Hlavní navigace
největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Přihlásit
Zůstat přihlášen
Registrovat
Zapomenuté
heslo
nebo
jméno
Vitalia.cz
»
Témata
»
uzeniny
uzeniny
1
–
30
/
64
První strana
Předchozí strana
1
2
3
Následující strana
Poslední strana
Klouže buřt nad ohněm z klacku? Řezník nastavil maso moukou
Blíží se doba výletů a s nimi i uzenin opékaných na ohni. Úplně zdravé nebudou nikdy, ale i tak má smysl se podívat po co nejkvalitnějších. Víte třeba, proč kupovat špekáčky a ne buřty?
Eva Brendlová
26. 4. 2024
Burgery a párky bez masa se musí jmenovat jinak, chtějí výrobci
Na trhu přibývá produktů rostlinného původu, které používají zavedené názvy potravin z masa. Zdaleka již přitom nejde jen o již dříve diskutovaný veganský burger, ale také párky, klobásy, řízky nebo právě veganské maso. Producenti masa jsou proti.
Petr Havel
14. 9. 2022
Počet nových komentářů
1
Farma Dráb: konzervy podle receptur z časů Rakouska-Uherska, ale v barvách trikolory
Prodávají třeba „starou krávu“ nebo „českou svini“, což je ovšem hovězí a vepřové ve vlastní šťávě. Biofarma Dráb z Dolního Bezděkova na Kladensku chová vlastní dobytek a vyrábí masné produkty a konzervy. S pomocí moderních technologií, avšak podle tradičních receptur.
Petr Havel
28. 6. 2021
Bývalý zájezdní hostinec dnes žije prodejem zvěřinových klobás
Kdysi se tu občerstvovali pošťáci při cestě z Vídně do Prahy, dnes na kasárenské křižovatce u Jihlavy zastaví mnoho z projíždějících řidičů. Důvodem je celkem obyčejný stánek, a hlavně udírna, z níž voní zvěřinové klobásy a další pochoutky.
Petr Havel
30. 4. 2021
Počet nových komentářů
4
Domácí paštika vyjde levně
Paštiky se dají koupit v mnoha variantách a v různé kvalitě. Klasikou je vepřová játrová paštika. Domácí příprava se řídí heslem „méně je více“. Vyzkoušejte recepty od českých sedláků.
Petr Havel
26. 3. 2021
Prodejci zapařených jitrniček… Nekupujte potraviny vystavené slunci a prachu
Inspektoři rok co rok nacházejí stejná pochybení u některých prodejců masných či mlékárenských výrobků. Prodejci nepoužívají chladicí zařízení a nechrání jídlo například před prachem z ulice. Co takovému prodejci hrozí a co jako zákazník mohu udělat?
Kateřina Čepelíková
2. 11. 2020
Salám bez dusitanů a guláš uvařený za hodinu? Biofarma Pod Hájkem „maso umí“
Salámy pouze a jen z hovězího masa bez přídatných látek, vyzrálé hovězí maso, ze kterého se guláš uvaří za hodinu, šunka i párky v biokvalitě. Biofarma Pod Hájkem je příkladem toho, že „není maso jako maso“.
Petr Havel
24. 6. 2020
Počet nových komentářů
4
Slanina, která na pánvi prská, obsahuje moc vody
Proč slanina není špek? Jak je to s dusitany? Akademie kvality připravila společně s Janem Katinou z Českého svazu zpracovatelů masa odpovědi na otázky, které si coby zákazníci klademe o slanině. Víte, z čeho se slanina vyrábí? Podle čeho vybrat kvalitní a vhodnou slaninu? A je vůbec slanina pro náš organismus dobrá?
Redakce
29. 4. 2020
Poznáte kvalitní uzeninu? Tipy, jak se nenechat napálit
Ceny vepřového masa a uzenin z něj vyrobených stále rostou. Se stoupající cenou by proto měla jít ruku v ruce i vysoká kvalita produktů. Poradíme vám, jak ji rozpoznat.
Redakce
12. 2. 2020
Počet nových komentářů
6
Nová studie tvrdí, že snížení konzumace červeného masa je k ničemu
Výživová doporučení či jejich interpretace se mnohdy mění. Tu je nepřítelem cholesterol, tu cukr. Přesto ale dosud prakticky všichni specialisté měli výhrady jak ke konzumaci červeného masa ve srovnání s bílým či rybím, tak i k větší konzumaci výrobků z masa dále zpracovávaného (uzeniny apod.). Z tohoto hlediska může následující studie působit opravdu nečekaně.
Pavel Houser
22. 11. 2019
Počet nových komentářů
4
Zlo jménem šunka?
Dusitany v šunce a dalších masných produktech nejsou nic pěkného. Nicméně je dobré vědět, že rozhodně nepředstavují ten hlavní problém, který by vás měl při konzumaci uzenin trápit. Grilování je mnohem rizikovější než složení uzenin, upozorňují čeští experti.
Petr Havel
16. 1. 2019
Počet nových komentářů
2
E250 – dusitan sodný. Éčko, kterému se chcete vyhnout
Více než tisíc zákazníků denně si na webové stránce online supermarketu Rohlík.cz pravidelně prohlíží složení potravin v rámci tříbarevného semaforu, který upozorňuje na riziková éčka. Nevhodná éčka lidé zkoumají zejména u šunek, nejvyhledávanější ze všech je dusitan sodný. Víte proč?
Redakce
8. 11. 2018
Počet nových komentářů
8
Kolik masa obsahuje hot dog z IKEA? Žádné
Po klasickém hot dogu přichází IKEA na trh s nemasovou variantou. Víme, co obsahuje masová i vegetariánská verze, kolik stojí i kolik se jich ročně prodá.
Kateřina Čepelíková
9. 8. 2018
Počet nových komentářů
6
Klobásy patří do lednice. Takhle se prodávat nesmí
Prodávat masné výrobky bez přikrytí a bez uchování při určených teplotách není možné. I tak ale nedávno inspektoři narazili na prodejce, který se bez lednice i bez dokumentů potřebných k prodeji obešel. A není to případ ojedinělý.
Redakce
15. 1. 2018
Počet nových komentářů
3
Jamón – španělská šunka patří k nejdražším a nejlepším na světě
Jamón – pravou sušenou španělskou šunku ze zadní kýty prasat – si lze koupit i v Česku. My jsme se byli podívat přímo v „kolébce“ jamónu, městečku Lanjarón v Andalusii.
Petr Havel
12. 5. 2017
Počet nových komentářů
9
Jak vybrat ideální víno k jídlu?
Bílé víno se hodí k rybám a červené k hovězímu, to asi všichni víme. Ale jaké víno vybrat k uzeninám, sýrům, salátu či zvěřině?
Redakce
13. 7. 2016
Jsou kvalitnější české párky, nebo ty zahraniční?
V zahraničí mají všechny potraviny lepší chuť, tam je nešidí, jako u nás, zní často z úst Čechů. Jenže možná v zahraničí měří všechno jiným metrem.
Petr Havel
23. 6. 2016
Počet nových komentářů
4
Co je vlastně špatně na uzeninách? Horší než tuk jsou ftaláty
Měli jste za to, že uzeniny škodí především vaší štíhlé linii? Také. Ale nejen to. Dle názoru odborníka přispívají k rozvoji inzulínové rezistence a rakoviny.
Blanka Chocová
9. 6. 2016
Počet nových komentářů
7
Nebezpečné maso a uzeniny: Hrubá chyba, nebo záměrné šokování?
Odborníci odpovídají na nejčastější dotazy, které se objevily v souvislosti s nedávno zveřejněnou informací o škodlivosti červeného masa a uzenin. Podivují se nad tím, že WHO nedala k dispozici detaily hodnocení.
Jiří Ruprich
15. 12. 2015
Počet nových komentářů
8
Červené maso a uzeniny – je jejich konzumace vážně taková katastrofa?
Nedávno zveřejněná zpráva WHO o škodlivosti „červeného“ masa a masných výrobků vyvolala poprask. Co jsme se vlastně dozvěděli? Přinášíme vám komentář prof. Jiřího Rupricha ze Státního zdravotního ústavu.
Jiří Ruprich
30. 10. 2015
Počet nových komentářů
6
Test: 3 lovecké salámy zcela propadly
Test
Spotřebitelský časopis dTest poslal do laboratoře 12 loveckých salámů z českých obchodů. Byly mezi nimi velké rozdíly – jak v obsahu masa či tuku, tak v chuti.
Redakce
4. 3. 2015
Počet nových komentářů
1
„Rychlosušení“ salámů není na úkor kvality – naopak
„Nemožné ihned, zázraky do tří dnů,“ praví v nadsázce slogan. Svým způsobem ho lze vztáhnout také na unikátní technologii výroby ušlechtilých sušených salámů.
Petr Havel
12. 2. 2015
Počet nových komentářů
8
Pražská šunka chce být tradiční specialitou
Пражка шунка, Jamón de Praga, Prager Schinken, Prague Ham, Jambon de Prague… pod těmito názvy (a řadou dalších národních variací) chce být zapsána Pražská šunka coby zaručená tradiční specialita.
Redakce
11. 2. 2015
Počet nových komentářů
4
Potraviny jsou globální směskou, jak chcete značit zemi původu?
Evropský parlament neví, o čem hlasuje. Plošné označování země původu u vícesložkových potravin je nereálné. Dodavatelé z různých zemí se mění i v řádu dní.
Petr Havel
23. 1. 2015
Počet nových komentářů
15
Jak se vyrábí párky
Kolik stojí přírodní střívko, do kterého se plní párky? K čemu je v párku dobrá kaše z kůže? Nahlédli jsme do výrobny Kosteleckých uzenin, kde se nejen párky vyrábí.
Kateřina Čepelíková
8. 1. 2015
Počet nových komentářů
18
Špekáčky před 50 lety: méně tuku, více masa
Aktualita
Dnešní špekáčky obsahují více vody a tuku a zároveň méně svaloviny než ty, jež kupovali naši rodiče na sobotní táborák. Které jsou dle testu ty nej?
Redakce
6. 5. 2014
Počet nových komentářů
14
Holé ruce a další nejčastější chyby při prodeji masa
Aktualita
Při kontrolách prodeje masa a uzenin se veterinární inspekce setkává s nejrůznějšími prohřešky. Které jsou ty nejčastější a co si může zákazník ohlídat sám?
Lenka Krbcová
2. 5. 2014
Uzeniny se na přímém slunci prostě prodávat nesmí
Každý stánkař, který prodává masné výrobky, musí splňovat zákonem dané požadavky na hygienu prodeje. Jenže někteří o nich nemají ani potuchy. Jak si s podobným případem poradí inspekce?
Kateřina Čepelíková
23. 4. 2014
Počet nových komentářů
2
Smutný příběh: Kuchař radící lidem nemá základní potravinářské znalosti
Nic proti nové skupině celebrit – totiž kuchařů z televizních pořadů, pakliže jde o skutečné a spotřebitele objektivně informující odborníky. To ale bohužel v řadě případů neplatí.
Petr Havel
4. 4. 2014
Počet nových komentářů
15
Slováci chtěli stlačit kvalitu Pražské šunky
Tzv. Pražskou šunku vyrábí řada výrobců v Evropě. Celý problém tkví v tom, že při udělení ochranné známky a ustanovení přísných parametrů již nebudou dále moci toto označení používat.
Petr Havel
5. 3. 2014
Počet nových komentářů
6
1
–
30
/
64
První strana
Předchozí strana
1
2
3
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Vycvičit se dá i bolest vystřelující ze zad do nohy
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji