Hlavní navigace

Řepík lékařský je královská bylina, v jeho léčivou moc lidé věří po staletí

Sdílet

 Autor: Depositphotos
V době květu se řepík podobá divizně. Jako léčivá bylina se osvědčil už ve starověku a kouzelná moc je mu připisována stejně dlouho. Má potenciál pomoci při řadě problémů, v lidové medicíně se užívá například pro zklidnění trávicího traktu a je rovněž předmětem vědeckých výzkumů.

Řepík lékařský (Agrimonia eupatoria) vypadá nenápadně, ale mnoho toho dokáže. Naši předkové mu proto dali přezdívku král bylin nebo královská bylina a využívali ho nejenom v lidovém léčitelství, ale jeho předpokládané magické vlastnosti oceňovali při různých rituálech.

Co udělá jedna větvička řepíku pod polštářem

Už antický římský filozof Plinius Starší ve svém díle o 37 svazcích Naturalis historia napsal, že bylinka má pestré využití na obou zmíněných polích, tedy jak v lékařství, tak v magii. Starověcí Britové tvrdili, že pokud se větvička řepíku umístí pod polštář, pak člověk spí, dokud není odstraněna.


Používáte na nějaké neduhy řepík?


V řadě evropských zemí se také dříve věřilo, že řepík je neocenitelným lékem na střelné rány způsobené mušketami. A prý také dokáže odvrátit útoky čarodějnic, slouží k ochraně před jejich mocí, před temnými silami a k zahánění duchů.

Řepík lékařský může pomoci s trávením i bolestí v krku

Částí, která se u řepíku používá k přípravě nálevů a dalších prostředků k bylinné léčbě, je nať. Má lehce nahořklou chuť a sbírá se v červenci a v srpnu. Tradiční lidové léčitelství doporučovalo řepík jako lék na mužskou impotenci. To však pouze tehdy, když bude svařený v mléce. Při vaření v pivu má mít opačný efekt.

Částí, která se u řepíku používá k přípravě nálevů a dalších prostředků k bylinné léčbě, je nať – včetně květů

Autor: Depositphotos

Čerstvá nebo sušená bylinka umístěná do polštáře měla pomoci při nespavosti a také existovala pověra, že dokáže vytáhnout třísky z kůže. Dnešní bylináři doporučují řepík na poruchy ledvin a močových cest i na problémy s trávicím traktem, a to včetně problémů s játry či žlučníkem. Tato bylina má také protizánětlivé a vysušující účinky, takže pomáhá při kožních onemocněních, například při drobných povrchových oděrkách, akné či lehkých zánětech.

Oficiální medicína ho doporučuje k úlevě od mírného průjmu a jako kloktadlo ke zmírnění nezávažného zánětu úst a krku. Jeho další potenciální účinky jsou dále zkoumány. Předpokládá se, že by se měly potvrdit protizánětlivé, antioxidační, antimikrobiální, antivirové i antidiabetické účinky a mohlo by také dojít k prokázání ochranného účinku pro játra a nervový systém a rovněž protirakovinného potenciálu.

Nejčastější použití řepíku lékařského

Řepík lékařský se používá do různých čajových směsí, ale lze ho pít i samostatně v podobě nálevu. Používá se rovněž jako kloktadlo i jako přísada do koupele.

Příprava nálevu

1 čajovou lžičku řepíkové nati přelijeme 250 ml vařící vody a po 15minutovém louhování scedíme a popíjíme.

Lze vypít až tři šálky denně do ustoupení problémů.

Tento nálev se dá použít rovněž jako kloktadlo při onemocnění horních cest dýchacích i při problémech s dásněmi a ústními sliznicemi. Poslouží rovněž k oplachu při kožních problémech, postižená místa je možné jím několikrát denně potírat nebo využít silnější nálev a přidat ho do vany při koupeli celého těla nebo končetin.

Řepík lékařský v čajové směsi

Autor: Depositphotos

Může se použít jako sedací koupel při opruzeninách. Z nati (někteří bylinkáři doporučují přidat i květy) se dá vyrobit také mast. Je však vždy vhodné poradit se s odborníkem na bylinnou terapii, který pomůže s výběrem vhodného použití řepíku lékařského pro konkrétní osobu a její zdravotní problém.

Žluté květy řepíku voní jako meruňky

A jak vypadá tato neobyčejná vytrvalá rostlina? Celá je tmavě zelená a pokrývají ji četné měkké chloupky. Dorůstá výšky až jednoho metru a vyznačuje se typickými zoubkovanými okraji listů. Její žluté květy s pěti okvětními plátky se objevují od června do září a mají kořenitou vůni, podobající se meruňkám. Roste ve velké části Evropy, v jihovýchodní Asii, Severní Americe i v Mexiku.

Řepíku se daří jak v podhorských oblastech, tak v nížinách, na okraji lesů a pastvin, ale i v oblastech se středomořským podnebím, zejména v otevřených lokalitách, kde je suché a slunečné stanoviště. Jako léčivá rostlina se však dá pěstovat i na zahradě na teplejším a sušším místě nebo ve skleníku.

Zdroje:

Řepík lékařský – Wikipedie

Web MD – Agrimony

RxList – Agrimony

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinářka na volné noze se zkušenostmi z tištěných i online titulů. V současné době pracuje pro vlastní portfolio klientů. K tematice zdraví a zdravého životního stylu má blízko díky původní profesi zdravotnického pracovníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).