Hlavní navigace

Po očkování proti COVID-19 je důležité zůstat 30 minut u lékaře

29. 1. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Každá vakcína může vyvolat nežádoucí reakci. Nejčastější známé nežádoucí účinky očkování proti COVID-19 není třeba hlásit, někdy se ale vyskytnou i závažnější a vzácné reakce, v tom případě pomůže zdravotník.

Česká republika má za sebou první měsíc očkování proti nemoci COVID-19, prozatím dvěma schválenými vakcínami – vakcínou Comirnaty od firem Pfizer a BioNTech a vakcínou společnosti Moderna. Po celou dobu přijímá Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) od očkovaných, lékařů a dalších zdravotnických pracovníků hlášení podezření na nežádoucí účinky.

Co se dozvíte v článku
  1. Nejčastější známé nežádoucí účinky
  2. Velmi časté reakce na vakcínu proti COVID-19
  3. Pravidelné informace o reakcích na očkování
  4. 240 000 podaných vakcín – 198 podezření na nežádoucí reakci
  5. Po očkování: 15–30 minut u lékaře
  6. Hlášení podezření na nežádoucí účinky

Nejčastější známé nežádoucí účinky

U obou zatím registrovaných vakcín proti COVID-19 patří podle informací SÚKL mezi nejčastěji pozorované nežádoucí účinky bolest a zduření v místě vpichu, únava, bolest hlavy, horečka a zimnice, bolest svalů a kloubů. U vakcíny společnosti Moderna je navíc mezi nejčastějšími nežádoucími účinky uváděna také nevolnost, zvracení, zarudnutí v místě vpichu, zduření a bolest podpažních uzlin.

Tyto reakce se objevují s frekvencí velmi častou, tzn. u více než jednoho pacienta z deseti očkovaných. „Jde o reakce, které patří mezi očekávané prakticky u všech vakcín,“ uvádí mluvčí SÚKL Klára Brunclíková.

Velmi časté reakce na vakcínu proti COVID-19

Comirnaty (Pfizer, BioNTech), Moderna

  • bolest a zduření v místě vpichu,
  • únava,
  • bolest hlavy,
  • horečka a zimnice,
  • bolest svalů a kloubů.

Moderna

  • nevolnost,
  • zvracení,
  • zarudnutí v místě vpichu,
  • zduření a bolest podpažních uzlin.

Pravidelné informace o reakcích na očkování

SÚKL oznámil, že každý týden ve čtvrtek zveřejní údaje o počtu hlášení podezření na nežádoucí účinky a také rozpis jednotlivých reakcí. Současně připomíná, že všechna hlášení jsou pouhými podezřeními, nikoliv prokázanými nežádoucími účinky vakcín.

„Mezi vakcínami a reakcemi může existovat jen časová souvislost bez jakékoliv příčinné souvislosti. Dále mohou být nahlášeny nežádoucí účinky, které nejsou správně pojmenovány. Výpis tedy slouží pouze pro přehled, jaké reakce byly nahlášeny, nejde o statistiku skutečně prokázaných nežádoucích účinků vakcín,“ upozorňuje SÚKL.

240 000 podaných vakcín – 198 podezření na nežádoucí reakci

aktuálně zveřejněných informací vyplývá, že dosud bylo celkem oznámeno na dvě stě podezření na nežádoucí účinky vakcín proti COVID-19, přičemž aplikováno bylo zhruba dvě stě čtyřicet tisíc dávek vakcíny.

SÚKL reakce dále dělí do kategorií, nejvíce oznámených podezření spadá do skupiny „Celkové příznaky a reakce v místě aplikace“ (např. horečka, třesavka, únava, slabost, reakce v místě vpichu).

Po očkování: 15–30 minut u lékaře

Mnoho léčivých přípravků včetně vakcín může v ojedinělých případech vyvolat závažnou alergickou reakci (anafylaktická reakce či anafylaktický šok). Takovéto reakce byly nahlášeny i po aplikaci vakcín proti COVID-19, uvádí SÚKL:

„Jedná se o náhle vzniklý a potenciálně život ohrožující stav, který se projevuje rychle se rozvíjejícími příznaky na kůži (svědění, pálení kůže, zarudnutí, vyrážka, otok) spolu s příznaky dýchacího traktu (rýma, chrapot, kašel, dušnost, změna hlasu, astmatický záchvat), s příznaky oběhového traktu (bledost, studený pot, bušení srdce, zrychlení srdeční činnosti), s příznaky zažívacího traktu (křečovité bolesti břicha, zvracení, průjem, kovová chuť v ústech) a s příznaky neurologickými (mdloba, křeče, narušení vědomí).“

Tato reakce nastává během krátké doby po podání vakcíny, nejčastěji do patnácti minut. V případě komplikací jsou lékaři schopni rychle pomoci. Právě proto je důležité riziko nepodceňovat a dodržet pokyny vakcinačního centra. Očkovaný pacient by po injekci neměl opouštět zdravotnické zařízení, v blízkosti odborníků se doporučuje zůstat patnáct až třicet minut.

Hlášení podezření na nežádoucí účinky

Jak již zaznělo, mírné reakce jsou celkem běžné a není třeba je hlásit. Důležité je hlášení podezření na závažné nebo neočekávané nežádoucí účinky.

Lékaři a všichni zdravotničtí pracovníci mají zákonem danou povinnost hlásit na SÚKL svá podezření na tyto závažné či neočekávané nežádoucí účinky. Pokud se u vás však po očkování objeví závažný zdravotní problém, je vhodné poradit se s lékařem, který by měl toto podezření na nežádoucí účinek nahlásit. Hlásit na SÚKL může i sám pacient prostřednictvím formuláře.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).