Hlavní navigace

Platí: Neseď na zemi, nastydnou ti vaječníky?

27. 9. 2012

Sdílet

 Autor: Photl.com
Neseď na zemi, nastydnou ti vaječníky. Tuhle větu slyšela asi každá dívka či žena. Jenže, můžou takhle snadno vaječníky opravdu nastydnout?

Kdysi jsem připravovala článek o těhotenství s gynekologem Pavlem Čepickým, který mi mimo jiné říkal, že k němu do ordinace občas chodí dívky s tím, že se jim opozdila menstruace a že mají nejspíše nastydlé vaječníky. „Tyhle dívky bývají většinou těhotné, žádné nastydnutí se neprojevuje oddálením menstruace,“ dodal lékař.

Příliš hluboko v břiše


Autor: Photl.com

Nastydlé vaječníky jsou neodborný termín pro zánět vaječníků

Nastydnutí, které by se mohlo projevit třeba zánětem vaječníku, jen tak zničehonic dívkám ani ženám nehrozí, protože vaječníky se v těle nacházejí poměrně hluboko v břišní dutině.

Něco jiného jsou ovšem záněty močových cest u dívek, které se podle dotázaných lékařů v posledních letech vyskytují častěji než dříve. Podle toho, co mi nedávno řekl lékař Milan Kudyn, je tu zjevná souvislost s nošením krátkých triček a bokových kalhot, výsledkem čehož jsou odhalená záda. Takto oblečený člověk totiž skutečně snáze prochladne, což samo o sobě k infekci nestačí, ale takto oslabený organismus si nemusí poradit s bakteriemi, které by za normálních okolností zvládl porazit. 

K tématu: Zánětu močových cest nahrávají bokovky a tanga

Některé ženy jsou navíc na chlad tak citlivé, že jim záněty močových cest, nikoli však vaječníků, hrozí i ze sezení na studené zemi. Krom toho hrozí, že se z močových cest rozšíří i na ledviny, proto je třeba i tady začít co nejdříve s léčbou, která mimo jiné spočívá v udržování tepla a dostatku tekutin.

Co to tedy znamená, když se řekne nastydlé vaječníky?

A o čem se však mluví v případě, že někdo má zjevné zdravotní potíže, projevující se například bolestmi v podbřišku, které shrnuje coby „zánět vaječníků“? Taková patálie bohužel skutečně existuje, je však infekčního původu. „Nastydlé vaječníky jsou neodborný termín pro zánět vaječníků, popřípadě orgánů pánevní oblasti. Bývají způsobeny bakteriemi, nejčastěji přenesenými při pohlavním styku. Nastydnutí neboli chlad může celý průběh onemocnění zhoršovat, ne ho však vyvolat,“ našla jsem vysvětlení na portále cs.medixa.org. Vlastní příčinou nemoci bývá pomnožení bakterií, jako jsou chlamydie či dokonce původce kapavky.

Riziko infekce samozřejmě stoupá, když se sejde více rizikových faktorů, jako je třeba souběh střídání partnerů, špatná hygiena a ještě nachlazení v důsledku nedostatečného oblečení nebo skutečně dlouhého vysedávání na studené zemi. Pak se skutečně může infekce rozjet poměrně rychle.

Antibiotika a podrobné vyšetření

Při léčbě těchto zánětů lékaři předepisují antibiotika. Rozhodně není žádoucí toto onemocnění podcenit, protože při jeho zanedbání hrozí mimo jiné obávané srůsty, které bývají jednou z příčin neplodnosti.

Zánět se navíc může rozšířit na další orgány v dutině břišní jako je děloha, vejcovody nebo přímo na břišní stěnu, a proto by se jeho léčba rozhodně neměla odkládat. Příznaky? Mírná až křečovitá bolest v podbřišku, bolest při pohlavním styku či při močení, nažloutlý zapáchající výtok či prodloužená menstruace, to vše doprovázeno horečkou střídavě se zimnicí, nevolností či dokonce zvracením. Lékař dokáže diagnózu stanovit i na základě příznaků, případně za pomoci ultrazvuku, ale namístě rozhodně je i laboratorní rozbor stěru a rozbor krve.

Příznaky zánětu vaječníku

  • mírná až křečovitá bolest v podbřišku
  • bolest při pohlavním styku či při močení
  • nažloutlý zapáchající výtok či prodloužená menstruace
  • horečka střídající se se zimnicí
  • nevolností i zvracení

Čtěte dále: Rakovině vaječníků se říká tichý vrah

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).