Hlavní navigace

Promodralé ruce zasluhují pozornost

13. 2. 2012

Sdílet

 Autor: SXC
Možná taky patříte mezi smolaře, kteří v zimě už po chvíli začínají „cvičit“ prsty. Superteplé rukavice jsou k ničemu. Prsty brní, blednou, modrají… Co je příčinou? Fenomén starý 150 let.

Není to žádná novinka. Maurice Raynaud poprvé popsal v r. 1862 nemoc, která po něm získala jméno: Raynaudův fenomén (také syndrom, choroba).

Příznaky, které možná ke své smůle znáte na vlastní kůži, procházejí třemi stádii:

  • V první fázi se tepénky ve všech prstech kromě palce stáhnou, takže ruka nápadně zbledne, prsty posléze modrají až do barvy fialové.
  • Stažení tepének zpomalí proud krve a nedostatek kyslíku v ní vede ke změně krevního barviva.
  • Po nějaké době se cévky znovu roztáhnou, proud krve se zrychlí, prsty zčervenají.

Během celého procesu jsou prsty méně citlivé, studí a brní.


Autor: SXC

Lidem postïženým Raynaudovým syndromem mrznou ruce i v rukavicích

Kdy je to problém? Pokud jde o projev jiné nemoci

Raynaudův syndrom může být primární a sekundární. V prvním případě jde fakticky „jen“ o projev nepřiměřené reakce cév horních i dolních končetin, postiženy jsou obvykle obě ruce i obě nohy. Kromě zvýšené reaktivity cévek na rukou či nohou pacient nemá další závažné chronické problémy.

Medicína však popisuje sekundární Raynaudův syndrom, jehož příčinou je celkové onemocnění organismu a vyšší reaktivita cévek na rukou či nohou jej pouze doplňuje. S primárním syndromem ho spojuje jen zblednutí a změna barvy prstů. Jde však o stav mnohem závažnější, o projev jiné choroby – například uzávěry arterií, útlak tepny, polyartritidu, syndrom karpálního tunelu, roztroušenou mozkomíšní sklerózu, intoxikaci těžkými kovy, některá autoimunitní onemocnění, hematologické choroby a mnohé další.

Sekundární Raynaudův syndrom je podstatně méně častý, dosahuje maximálně 20 % všech případů. Je však velmi závažný, neboť dlouhodobě snížený, ba zastavený přívod kyslíku do končetiny může tkáně končetin postihnout zcela nevratně (až po vznik nekróz a odumírání prstů). Proto je nesmírně důležité, aby lékař, k němuž se dostaví klient s modrajícími prsty, rozlišil, zda se jedná o Raynaudův syndrom primární či sekundární. U sekundárního syndromu je nezbytné neodkladně léčit chronickou chorobu. Takto ohrožení jedinci se musí vyvarovat prací s vibrujícími nástroji (například se sbíječkami), neboť tyto činnosti narušují stavbu cévních stěn a vedou ke snazšímu zužování tepen na nich. To je třeba si připomenout při volbě povolání či zaměstnání.

Na studené ruce trpí mnohem častěji ženy

Vraťme se k první diagnóze. Ve srovnání s druhou, závažnější chorobou, je primární Raynaudův syndrom záležitostí nepříjemnou, ale takřka kosmetickou.

Problém vyvolávají zužující se tepénky na končetinách kromě palce a nikdo neví, proč se u někoho zužují, a jinému se něco takového neděje. Zpravila jsou postiženy obě končetiny. Daleko častěji studenými „ploutvemi“ trpí ženy (poměr činí 9:1). Základní příčiny odborníci vidí v chladu a stresu.

Absolutně nezbytná jsou režimová opatření:

  • udržovat ruce a nohy v teple
  • nenosit nic utaženého, raději tedy volnější boty i rukavice, aby se dalo prsty pohybovat, do arktického mrazu klidně dvoje rukavice
  • trápí-li vás promodralé prsty, snažte se neprochladnout ani v létě (při koupání)

Raynaudův fenomén může jako vedlejší příznak provázet migrénu a právě antimigrenika patří k lékům, které jsou podezírány ze špatného vlivu. Reakci tepének mohou ovlivnit až způsobit některé léky (např. antimigrenika), spolehlivě je ovlivňuje nikotin. Odborníci pochopitelně doporučují vyhýbat se stresu, což se lehce řekne, hůř provede. Jako vedlejší příznak může Raynaudův fenomén provázet revmatoidní artritidy, aterosklerózu nebo sníženou činnost štítné žlázy. Toto vše je třeba vyšetřit.

Základem léčby je správná diagnóza. A dál?

A protože jsme každý jiný, i léčba je různá. Někomu pomohou léky rozšiřující cévy, blokátory kalciového kanálu a prostaglandiny PGE1.

Při problému s karpálním tunelem se často sahá k chirurgickému zákroku. Ovšem chirurgické přetětí příslušných nervových vláken – tzv. sympatektomie – při problémech s modrajícími prsty připadá v úvahu jen zcela výjimečně, neboť choroba často recidivuje.

Základním úkolem lékaře, k němuž zajdete s modrajícími prsty, je rozlišit obě diagnózy a v každém případě pacientovi doporučit podrobná vyšetření. Nemoc se nesmí podceňovat, neboť primární syndrom může s desetiletým předstihem manifestovat syndrom sekundární.

Bylinkáři (např. Dědek kořenář) lidem s modrajícími ploutvemi doporučují detoxikovat z těla kyseliny a povzbudit játra, což konkrétně znamená dopřát si směs z ostropestřce, vařit s olejem z téže byliny, polykat lecitin.

Tělo je vhodné prokrvit mátovou směsí, koenzymem Q10, prospěje Ginkgo biloba a Golden Yacca. Je dobré vzdát se cukru a bílé mouky, dopřát si borůvkovou směs, na noc Enterosgel + B komplex forte. K dietním doporučením patří vynechat uzeniny, margaríny, koření včetně kečupu, příliš kyselé, těžké a přepálené pokrmy.

Dále pomáhá autogenní trénink a také koupele rukou i nohou střídavě v chladné a teplé vodě. Velice vhodné jsou masáže zad měsíčkovým olejem, během sezení za pracovním stolem se doporučuje pořádně narovnat, srovnat páteř a vypnout hrudník (tedy se „vyprsit“) a zhluboka dýchat. Hluboké dýchání ve stresu zanedbávají zejména ženy! Však si všimněte, jak sedíte: ramena u uší, hrudník schoulený, záda ohnutá! Hluboké dýchání několikrát za den by mělo být návykové stejně jako například čištění zubů.

Rehabilitační pracovníci doporučují ruce a nohy zbytečně nemáčet. V boji se studenými končetinami je podle nich vhodné zlepšit krevní obraz, využít homeopatii, akupunkturu, akupresuru, hydroterapii a masáže. Člověk rozhodně musí vynechat nikotin, kofein, hormonální antikoncepci a pilulky na hubnutí. Měl by hodně pít, podpořit kvalitu krevního obrazu pojídáním hlavně kiwi, třešní, broskví, chilli papriček, zázvoru, papriky, sóji a „ženského ženšenu“ (čínská bylina).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Drahně let píši o medicíně klasické i alternativní, o životním stylu a lidských (převážně ženských) problémech. Opravdu lituji, že naše média netisknou fejetony. Zvláštní znamení: klobouk.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).