou výbavou každého z nás ve vnitřních veřejných místech, v autobusech, vlacích, MHD i zdravotnických zařízeních. Jak jednotlivé druhy ochrany nosu a úst správně použít?

Ať je bavlněná, jednorázová, nebo s technologií nanovláken, vydrží rouška funkční jen omezenou dobu – podle odborníků z České lékárnické komory je jasným indikátorem pro výměnu její zvlhnutí. Maximální doba jednoho použití by pak neměla překročit dvě až čtyři hodiny. Přinášíme přehled, jak se o roušky starat.

Ústenka (jednorázová chirurgická rouška)

Po jarním období, kdy se Češi postupně vybavili bavlněnými šitými rouškami, jsou stále více k vidění jednorázové chirurgické ústenky. Jsou totiž konečně běžně k sehnání a obvykle se v nich lidem lépe dýchá. V názvu je obsaženo, jak by se měly používat – rozhodně ne opakovaně. Podle odborníků z České lékárnické komory vydrží jednorázová ústenka maximálně čtyři hodiny nebo dokud není navlhlá. Poté je správný postup jen jeden: vložit ji do sáčku a vyhodit, rozhodně ne opakovaně používat a mezitím ji mít například volně v kapse.

Jak roušku správně nasadit a sejmout

  • Nosíte-li roušku, zásadní je správné nasazení a sejmutí roušky včetně odhození do odpadu.
  • Opatrně si nasazujte roušku, ujistěte se, že zakrývá ústa a nos a pevně ji uvažte tak, aby byla minimalizována mezera mezi tváří a rouškou.
  • Přední části roušky se během nasazování a snímání nedotýkejte.
  • Při snímání roušky použijte následující postup: nedotýkejte se přední části roušky, uvolněte ji vzadu za šňůry či gumičky a sejměte ji.
  • Po sundání roušky, nebo kdykoli jste se se dotkli přední části, si umyjte ruce mýdlem a desinfekcí.
  • Nahraďte roušku, když je vlhká, novou čistou suchou rouškou.
  • Nepoužívejte opakovaně roušky, které jsou určeny k jednorázovému použití. Vyhoďte roušku do odpadu ihned po použití. 

Zdroj: Česká lékárnická komora

Nanorouška

Nanoroušky obsahují mechanickou membránu tvořenou nanovlákny. Měly by zadržovat i nejmenší nebezpečné částice – bakterie, viry a alergeny. Dají se na rozdíl od jednorázových ústenek použít opakovaně, ale vždy je nutné řídit se pokyny výrobce. Česká lékárnická komora doporučuje použít nanoroušky maximálně 3–5krát. Zásadní je jejich sterilizace mezi jednotlivými použitími: měly by být 24 hodin v horkovzdušné troubě na 70 stupňů nebo 20 minut v ethanolu (lihu). Poté se vyjmou a vysuší.


Autor: Česká lékárnická komora

Bavlněná rouška

U nich stejně jako u ostatních platí, že když navlhnou, měli bychom je okamžitě vyměnit. I ony vydrží maximálně čtyři hodiny. Pokud používáme dvouvrstvé bavlněné roušky s vyměnitelným filtrem, filtr je po použití třeba opatrně vyjmout a vyhodit. Prát bavlněnou roušku je nutné na 90 stupňů nebo ji 10 minut vyvařit. Po uschnutí by se bavlněná rouška měla vyžehlit napařovací žehličkou.

Respirátor

V případě respirátorů je nutné řídit se pokyny výrobce, ale ze všech způsobů zakrytí nosu a úst vydrží respirátor nejdéle. Česká lékárnická komora uvádí až 8 hodin a opakovaně se při kvalitní péči respirátor může použít až 5krát. Jeho sterilizace se může provádět v horkovzdušné troubě (24 hodin na 70 stupňů). Další možností je umístit respirátor do roztoku Sava (10 ml Sava do 1 l vody). Poté se má vysušit na radiátoru a dá se znovu použít.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).