Hlavní navigace

Třezalka a (ne)spolehlivost hormonální antikoncepce

26. 1. 2015

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
I s bylinami je třeba nakládat jako s léčivy. Prášky na vysoký tlak se také nebudete ládovat jako figurkami z vánoční kolekce. Vše má své. Například třezalka je „podezřelá“ z vlivu na úspěšnost antikoncepce.

V poslední době se vyrojily zprávy o tom, že třezalka tečkovaná snižuje účinek hormonální antikoncepce – jak to tedy je?

Pomalu, ale jistě se vracíme k přírodě – „in“ je být a žít bio, nakupovat farmářské produkty, znovuobjevovat tradiční české potraviny, které díky tomu zažívají renesanci, pět ódy na úžasné bylinky… a to je dobře. Ale nic se nesmí přehánět. Právě u posledních zmiňovaných, tedy bylin, nelze brát jejich konzumaci na lehkou váhu.

Bylinky jsou pořád léčiva

Bylinky nejsou bonbony, a bylinné čaje nemůžeme pít, jako bychom pili limonádu – tedy lehkovážně a kdykoliv se nám zachce. Sama bych si asi dobrovolně bylinného čaje na zlepšení trávení dobrovolně nelokla, jeho hořkost jsem snášela jen s obtížemi, ale o to radši piji čaj pro lepší spánek, kopřivový čaj a mnohé další. Bohužel když mi chutnají bylinné čaje, není to to samé, jako kdybych řekla, že mám ráda rumové pralinky nebo sýrový popcorn. Po těch se mi maximálně nepříznivě vykloní ručička na osobní váze. U bylinek je to ale něco jiného.

Také snad není nikdo, kdo by pil sirup na kašel jen proto, že mu chutná, nebo jedl prášky na bolení hlavy po hrstech jen tak z rozmaru. S bylinkami je to podobné. Samozřejmě to není takový „fofr“, jako když vám doktor nasadí antibiotika, prokazatelné účinky ale mají.

Třezalka je i tam, kde ji nečekáme

V poslední době se vyrojila varování, která upozorňují ženy, aby nekombinovaly hormonální antikoncepci s třezalkou tečkovanou. Mnohé si možná řekly, že jich se to netýká. Třezalku si nekupují. Třezalka ale může být i leckde, kde ji nečekáme. Třeba v čajových směsích, konkrétně ji často najdeme v čajích na zklidnění nervů nebo nespavost, také v čajích doplňujících léčbu dny nebo pro ženy v klimakteriu. Nabízí se otázka – víte, co pijete?

Třezalka tečkovaná je bylinou tradičně využívanou v lidovém lékařství, je totiž považována za přírodní antibiotikum a antidepresivum. Lidé jí léčili své neduhy po staletí – působení na účinky průmyslově vyráběných léčiv je samozřejmě netrápila. Třezalka léčí deprese, neurózy, nespavost, migrény, úzkost, nemoci spojené s nedostatečnou činností žaludku a další. Zevně působí protizánětlivě při léčení drobných poranění. I když je „přírodním antibiotikem“, neznamená, že nás do týdne zbaví všech problémů, co nás trápí. Příroda potřebuje svůj čas, a proto bylinná léčebná kúra trvá déle, a i třezalka se musí užívat určitý čas. A zde možná tkví i kámen úrazu. Pokud berete svoji léčbu bylinkami svědomitě, může se stát, že se ve vašem organizmu bylinky budou „prát“ s léčivy, které pravidelně užíváte a o jejichž účinnosti vás nenapadlo pochybovat.

Antikoncepce se s antibiotiky „nemusí“

Každá mladá slečna, která si při své první návštěvě gynekologické ordinace odnáší hormonální antikoncepci, se pravděpodobně dozví, že se tyto prášky zrovna „nemusí“ s antibiotiky. Až tedy bude mít v zimě angínu nebo jinou nemoc, na kterou jí praktický doktor antibiotika předepíše, musí si dávat pozor, a hormonální antikoncepci doplnit bariérovou. 

Vyberte si vhodnou antikoncepci:

Co se ale slečna pravděpodobně nedozví, je to, že by si měla dávat pozor i na byliny, které jako antibiotika působí, a které jí nemusí nikdo předepisovat – může si je sama koupit v lékárně. Zejména jde právě o třezalku.

Třezalka sníží hladinu pohlavních hormonů natolik, že antikoncepce selže

Co třezalka tečkovaná v našem těle způsobuje a čím ovlivňuje účinek hormonální antikoncepce? „Třezalka tečkovaná obsahuje látky, o kterých víme, že urychlují různým způsobem metabolismus (odbourávání) léčiv včetně pohlavních hormonů v těle. Důsledkem jsou nižší hladiny léčiva v krvi, nižší účinnost a v některých případech i selhání účinku,“ říká PharmDr. Josef Suchopár ze společnosti Infopharm, jejíž hlavním cílem je vybudovat databázi dostupných informací o lécích včetně jejich interakcí.

„Jednou z nejvíce podezřívaných látek v třezalce je hypericin. Bylo zjištěno, že jeho schopnost urychlovat odbourávání léčiv je natolik veliká, že se třezalka a její extrakty (obsahující právě hypericin) nesmí užívat s řadou léků. Třezalka tedy neruší účinek hormonální kontracepce, ale snižuje krevní hladiny hormonů a u některých žen je toto snížení natolik veliké, že hormonální kontracepce selže,“ vysvětluje odborník.

Samozřejmě neplatí, že po jednom třezalkovém čaji hrozí selhání antikoncepce. Josef Suchopár upozorňuje na to, že účinek těchto „urychlovačů“ metabolismu, jakým je právě třezalka, nastupuje pomaleji – asi po třech až deseti dnech pravidelného užívání „Trvání indukčního efektu je pak obvykle týden až dva, což je v praxi důležité, neboť žena si už vůbec nemusí uvědomovat, že užívala například třezalku na nespavost,“ upozorňuje farmaceut na to, že i po užívání třezalka působí ještě dokonce až čtrnáct dní v našem organizmu.

Podobně jako třezalkový extrakt sám působí skutečně i pouhý bylinný čaj. „Indukční účinek je nevyzpytatelně rozdílný,“ varuje Josef Suchopár a upozorňuje na to, že rozdíly i mezi dvěma ženami požívajícími stejnou léčebnou kúru mohou být značné, účinky na organizmus jsou totiž závislé na individuálních generických předpokladech.

Podle výzkumu třezalka sníží účinek antikoncepce o 13 až 15 %

Britská společnost MHRA, která je zodpovědná za regulaci léčiv a lékařských přístrojů a zařízení využívaných ve zdravotnictví, upozornila na to, že od roku 2000 obdržela devatenáct zpráv o podezření na negativní účinky kombinace třezalky tečkované a hormonální antikoncepce. Patnáct z nich se týkalo neplánovaného těhotenství.

Vědci z University of Utah v Salt Lake City provedli výzkum, při kterém šestnácti zdravým ženám podávali ve dvou cyklech (každý o 28 dnech) hormonální antikoncepci, po této době přidali v dalším cyklu třikrát denně 300 mg třezalky tečkované. Zjistili, že třezalka snížila účinnost antikoncepce o třináct až patnáct procent. Jisté riziko tady tedy je.

Josef Suchopár nás odkazuje na studii, podle které podávání třezalky snížilo celkovou expozici progestinu o více než čtyřicet procent. „Krvácení během cyklu se vyskytlo u šesti žen ze sedmnácti v případě užívání placeba, u třinácti ze sedmnácti žen užívajících extrakt z třezalky v množství 600 mg denně (2 tablety) a u patnácti ze sedmnácti žen užívajících extrakt z třezalky v množství 900 mg denně (3 tablety),“ uvádí konkrétní čísla.

Zeptala jsem se na názor i bylinkáře. Léčitel Radomír Wojnar mě upozornil na to, že „je plno jiných léčivých bylinek, o kterých by se dalo spíše říci, že by mohly narušit antikoncepci. Jsou to hlavně bylinky na podporu otěhotnění.“ O možné kontraindikaci třezalky tečkované a hormonální antikoncepce hovoří spíše skepticky.

Ale přesto, jsou nějaké vhodné a „neškodné“ alternativy třezalky tečkované, s obdobným účinkem, ovšem bez rizika možného otěhotnění? Radomír Wojnar doporučuje meduňku lékařskou. „Je uklidňující, ale ne sedativní. Užívá se u psychického vyčerpání, nespavosti, třesu a podobně. Je vhodné ji užívat i vícekrát přes den.“

I znalec bylin na závěr upozorňuje: „Pokud chceme užívat léčivé bylinky, měli bychom o nich něco vědět, neboť by nám po nich mohlo být i hůř.“ Byliny nejsou jen chutné „čajíky“, po kterých se náš organizmus bez jakéhokoliv vedlejšího účinku zcela ozdraví. Vše má své a je vždy dobré vědět, co svému tělu dopřáváme.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Studentka Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni. Jako redaktorka pracovala pro portál Nazeleno.cz a TopSrovnani.cz. Zajímá ji zdravý životní styl, problematika zdraví a vyvážené stravy, fitness.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).