Hlavní navigace

Řepík a třezalka – dvě žluté byliny, které má smysl sbírat v přírodě

10. 7. 2020

Sdílet

 Autor: Nina Havlová
Pomyslné „zlato“ z našich luk je mimo jiné možné „dolovat“ ve formě řepíku lékařského a třezalky tečkované. Pro jejich sběr jsou nyní ideální podmínky.

Příznivců využití léčivých bylinek při přípravě pokrmů, při prevenci nemocí nebo pro zvyšování imunity u nás přibývá. Značná část lidí je ale aktivně nesbírá. Pokud tedy máme na mysli volně v přírodě planě rostoucí byliny, a ne bylinky pěstované na zahrádkách nebo na balkonech. Představíme si dva poklady z našich luk, které nyní hojně rostou a mají pestré využití.

Co se dozvíte v článku
  1. Počasí bylinkám a jejich sběru přeje
  2. Řepík lékařský
  3. Čaj z řepíku
  4. Třezalka tečkovaná
  5. Třezalkový čaj

Počasí bylinkám a jejich sběru přeje

Poměrně příznivý průběh počasí, který na naše pole a louky přinesl více vláhy, než tomu bylo v minulých letech, vytvořil také základní předpoklad k tomu, aby si lidé alespoň některé bylinky nasbírali letos v přírodě sami.

Většina luk je ještě neposekaných a jejich plocha hraje všemi možnými barvami, mezi nimiž ovšem často dominuje žlutá. Tato výrazná barva je mimo jiné vodítkem pro hmyz, pomůckou ale může být i pro sběr dvou žlutě kvetoucích tradičních léčivých bylin, řepíku lékařského a třezalky tečkované. Optimální období pro jejich sběr je právě teď.

Obě uvedené bylinky je možné používat v podobě tinktur či mastí (množství návodů k jejich přípravě je na internetu), ale také v podobě čajů a čajových směsí. Obě jsou také snadno rozeznatelné a obě mají celou řadu příznivých účinků na lidský organismus.

Řepík lékařský

První z nich – řepík lékařský – připomíná většině lidí známou diviznu vzhledem ke květům kolem hlavního a jediného stvolu; květy řepíku jsou však menší a vůní připomínají meruňky.


Autor: Nina Havlová

Řepík lékařský

V minulosti byla tato bylina uctívána jako „královská bylina“, neboť údajně zachránila život pontskému králi, když mu byl řepík podán jako protijed při otravě. Ve starověku se i proto tato bylinka používala k léčbě jater nebo sleziny. Asi nejznámější je ale jako prostředek proti nespavosti, a bývala proto také nezbytnou součástí bylinek přidávaných do polštářů.

Čaje z řepíku zvyšují obranyschopnost organismu a podporují trávení, odvar z této bylinky lze ale také používat jako kloktadlo při zánětech v ústní dutině, při zánětech horních cest dýchacích a na výplachy nosu při silné rýmě.

Obklad, koupel nebo mast pomáhají při akné, ekzémech a odřeninách, osvědčily se při léčbě hnisavých vyrážek, bércových vředů, špatně se hojících ran, křečových žil a hemoroidů. Účinně působí proti bolesti kloubů, svalů a revmatismu. Na obklady se může použít také čerstvá rozdrcená nať.

Z řepíku se sbírá kvetoucí nať i s přízemními lístky, ale bez spodní dřevnaté části a bez plodů, doporučuje se bylinku odříznout zhruba deset centimetrů nad zemí. Nať by se měla sušit zavěšená ve svazcích nebo rozložená v tenkých vrstvách na sušicích platech, a to do teploty nepřesahující 35 stupňů Celsia.

Čaj z řepíku

  • Potřebujeme: 1 lžíci řepíku, 3 dl vroucí vody
  • Postup: Léčivku přelijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat, poté přecedíme a můžeme popíjet. Čaj pijeme 3× denně po dobu 4 týdnů.
  • Další tipy a recepty s řepíkem najdete v článku.

Třezalka tečkovaná

Za ještě magičtější léčivou bylinku než řepík bývala v minulosti považována třezalka tečkovaná, která byla dokonce označována za „nejlepší lék světa“.

Třezalka tečkovaná
Autor: Nina Havlová

Třezalka tečkovaná

Magičnost přitom třezalce dodalo zejména červené barvivo obsažené v květech, připomínající krev. To je přitom také jedno z poznávacích znamení – pokud zmáčkneme mladý květ nebo poupátko této bylinky, vyteče z něj červená šťáva. A také proto se třezalce přezdívá bylina nebo krev svatého Jana.

Stejně jako v případě řepíku mají léčivé účinky květy i nať třezalky. A prakticky stejné jsou i zásady sběru – za suchého počasí, nať s květy odříznutá deset centimetrů nad zemí, sušit pak ve svazcích do teploty 35 stupňů Celsia.

Také třezalka posiluje imunitu, kromě toho ale má také příznivé účinky na dýchací a kardiovaskulární systém, ovlivňuje funkce močových cest a ledvin a podporuje trávení.

Čaj z třezalky má nahořklou chuť, a je tak vhodné používat třezalku ve směsi s dalšími bylinkami. Samostatně pak, jak již bylo zmíněno, v podobě mastí a tinktur.

Třezalkový čaj

  • Léčivé účinky třezalky jsou skutečně bohaté, stejně jako formy jejího využití. Další receptury na třezalkové čaje, kapky, likéry, oleje či kosmetiku najdete v článku.
  • Potřebujeme: 2 lžičky třezalky, 3 dl vroucí vody
  • Postup: Bylinku přelijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat. Poté přecedíme a po douškách vypijeme. Doporučená pitná kúra je 2× denně šálek po dobu 4 týdnů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).