Hlavní navigace

uzeniny

E250 – dusitan sodný. Éčko, kterému se chcete vyhnout

Více než tisíc zákazníků denně si na webové stránce online supermarketu Rohlík.cz pravidelně prohlíží složení potravin v rámci tříbarevného semaforu, který upozorňuje na riziková éčka. Nevhodná éčka lidé zkoumají zejména u šunek, nejvyhledávanější ze všech je dusitan sodný. Víte proč?

8. 11. 2018 14:06
Doba čtení: 5 minut

Kolik masa obsahuje hot dog z IKEA? Žádné

Po klasickém hot dogu přichází IKEA na trh s nemasovou variantou. Víme, co obsahuje masová i vegetariánská verze, kolik stojí i kolik se jich ročně prodá.

Doba čtení: 3 minuty

Klobásy patří do lednice. Takhle se prodávat nesmí

Prodávat masné výrobky bez přikrytí a bez uchování při určených teplotách není možné. I tak ale nedávno inspektoři narazili na prodejce, který se bez lednice i bez dokumentů potřebných k prodeji obešel. A není to případ ojedinělý.

15. 1. 2018 12:30
Doba čtení: 1 minuta

Jamón – španělská šunka patří k nejdražším a nejlepším na světě

Jamón – pravou sušenou španělskou šunku ze zadní kýty prasat – si lze koupit i v Česku. My jsme se byli podívat přímo v „kolébce“ jamónu, městečku Lanjarón v Andalusii.

Doba čtení: 3 minuty

Jak vybrat ideální víno k jídlu?

Bílé víno se hodí k rybám a červené k hovězímu, to asi všichni víme. Ale jaké víno vybrat k uzeninám, sýrům, salátu či zvěřině?

13. 7. 2016 15:25
Doba čtení: 1 minuta

Jsou kvalitnější české párky, nebo ty zahraniční?

V zahraničí mají všechny potraviny lepší chuť, tam je nešidí, jako u nás, zní často z úst Čechů. Jenže možná v zahraničí měří všechno jiným metrem.

Doba čtení: 3 minuty

Co je vlastně špatně na uzeninách? Horší než tuk jsou ftaláty

Měli jste za to, že uzeniny škodí především vaší štíhlé linii? Také. Ale nejen to. Dle názoru odborníka přispívají k rozvoji inzulínové rezistence a rakoviny.

Doba čtení: 4 minuty

Nebezpečné maso a uzeniny: Hrubá chyba, nebo záměrné šokování čtenářů?

Odborníci odpovídají na nejčastější dotazy, které se objevily v souvislosti s nedávno zveřejněnou informací o škodlivosti červeného masa a uzenin. Podivují se nad tím, že WHO nedala k dispozici detaily hodnocení.

Doba čtení: 5 minut

Červené maso a uzeniny – je jejich konzumace vážně taková katastrofa?

Nedávno zveřejněná zpráva WHO o škodlivosti „červeného“ masa a masných výrobků vyvolala poprask. Co jsme se vlastně dozvěděli? Přinášíme vám komentář prof. Jiřího Rupricha ze Státního zdravotního ústavu.

Doba čtení: 4 minuty

Test: 3 lovecké salámy zcela propadly

Spotřebitelský časopis dTest poslal do laboratoře 12 loveckých salámů z českých obchodů. Byly mezi nimi velké rozdíly – jak v obsahu masa či tuku, tak v chuti.

4. 3. 2015 16:02
Doba čtení: 2 minuty

„Rychlosušení“ salámů není na úkor kvality – naopak

„Nemožné ihned, zázraky do tří dnů,“ praví v nadsázce slogan. Svým způsobem ho lze vztáhnout také na unikátní technologii výroby ušlechtilých sušených salámů.

Doba čtení: 3 minuty

Pražská šunka chce být tradiční specialitou

Пражка шунка, Jamón de Praga, Prager Schinken, Prague Ham, Jambon de Prague… pod těmito názvy (a řadou dalších národních variací) chce být zapsána Pražská šunka coby zaručená tradiční specialita.

11. 2. 2015 8:30
Doba čtení: 4 minuty

Potraviny jsou globální směskou, jak chcete značit zemi původu?

Evropský parlament neví, o čem hlasuje. Plošné označování země původu u vícesložkových potravin je nereálné. Dodavatelé z různých zemí se mění i v řádu dní.

Doba čtení: 4 minuty

Jak se vyrábí párky

Kolik stojí přírodní střívko, do kterého se plní párky? K čemu je v párku dobrá kaše z kůže? Nahlédli jsme do výrobny Kosteleckých uzenin, kde se nejen párky vyrábí.

Doba čtení: 4 minuty

Špekáčky před 50 lety: méně tuku, více masa

Dnešní špekáčky obsahují více vody a tuku a zároveň méně svaloviny než ty, jež kupovali naši rodiče na sobotní táborák. Které jsou dle testu ty nej?

Doba čtení: 2 minuty

Holé ruce a další nejčastější chyby při prodeji masa

Při kontrolách prodeje masa a uzenin se veterinární inspekce setkává s nejrůznějšími prohřešky. Které jsou ty nejčastější a co si může zákazník ohlídat sám?

2. 5. 2014 10:33
Doba čtení: 3 minuty

Uzeniny se na přímém slunci prostě prodávat nesmí

Každý stánkař, který prodává masné výrobky, musí splňovat zákonem dané požadavky na hygienu prodeje. Jenže někteří o nich nemají ani potuchy. Jak si s podobným případem poradí inspekce?

Doba čtení: 3 minuty

Smutný příběh: Kuchař radící lidem nemá základní potravinářské znalosti

Nic proti nové skupině celebrit – totiž kuchařů z televizních pořadů, pakliže jde o skutečné a spotřebitele objektivně informující odborníky. To ale bohužel v řadě případů neplatí.

Doba čtení: 3 minuty

Slováci chtěli stlačit kvalitu Pražské šunky

Tzv. Pražskou šunku vyrábí řada výrobců v Evropě. Celý problém tkví v tom, že při udělení ochranné známky a ustanovení přísných parametrů již nebudou dále moci toto označení používat.

Doba čtení: 3 minuty

Česká zvěřina dobývá Evropu. Jak to bude u nás?

Celkem 80 procent v ČR ulovené a zpracované zvěřiny míří do zahraničí. Na našem trhu jí konkuruje maso načerno ulovené, za neznámých podmínek skladované, připravované a prodávané.

Doba čtení: 3 minuty

Co přesně je maso? Nový zákon se neshodne s EU

Potravinářská novela měla udělat jasno. Minimálně v některých aspektech hrozí ještě větší zmatek než nyní. Označování hlavní složky u nebalených výrobků zamotá hlavu nejen zákazníkům.

Doba čtení: 5 minut

Chlebíčky, po kterých neztloustnete

Kdo ani o svátcích neplácá páté přes deváté, dostává bod a nemusí dá číst. Většině z nás přijdou vhod tipy, jak v lednu dopnout kalhoty. Třeba si udělat trochu jiné chlebíčky.

Doba čtení: 2 minuty

Neříkejte separátu separát, přejí si výrobci uzenin

Párky z masa u zákazníků brutálně pohořely. Víc chutnají ty s drůbežím separátem, totiž strojně odděleným masem. A to přesto, že separát má image odpadu. Právem?

Doba čtení: 8 minut

Jak jíst levně a zdravě

Všichni chceme jíst co nejzdravěji podle všech příruček a doporučení vyhlášených odborníků, jenže to nejkvalitnější jídlo něco stojí. A ne málo. Jak tedy nakoupit levně a přitom zdravě?

Doba čtení: 3 minuty

Potraviny na pranýři visí už rok. Nejhůř dopadla vína a uzeniny

Spotřebitelé si portál pranýřující nejhorší potraviny v ČR oblíbili, mezi odborníky budí rozpaky. Nejvíc v žaludku leží výrobcům a prodejcům potravin. Vyhrožují tvůrcům desítkami žalob.

Doba čtení: 9 minut

Výrobci poličanu šidí na mase, tvrdí testy

Téměř polovina testovaných salámů poličan nesplnila vyhlášku, a to v zásadním parametru: Nižší podíl čisté svalové bílkoviny znamená, že výrobci používají méně kvalitní maso, říká dTest.

Doba čtení: 2 minuty

Anatomie párku – jak poznat dobrý párek, když etikety lžou

Věřte svým smyslům a zkušenosti. Dobrý párek poznáte spíš podle chuti a vůně než podle etikety, radí David Kukla ze Sklizeno. Párek nemusí být dokonale pravidelný a růžový. Naopak.

Doba čtení: 3 minuty

Vídeňské párky obsahují méně masa, než tvrdí výrobci

Mnozí výrobci vídeňských párků uvádějí na obalech vyšší podíl masa, než jaký v nich je ve skutečnosti obsažen. U šesti výrobků z patnácti to prokázaly testy časopisu dTest.

Doba čtení: 2 minuty

Nález zakázaného separátu z ovcí vyhnal veterináře na kontroly

Další skandál s masem přichází z Francie. Našly se tu tuny britského skopového separátu, který je nelegální kvůli riziku přenosu klusavky. Veterináři začali prověřovat podezřelé zásilky.

21. 3. 2013 10:58
Doba čtení: 4 minuty

Ladislav Steinhauser: předlistopadové potraviny byly kvalitní asi jako tesilky

„Kdybyste tvrdili, že je auto jako auto, oblek jako oblek, každý se vám vysměje,“ říká uzenář, majitel nejlepší firmy roku 2011. Značka se dnes cení mnohem víc u kalhot než u potravin.

Doba čtení: 5 minut