Hlavní navigace

Řepík má protizánětlivé účinky a detoxikuje

Sdílet

 Autor: Wikipedia.org / Sanja565658, podle licence: CC BY-SA 3.0
Řepík lékařský najdete v různých čajových směsích, ale také v zubních pastách a gelech na dásně. Pomáhá totiž při zánětlivých procesech v dutině ústní a krku, ale rovněž při žlučníkových obtížích. Doporučuje se také při detoxikaci.

Řepík lékařský (Agrimonia eupatoria) je rostlina, která kvete od června do srpna krásnou žlutou korunou uspořádanou do klasovitých hroznů. Daří se mu na loukách, pastvinách, okrajích lesů.

Co z řepíku sbíráme?

  • Trháme kvetoucí nať.
  • Řepík sbíráme od června do srpna.
  • Nať můžeme usušit, zamrazit, naložit do lihu, vína či oleje.

Léčivé účinky řepíku

Bylina je cenným zdrojem tříslovin, kyseliny ursolové, křemičité, nikotinové, organických kyselin, cholinu, flavonoidů, hořčin, saponinů.

Řepík posiluje činnost žlučníku, jater, slinivky, podporuje tedy trávení, činnost střev, celkově detoxikuje.

Dále tlumí zánětlivé procesy, průjmy, zvracení.

Zmírňuje příznaky kožních nemocí.

Zevně pomáhá při zánětlivých procesech v dutině ústní a krku.

Čaj z řepíku

Čaj si můžeme sami připravit z natrhané natě řepíku nebo koupit již připravenou sypanou nať. Vybrat si můžete od různých výrobců, například Řepík lékařský od společnosti Apotheke (75 g/35 Kč) či od stejného výrobce řepík v nálevových sáčcích (20 sáčků/24 Kč). Sáčky nabízí také firma Megafyt, Bylinková lékárna Řepík obsahující 20 sáčků stojí 30 korun.

Řepík je dále obsažen v různých bylinných směsích z lékárny či bylinkářství.

Čaj z řepíku

  • Potřebujeme: 1 lžíci řepíku, 3 dl vroucí vody
  • Postup: Léčivku přelijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat, poté přecedíme a můžeme popíjet. Čaj pijeme 3× denně po dobu 4 týdnů.

Řepík na žaludek, žlučník a detoxikaci

Řepíkové kapičky

  • Potřebujeme: 1 lžíci řepíku, 2 dl 60% lihu či ovocné pálenky
  • Postup: Bylinku zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Poté přecedíme a užíváme 3× denně 30 kapek po dobu 4 týdnů.

Detoxikační čaj

  • Potřebujeme: 1 lžíci řepíku, 1 lžíci nadrcených kořenů smetánky, 2 lžíce kopřivy, 0,5 litru vroucí vody
  • Postup: Všechny bylinky smícháme, směs přelijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat, pak přecedíme, nalijeme do termosky a popíjíme během dne. Tato pitná kúra by měla trvat 4 týdny.

Čaj na posílení činnosti žlučníku, jater a slinivky

  • Potřebujeme: 1 lžičku řepíku, 1 lžičku zeměžluče, 1 lžičku pampelišky, 1 lžičku kopřivy, 3 dl vroucí vody
  • Postup: Bylinky smícháme dohromady, přelijeme je vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat. Poté přecedíme, tento čaj by se měl popíjet 3× denně po dobu 6 týdnů.

Kapičky na posílení žlučníku, jater, slinivky

  • Potřebujeme: 1 lžičku řepíku, 1 lžičku zeměžluče, 1 lžičku pampelišky, 1 lžičku kopřivy, 3 dl 60% lihu nebo ovocné pálenky
  • Postup: Léčivky smícháme, zalijeme je lihem a vše necháme 14 dní louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby přecedíme a užíváme 3× denně 30 kapek po dobu 6 týdnů.

Žaludeční likér

  • Potřebujeme: 2 lžíce řepíku, 1 lžíci listů pampelišky, 2 lžíce kopřivy, 1 lžíci pelyňku, 1 litr domácí pálenky
  • Postup: Všechny uvedené přísady smícháme, zalijeme je pálenkou a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby přecedíme, likér slijeme do lahve a při potížích užíváme 2× denně štamprli.

Na bolavá ústa

Řepík je pro své vlastnosti využíván při léčbě zánětů dutiny ústní, farmaceutický průmysl ho zpracovává jako jednu složku do výrobků zubní hygieny. Je obsažen v některých zubních pastách (např. HERBADENT bylinná zubní pasta), masážních roztocích na dásně (např. Arnika masážní roztok na dásně) apod. Léčivé přípravky si můžete připravit i doma, nezapomeňte však, že jsou určeny k zevnímu užití.

Řepíkové kloktadlo na bolavé dásně a krk

  • Potřebujeme: 2 lžíce řepíku, 3 dl vroucí vody
  • Postup: Řepík přelijeme vroucí vodou a vše necháme 20 minut louhovat. Poté přecedíme a vzniklým čajem si 4–5× denně kloktáme.

Bylinkové kloktadlo při zánětech dutiny ústní a angíně

  • Potřebujeme: 1 lžíci řepíku, 1 lžíci šalvěje, 3 dl vroucí vody
  • Postup: Léčivky přelijeme vroucí vodou a vše necháme 20 minut louhovat. Poté přecedíme a vzniklým čajem si 4–5× denně kloktáme. Tento postup provádíme po dobu jednoho týdne.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).