Hlavní navigace

Startují další registrace k očkování proti COVID-19: půjde to už u praktických lékařů?

26. 2. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Počínaje 1. březnem se mohou lidé starší 70 let registrovat k očkování proti COVID-19. Je to další významná skupina po věkové kategorii 80 plus a zdravotnících. Do očkování se také nově zapojí praktičtí lékaři z celé republiky. O očkování právě u nich stojí téměř 90 % seniorů.

Je mi 70 a chci se nechat očkovat proti COVID-19. Mám se registrovat v centrálním systému, nebo už očkují i praktičtí lékaři? A co pro to musím udělat? Na všechny praktické otázky odpovídal serveru Vitalia.cz místopředseda Sdružení praktických lékařů Michal Bábíček.

Co přesně má dělat sedmdesátiletý či starší člověk, když se chce 1. 3. přihlásit k očkování? 

Nejdříve se musí rozhodnout, zda se chce nechat očkovat prostřednictvím očkovacího centra, nebo u svého praktického lékaře. Až bude mít jasno a vyjde mu jako lepší řešení praktický lékař, stačí ho po 1. 3. kontaktovat – telefonicky nebo e-mailem. A lékař svého pacienta zaregistruje, aby bylo v systému vidět, že daný člověk se chce nechat naočkovat. Pak už bude pacient pouze čekat, až ho jeho lékař vyzve k očkování s objednacími termíny.

Stále jsou tedy dvě možnosti – očkovací centrum nebo můj lékař. Jaké jsou výhody či nevýhody obou variant?

Zpravidla zásadní výhodou či nevýhodou je dostupnost místa, kde se chcete nechat očkovat. Drtivá většina seniorů nemá zájem cestovat do okresního nebo krajského města, kde se nachází nebo bude nacházet očkovací centrum. Navíc tím, že je velkokapacitní, se tu samozřejmě kumuluje více lidí a to může být hlediska nákazy nebezpečné. U praktického lékaře je bezpečněji, pacient to tam zná. Ze své praxe mohu potvrdit, že devět z deseti seniorů se chce nechat očkovat právě v mojí ordinaci, je to pohodlnější varianta.

Očkování proti COVID-19 – jak se zapojí praktičtí lékaři

  • K očkování se od 1. 3. mohou nově přihlašovat lidé starší 70 let.
  • Jednou možností je centrální rezervační systém – registrace.mzcr.czcis.uzis.cz, telefonní linka 1221.
  • Očkování se pak realizuje v očkovacím centru – nemocnice a další zdravotnická zařízení, zájemce má možnost vybrat si místo, které má nejblíže.
  • Nově je možné domluvit se na očkování přímo se svým praktickým lékařem.
  • Ten své pacienty zaregistruje a až bude mít k dispozici vakcíny, pozve je na konkrétní termín do své ordinace.

Praktický lékař vyřeší i zadávání veškerých údajů, odpadá čekání na PIN a další věci, které především seniorům působí při centrální registraci potíže?

Přesně tak. Pacient má jen jednu starost – kontaktovat svého lékaře a vyjádřit zájem o očkování. Nemusí pracovat s počítačem, telefonem a centrálním registračním systémem.

Budou proti COVID-19 očkovat všichni praktičtí lékaři?

Naprostá většina ano. Už minulý týden, kdy naše Sdružení vyzvalo k přihlašování, se registrovalo přes 3500 praktických lékařů, to je 70 %. Další se dále hlásí a jsme přesvědčeni, že se nakonec zapojí skoro všichni nejpozději v době, kdy budou do ČR dodávány miliony dávek vakcín.

Dá se dnes odhadnout, kdy se ke „své“ dávce dostanu, když se hned 1. 3. u svého lékaře zaregistruji?

To je bohužel zatím věštění z křišťálové koule. Zájemce a své seznamy máme už od ledna, čekáme jen na zpřístupnění k registracím. Vakcín ale zatím není dost, jsou dodávané do krajských center. Tady prochází revizí krajského koordinátora pro očkování, který rozhodne, kolik dávek je třeba dodat do očkovacích center, která mají prioritu. A až počet, který zbude, se rozveze praktickým lékařům. Budou tak kraje, kde očkovací centra spotřebují všechny vakcíny, ale i kraje, kde praktičtí lékaři dostanou třeba i nadpoloviční většinu dodávky. Záleží to na registru pacientů v očkovacích centrech.

Bude moci být očkován dříve ten, kdo se přihlásí třeba hned 1. 3. ráno?

Rozhodně neplatí, že „kdo dřív přijde, ten dřív mele“. Rozhodující kritérium je stále věk a přednost mají pochopitelně zdravotníci jakéhokoliv věku. Prioritně se očkují pacienti 80 plus, které budou následovat lidé starší 70 let. Pokud se bavíme například o vakcínách AstraZeneca, tak ty se dodávají v balení, kde je vždy sto dávek. Praktický lékař pak může očkovat prvních sto zájemců dle daných kritérií na základě věku a také nemocnosti. Tady je velkou výhodou, že lékař své pacienty zná, a posoudí tak nejlépe jejich potřeby.

Mohou se k praktickým lékařům hlásit už teď i lidé mladší sedmdesáti let?

Určitě ano, stejně jako jsme měli zájemce z řad seniorů už v lednu. Je třeba se ale předem rozmyslet, zda se chcete nechat očkovat u praktika, nebo v očkovacím centru, protože v tuto chvíli zatím nejde udělat registrace na obou místech s tím, že se pak jedna smaže. Pokud se tak pacient registruje do centrálního systému sám a nakonec změní své rozhodnutí a chce očkování od praktického lékaře, nelze ho ze systému smazat. Ale i toto je ve fázi testování, aby to bylo do budoucna možné.


MUDr. Michal Bábíček

Praktický lékař, místopředseda Sdružení praktických lékařů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).