Hlavní navigace

margarín

Co se říká o margarínu a co z toho je pravda

Margarín začínal jako náhražka másla. Do jídelníčku evropské populace se zařadil před 150 lety. Suroviny i způsob výroby se vyvíjely a měnily. Margarín si můžete dokonce vyrobit i doma.

Lenka Krbcová

23. 4. 2015 0:00
Doba čtení: 6 minut

Test margarínů: Čím méně tuku, tím více vody

Čím méně tuku margaríny obsahují, tím více je v nich vody. O to více je také zapotřebí přídatných látek, které drží tyto dvě odpuzující se složky pohromadě. Jak dopadly roztíratelné tuky v podrobném testu?

Redakce

8. 4. 2015 15:52
Doba čtení: 3 minuty

Levné tuky do vánočního cukroví nepatří

Vyberete-li levný tuk k pečení vánočního cukroví, může se vám to nepěkně vymstít. Těsto bude drobivé, po upečení popraská a ani chuťově nebude valné. Podle čeho vybrat vhodný tuk na pečení?

Kateřina Čepelíková

1. 12. 2014 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Margarín se přestal vyrábět metodou ztužování

Margarín je umělé zlo, které do kuchyně nepatří, myslí si spousta lidí. Podle aktuálně vydané analýzy neoprávněně. Margaríny se totiž už nějaký ten pátek nevyrábějí nevhodnou metodou ztužování.

Kateřina Čepelíková

10. 7. 2014 12:23
Doba čtení: 2 minuty

Škodlivé tuky – víte, kde je hledat?

Vznikají při průmyslovém ztužování rostlinných tuků. Jejich pravidelná konzumace poškozuje lidské zdraví. Víte, kde najdete rizikové tuky?

Karolína Hlavatá

26. 5. 2014 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Hrají si na mléko a přitom jsou z vody. Poznáte to?

Možná už roky kupujete napodobeniny mléčných výrobků a ani o tom nevíte. Výrobci jsou vynalézaví a prodejci s nimi drží krok. Podívejte se na ty nejznámější náhražky na trhu.

Kateřina Čepelíková

25. 2. 2013 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Cukroví jako od maminky, a přesto z obchodu

Vánoční cukroví podle receptů po babičce se peče i v cukrárnách, nešizené a dobré koupíte i na trhu nebo internetu. Máme pro vás tipy, kde pořídit cukroví z másla, vajec a bez náhražek.

Kateřina Čepelíková

7. 12. 2012 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Jak používat tuky v kuchyni

Váháte, po jakém tuku sáhnout, pokud zrovna pečete či smažíte? Jaký olej se hodí do salátů a čím namazat krajíc chleba? Poradí výživový poradce Michal Jeník.

Redakce

28. 8. 2012 10:00
Doba čtení: 1 minuta

Mýty o tavených sýrech: Odpůrci taveňáku desítky let zaspali

Kupovat je nemusíte. Ale zavrhovat tavené sýry jen na základě zavádějících údajů je nesmysl. Mýty třeba tvrdí, že taveňák se dělá z odpadu, odvápňuje kosti a je v něm margarín. Není.

Petr Havel

8. 6. 2012 0:00
Doba čtení: 6 minut

Margaríny mají do umělé hmoty asi tak daleko jako tuha k diamantu

Za svou negativní image vděčí margaríny jednak počátku minulého století a tehdejším technologiím. Pověst jim ale kazí i dodnes opakované nesmysly. Třeba že Rama je z 99,99 % plast…

Petr Havel

21. 3. 2012 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Hledejte spojení "čerstvé máslo", vyhnete se mraženému výrobku

Po vajíčkách berou vědci na milost i máslo – škodí méně než nekvalitní rostlinné tuky. Ale klíčová je ona kvalita. Máslo, které hibernovalo v mrazáku, rychleji podléhá zkáze a žlukne.

Petr Havel

14. 3. 2012 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Ne každý olej "na smažení" se k němu skutečně hodí

Na některých olejích se smažit nedá vůbec, na jiných jen chvíli. A co byste čekali od oleje, u nějž výrobce uvádí: „Může vydávat specifický zápach. Jeho nesporná výhoda je nižší cena.“

Anna Příhodová

21. 2. 2012 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Věčný souboj: máslo, nebo margarín?

Zalistujeme-li v kuchařkách našich babiček, slovo margarín tam nenajdeme. Peklo se, vařilo a smažilo na sádle nebo másle. To je ale dnes „veřejným nepřítelem číslo jedna“. Oprávněně?

Vladimíra Bohatová

2. 8. 2011 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Margarín nebo máslo, cukr nebo sladidlo... Kdo se v tom má vyznat

Margarín místo másla, umělá sladidla, fluorizovaná voda, sůl i zubní pasta. Doporučení tvrdí: Budete zdraví jako rybičky! Jiní doplňují: Jako rybičky v jezírku s toxickým odpadem.

Lucie Tomanová

10. 11. 2010 0:00
Doba čtení: 5 minut