Hlavní navigace

Proč se já a anglická královna necháme očkovat proti COVID-19

23. 12. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
KOMENTÁŘ – Británie jako první schválila vakcínu společností Pfizer a BioNTech a před pár dny již začala očkovat. Ale ještě před zahájením vakcinace oznámila královna Alžběta II., že se i se svým manželem, princem Philipem, nechají očkovat – jakmile na ně přijde řada. A zatím u nás…

„Krok nejstarších členů britské královské rodiny by mohl očkování zpopularizovat a přesvědčit co nejvíce lidí, aby následovali jejich příkladu. Od schválení první vakcíny proti COVID-19 v Británii totiž narůstají obavy tamních úřadů, zda bude obyvatelstvo ochotné vakcinaci podstoupit,“ informovala média.

U nás zatím úřady zdaleka nic podobného neřeší. Budeme rádi, pokud někdy brzy vyřeší organizaci vakcinace. Ale co pak, až se začne očkovat? Až vakcínu dostanou zájemci z nejohroženějších skupin? To rozhodně stačit nebude.

Jako účinná obrana proti nemoci COVID-19 je potřebné proočkování; uvádí se, že k získání kolektivní imunity je nutné, aby vakcínu (jednu z vhodných) dostaly zhruba tři čtvrtiny populace. Tři čtvrtiny z nás. Podle nedávného průzkumu společnosti Median pro Český rozhlas by vakcinaci proti koronaviru odmítla téměř polovina dotázaných (47 %). 40 % lidí by se prý očkovat nechalo. Zbytek neví.

Aby tedy vakcinace mohla mít kýžený efekt, je potřeba vysvětlit ještě minimálně 35 % obyvatel, proč se nechat očkovat… Vláda zatím zvládla vydat podivný „osvětový“ leták, který se stal předmětem vtipů a kritiky. Měla by komunikovat, vysvětlovat, odpovídat, nezastírat, nezastrašovat, nepřikazovat – a jít příkladem.

Po mnoha promeškaných příležitostech se vyjádřil premiér Andrej Babiš, že se očkovat nechá, pokud mu to doporučí lékař. Což je samozřejmě aspekt, který by měl zohlednit každý. Ještě lepší by bylo, kdyby si to zjistil včas, prostoru bylo dost, a nemusel kličkovat. Podobně nakonec připustil očkování i prezident Miloš Zeman, současně vzkázal, že „nebude dělat žádnou šaškárnu s televizními kamerami“.

Jděte se bodnout

„Odmítám kvůli nějakému koronaviru propadat hysterii!“ vykřikují někteří, téměř hystericky. Není důvod k hysterii, nepomůže panika. Stejně tak není řešení dělat „jako by nic“. Něco se dělat musí, a nikdy to není nic příjemného, vždy se to někoho dotkne.

Kompromisy, zvažování pro a proti, přínosů a ztrát. To platí i pro očkování. Nikdy není stoprocentně účinné ani bezpečné, jistá míra rizika tu je. Jak dlouho ochrání? Bude nutné ho opakovat? Je vhodné pro všechny? Zabere na nový kmen viru či případné další, které se třeba ještě objeví? Na některé otázky nemáme jasnou odpověď. Na jednom se odborníci shodují: vakcinace je nyní jednoznačně nejefektivnější způsob, jak zastavit šíření epidemie koronaviru u nás i ve světě.

Světoví státníci se nechávají očkovat, vakcínu již dostal i nastupující americký prezident Joe Biden. Chtějí ukázat, že není třeba se bát, a přesvědčit ostatní. U nás přichází s aktivitou například Akademie věd ČR. „Rozhodnutí ohledně očkování proti COVID-19 je na každém z nás,“ píší vědci. V rámci události na Facebooku nazvané #JDUSEBODNOUT plánují postupně zveřejňovat příspěvky komentující mýty, dezinformace i hoaxy o vakcínách. „Dále zde budeme sdílet vyjádření a názory vědců a vědkyň, které je vedou k rozhodnutí nechat se očkovat. Až čas dovolí a na naše vědce se dostane s vakcínou řada, chceme zde publikovat fotografie a videa, ve kterých se vědci nechají očkovat – vysvětlí, co se v daný moment vakcinace děje i proč tomu tak je.“

Nejsem anglická královna, nejsem senior ani jiná riziková či exponovaná skupina. Přesto, nebo právě proto jsem si také vybrala vakcinaci – až na mě přijde řada.

Očkování proti infekčním onemocněním obecně totiž není jen ochrana jednotlivce, ale ochrana kolektivu. V tom tkví jeho podstata. Ale v případě koronaviru je to ještě něco víc. Je to ochrana života, jak ho máme rádi. Jinou možnost zatím nemáme.

Redakce serveru Vitalia.cz vám přeje krásné a neinfekční Vánoce!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).