Hlavní navigace

Rakovina tlustého střeva: Přijít na prevenci zdarma, to je to nejdůležitější

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Kolorektální karcinom je jako jeden z mála nádorů preventivně ošetřitelný a léčitelný v situacích, kdy ho objevíte včas. Aby včas nalezen byl, probíhají v Česku už řadu let screeningové programy. Jenže řada lidí pozvání na prohlídku ignoruje a pak chodí k lékaři pozdě…

Česká republika patří mezi státy nejvíce zatížené onkologickými onemocněními; ročně je v naší zemi nově diagnostikováno více než 77 000 onkologických onemocnění a téměř 28 000 pacientů na tato onemocnění umírá. Počty nemocných stále rostou, mimo jiné také v důsledku stárnutí české populace; zjednodušeně řečeno, rakoviny se častěji dožijeme.

Ke konci roku 2013 žilo v ČR více než 450 000 lidí, kteří mají osobní zkušenost s nějakým typem nádoru. I proto jsou v České republice plně dostupné všechny mezinárodně doporučované onkologické screeningové programy; karcinomu prsu, karcinomu děložního hrdla a kolorektálního karcinomu – rakoviny tlustého střeva.

Komu jsou určeny screeningové programy


Autor: MZ ČR

Všechny programy jsou zdarma a od roku 2014 u nás probíhá dokonce tzv. adresné zvaní do těchto screeningových programů. Kolik lidí pozvánku ke screeningu nádorů tlustého střeva a konečníku dostalo a kolik jich ji zmuchlalo a zahodilo do koše? Proč je tak moc důležité chodit na screening? A co obnáší kolonoskopie?

Screening zachraňuje životy. Jen na něj lidi dostat…

Česká populace má zvláštní genetickou citlivost k tomuto nádoru. K 31. 12. 2016 bylo v ČR skoro šedesát tisíc lidí se zhoubným nádorem tlustého střeva a konečníku, nebo s minulostí tohoto onemocnění. Více než šest tisíc nádorů bylo v tomto roce nově diagnostikováno a tři tisíce čtyři sta pacientů na něj v roce 2016 zemřelo.

Co obnáší screening rakoviny tlustého střeva a konečníku

Ve věku 50–54 let se provádí testy na okultní krvácení do stolice (v případě pozitivního nálezu se provádí kolonoskopie).

Od 55 let se pokračuje v pravidelném testování na okultní krvácení do stolice, nebo je doporučena kolonoskopie.

„Je tragickou skutečností, že tyto ztráty jsou většinou zbytečné, neboť kolorektální karcinom je jako jeden z mála nádorů preventivně ošetřitelný a léčitelný v situacích, kdy ho objevíte včas. A právě screening kolorektálního karcinomu je cesta, která k tomuto vede. Trvalo nám dvacet let, než jsme přesvědčili tehdejší zdravotnickou exekutivu, aby tomuto screeningu věnovala pozornost,“ říká profesor Miroslav Zavoral, odborný garant programu Screeningu zhoubných nádorů tlustého střeva a konečníku.

A mělo to opravdu zásadní význam. Když se totiž u nás před dvaceti lety začalo se screeningem, byla Česká republika v incidenci (tzn. nově diagnostikovaných případech) na prvních místech a byli jsme celosvětově i na prvním místě mortality (úmrtí) na kolorektální karcinom. A dnes jsme ve středu. „Dostali jsem se mezi státy, kde kolorektální karcinom není tak častý,“ hovoří o úspěších profesor Zavoral.

Než z polypu vznikne rakovina, uteče i patnáct let

Za posledních deset bylo provedeno téměř tři sta deset tisíc screeningových kolonoskopií, přičemž u sto třinácti tisíc lidí byly odstraněny adenomové polypy, což jsou potenciální předstupně potenciálního nádoru. „U více než devíti tisíců lidí byl zachycen nádor, v drtivé většina v málo pokročilém stádium, tedy dobře léčitelný,“ uvádí ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

„Je třeba si uvědomit, že než vznikne z adenomu (benigní nádorový polyp tlustého střeva) rakovina, trvá to deset, patnáct let, čili u těchto pacientů se tyto polypy začínají vyvíjet po čtyřicátém pátém roce života. Je velice důležité si uvědomit, že jde o prověřenou screeningovou preventivní metodou, která může zachránit život, to není nadnesené. Jděte na screening a my vám garantujeme, že pravděpodobnost, že zemřete na rakovinu tlustého střeva, je téměř nulová,“ slibuje profesor Zavoral.

Na první pozvánku reaguje jen každý pátý oslovený

Screeningem lékaři zachránili už tisíce životů a mohou jich zachránit ještě mnohem víc; jen kdyby lidé, kteří se jinak prevence neúčastní, více reagovali na pozvánky, které jim od pojišťoven chodí. Od roku 2015 do roku 2018 jim bylo zasláno 4,6 milionu pozvánek ke screeningu tlustého střeva a konečníku. (Je jich tolik, protože se nezasílá jen jedna pozvánka na člověka.)

Na první pozvánku reaguje jen pětina (22 %) pozvaných, při zaslání druhé pozvánky (která se obvykle posílá po roce od první, kdy se zjistí, že tento člověk na vyšetření nedorazil) účast klesá na devatenáct procent, se čtvrtou klesá na devět procent.

Jak probíhá kolonoskopie

Tři dny před vyšetřením se jí pouze kašovitá strava a den před vyšetřením jsou dovoleny pouze tekutiny. Do večera by pacient měl vypít litry tekutiny a užít přesnou dávku lékařem předepsaného projímadla. Den před vyšetřením se užívají jen nejnutnější léky.

Než vyšetření začne, dostane pacient injekci proti bolesti a na zklidnění. Položí se na vyšetřovací stůl na levý bok a lékař opatrně zavede ohebnou hadici kolonoskopu do konečníku. Lékař bude s pacientem průběžně komunikovat a upozorňovat jej, co se bude dít dále (při postupu kolonoskopu střevem je např. potřeba pacienta někdy trochu naklonit apod.). Výsledek se pacient dozví ihned po výkonu, jen z odebraných vzorků tkáně budou nálezy zhruba za týden. Více v článku Kolonoskopie: Bolí vyšetření konečníku a tlustého střeva? 

Proč pojišťovny vynakládají peníze na screening a pozvánky?

Protože je to výrazně levnější než následně pacienty s nádorem léčit. „Být na mě, kdo ani po třetí výzvě na screening karcinomu tlustého střeva nepřijde, bude si následně hradit léčbu z vlastních prostředků. A léčba to není levná, jeden rok léčby stojí milion až milion a půl, přičemž prognóza v pozdějších stádiích není vůbec dobrá,“ apeloval na všechny, kteří pozvánky hází do koše, Ladislav Dušek, ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky.

 

Screening zajišťují hlavně praktičtí lékaři, kterých je v programu více než šest tisíc, dále přes sedmnáct set gynekologů a akreditovaná centra pro screeningovou kolonoskopii, kterých je v Česku skoro dvě stě. Průměrný čekací interval mezi testem na krvácení do stolice (který kolonoskopii obvykle předchází) a kolonoskopií je zhruba měsíc a půl. „Nedochází k zásadním prodlevám a ve srovnání se zahraničním jsou lhůty obdobné,“ říká ministr zdravotnictví.

Prohlídky jsou od 55 let zdarma a vážně se uvažuje, že se věk ještě sníží, a to na padesát let. Při pravidelných kontrolách je v případě nějakého pozitivního nálezu velice vysoká pravděpodobnost úspěšné léčby a uzdravení. Až vám tedy příště do schránky přijde pozvánka, nezahazujte ji ani na ni nezapomeňte a vyrazte k lékaři.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).