Hlavní navigace

Prochladnutí končí často infekcí močových cest

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Je to nefér, ale je to tak: ženy jsou náchylnější k zánětům močových cest, mají totiž kratší močovou trubici. Někdy stačí jen strávit den na sjezdovce, zpotit se a prochladnout.

V případě infekce močových cest platí jedno základní pravidlo: na nic nečekat a běžet k lékaři. Ne že by to člověka okamžitě zbavilo krutých bolestí – tedy pálení a řezání při močení, ale nasazené léky pomohou odvrátit komplikace nemoci, které se rády přidávají, například zánět ledvin.

Nejhůř je mezi jednou a třetí ráno

Máte-li tedy palčivé problémy při močení, v moči je třeba dokonce i příměs krve, bolí vás podbřišek a moč má specifický nepříjemný zápach, vyražte k lékaři. Jen laboratorní vyšetření ukáže, jestli infekce zasáhla jen močové cesty nebo se už rozšířila až do ledvin. Pak nezbývá nic jiného, než nasadit antibiotika.


Autor: Isifa.cz

Ženy jsou k zánětům močových cest náchylnější než muži

Něčím si přesto můžete pomoci sami. Nemoc se rychleji vyléčí a bolesti odezní, když sáhnete po homeopatikách. „Pokud jde o lehčí zánět, s přecitlivělostí na bolest, kdy se stav pacienta zlepšuje teplem a teplými obklady, vyplatí se nasadit Hepar Sulfuris o síle 15 CH,“ radí lékařka Kateřina Formánková. „Dávkuje se pět granulí třikrát denně až do odeznění potíží,“ dodává.

Pokud pacienta trápí prudké bolesti před močením, během něj i po něm, moč je výrazně tmavá, s obsahem krve, a bolest prakticky neustává, jen se zhoršuje při močení, které je časté, pomoci může Cantharis 9 CH. „Bere se pět granulí po každém bolestivém močení,“ uvádí Kateřina Formánková.

Pokud jde o infekci, kdy je pacientovi nejhůř v noci mezi jednou a třetí hodinou, ulevit pomáhají teplé obklady, a k palčivým bolestem se přidá i zimomřivost a úzkosti, zkuste nasadit lék Arsenicum album o síle 9 CH. „Dávkování je pět granulí třikrát denně,“ radí Kateřina Formánková. Máte-li v moči velkou příměs krve, nic nezkazíte lékem Phosphorus 9 CH – pět granulí dvakrát denně.

Přečtěte si: Platí: Neseď na zemi, nastydnou ti vaječníky?

Ledviny souvisí s partnerstvím a psychikou

„Když si pacient stěžuje na pálení mezi močením, a při močení se pocit pálení snižuje, zabere Staphysagria o síle 9 CH,“ říká lékařka. Taková infekce se nejčastěji objevuje jako vedlejší výsledek nějakého mechanického poškození – například po cévkování. „Ale také jako důsledek nějakého neúspěchu, selhání, utrpěné porážce, či ponížení. Tento lék používáme i u zánětů, kdy není v moči žádný laboratorní nález,“ popisuje lékařka – homeopatka.

Souvislost ledvin s psychikou není náhodná. Záněty močových cest se například často objevují po rozchodu či rozvodu, při zjištění, že partner byl nevěrný nebo tehdy, máme-li dlouhodobé neřešené problémy s partnerem, které se snažíme zamést pod koberec. Kdo tedy trpí na chronické záněty močových cest a sotva se vylíže z jednoho, spadne do druhého, měl by se kromě posílení imunity podle čínské medicíny zamyslet nad svými vztahy a nad tím, jestli je v nich šťastný.

Čtěte dále: Psychickou zátěží jsou tragédie, ale i úspěchy

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).