Hlavní navigace

Registrace k očkování proti koronaviru: musíte si vybrat, zda u praktika, nebo v centrálním systému. Oboje není možné

1. 3. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
1. března se spouští registrace do centrálního registračního systému pro pacienty 70+. Sdružení praktických lékařů připravilo přehled důležitých informací, které by lidé ve věku nad sedmdesát let měli vědět.

Je vám 70+ a tápete v tom, kde se máte registrovat k očkování nebo jak své rozhodnutí změnit? V prvé řadě se dobře rozmyslete, zda se chcete nechat očkovat prostřednictvím očkovacího centra, nebo u svého praktického lékaře. Záleží jen na vás. A podle svého rozhodnutí postupujte dále.

Volím očkovací centrum

Registrujete se v centrálním rezervačním systému a budete očkováni v očkovacím centru. Je potřeba si uvědomit, že pokud se přihlásíte do centrálního rezervačního systému, nemůžete být očkováni praktikem.

Pokud se úspěšně zaregistrujte, tak to ale neznamená, že hned dostanete termín k očkování. Budete pouze zaregistrováni a dostanete informaci, že termín vám bude přidělen později. Neplatí tedy, že čím dříve se zaregistrujete, tím dřívější termín dostanete. Rozhoduje věk pacienta.

Už jsem se zaregistroval v rezervačním systému, mohu rozhodnutí vzít zpět? 

  • Můžete, byť je to cesta trochu trnitá. Musíte svou rezervaci zrušit v systému, což lze jen a pouze složitým způsobem telefonicky na centrální telefonní lince rezervačního systému 1221.

Očkování proti COVID-19 – jak se zapojí praktičtí lékaři

  • K očkování se od 1. 3. mohou nově přihlašovat lidé starší 70 let.
  • Jednou možností je centrální rezervační systém – registrace.mzcr.cz, cis.uzis.cz, telefonní linka 1221.
  • Očkování se pak realizuje v očkovacím centru (nemocnice a další zdravotnická zařízení), zájemce má možnost vybrat si místo, které má nejblíže.
  • Nově je možné domluvit se na očkování přímo se svým praktickým lékařem. Ten své pacienty zaregistruje a až bude mít k dispozici vakcíny, pozve je na konkrétní termín do své ordinace.

Volím praktického lékaře

Po 1. 3. svého lékaře kontaktujte telefonicky nebo e-mailem. Neregistrujte se v centrálním rezervačním systému, praktik si vás zaregistruje sám. Odpadá vám například práce s počítačem, telefonem, centrálním registračním systémem a čekáním na PIN.

Už jsem se zaregistroval u lékaře, mohu rozhodnutí vzít zpět? 

  • Svou volbu si můžete kdykoliv rozmyslet a registrovat se k očkování v očkovacím centru.

Registrace na dvou místech není možná

V tuto chvíli nelze udělat registrace na obou místech (u lékaře a v očkovacím centru) s tím, že se pak jedna smaže.

„Pokud se tak pacient registruje do centrálního systému sám a nakonec změní své rozhodnutí a chce očkování od praktického lékaře, nelze ho ze systému smazat. Ale i toto je ve fázi testování, aby to bylo do budoucna možné,“ řekl v minulém týdnu serveru Vitalia Michal Bábíček, praktický lékař, místopředseda Sdružení praktických lékařů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).