Hlavní navigace

Prevence zimních onemocnění: Základem je strava, říká homeopat

15. 10. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Strava a pohyb – tyto dvě základní složky prevence je možno doplnit o některé homeopatické léky na posílení obranyschopnosti.

Na dotazy čtenářů dnes odpovídá Jaroslav Čupera, anesteziolog, homeopat.

Jaká preventivní opatření byste doporučil, aby děti přestály podzim a zimu po zdravotní stránce co nejlépe?

Základem veškeré prevence je zdravá strava. Tedy taková, která obsahuje jen minimálně nadbytečné energie, tuků a jednoduchých cukrů. Ruku v ruce se zdravou stravou jde i dostatek pohybu, nejlépe v přírodě. Tyto dvě základní složky prevence je možno doplnit o některé homeopatické léky na posílení obranyschopnosti. Na prvním místě je to Oscillococcinum, které se preventivně podává 1× týdně jedna tuba. Je to lék zaměřený především na protivirovou obranyschopnost. Na zvýšení obranyschopnosti těla vůči bakteriím lze zmínit například lék Echinacea angustifolia 5CH. Zlepšení celkové obranyschopnosti těla se dostaví i při dobře vedené terénní (hluboce působící) homeopatické léčbě, ta ale patří do rukou odborníka.

Je nějaká typická podzimní nemoc?

Typických podzimních nemocí bývá více, například zvýšený výskyt žaludečních vředů, nicméně mnohem viditelnější je výrazně vyšší výskyt infekčních onemocnění dýchacích orgánů. K typicky podzimním nemocem patří ale i sezonní afektivní porucha, což je ve své podstatě deprese vázaná na snížení slunečních paprsků v průběhu podzimu a zimy. Mimochodem i tohle onemocnění se velmi dobře dá zvládnout s pomocí homeopatik.

Homeopatie: Ptáme se odborníka

Zajímají vás konkrétní zdravotní problémy a jejich řešení? Posílejte nám své dotazy na téma:

  • potíže se spánkem, stavy úzkosti, deprese, stres, strach
  • přejedení, zažívací a střevní potíže

Jak může pomoci homeopatie? Dotazy na odborníka posílejte prosím na adresu lenka.krbcova@vitalia.cz.

Co má na nás v tomto období horší vliv – špatné počasí, nebo choroby, které prodělávají lidé v našem okolí a „prskají“ je na nás?

Obojí jde spolu ruku v ruce.

Jakmile se začne ochlazovat, začnou mě pobolívat klouby. V létě potíže nemám vůbec žádné a na jaře to zase přejde. Je mi padesát let. Artritida apod. to prý není, vše mám v pořádku. Čím to může být a umí pomoci homeopatie s bolestí kloubů?

Bolesti kloubů v chladném prostředí jsou komplexní záležitost. Jednak samotná „tuhost“ kloubního vazivového aparátu se v chladu snižuje a v druhé řadě může docházet k diskrétnímu zadržování vody v celém kloubu, což pak vede k bolesti. Bolesti kloubů, které se objeví už s prvním ochlazením a vydrží až do jara, často velmi dobře reagují na lék Dulcamara 9CH podávaný denně.

Jak se snáší homeopatika a klasická první pomoc při nachlazení v zimě – čaj s citronem, případně trochou rumu))? Citron se tuším s některými klasickými léky nesnáší, nebo tlumí jejich účinek?

Pokud se dodrží pauza mezi jídlem, pitím a podáváním homeopatického léku, tedy přibližně dvacet minut před a po podání homeopatika nejíst a nepít (krom čisté vody), pak k žádnému ovlivnění účinku homeopatik nedochází.

Zabírají na běžné podzimní a zimní nemoci vůbec ještě antibiotika? Dají se antibiotika kombinovat s homeopatiky?

Drtivá většina infekcí jako je rýma, sinusitida či zánět průdušek jsou (alespoň v počátku) virového původu a podávání antibiotik v těchto situacích je naprosto bez účinku. Ale pokud se objeví bakteriální infekce nasedající na prvotní virózu, anebo se jedná primárně o bakteriální onemocnění, jako je například streptokoková angína, pak je podání antibiotik nezbytné a povětšinou i velmi účinné. Pokud antibiotika na nějaké „podzimní onemocnění“ nezabírají, pak většinou právě proto, že byla nasazena na virové onemocnění.

Podzim a zejména zima je u našich dětí ve znamení zánětů středního ucha. Má na to homeopatie něco? A je to preventivní, nebo až v případě potíží? Jaká je jiná možná prevence?

I opakované záněty středního ucha je velmi dobře možno řešit homeopaticky jak v akutním stadiu, tak je možno zabránit i opakování tohoto onemocnění. Zde je ale nezbytné vyšetření u lékaře – homeopata a nasazení individuální léčby podle konkrétního pacienta.

Má vůbec smysl něco dělat s rýmou?

Léčená rýma trvá sedm dní, neléčená týden… Ale vhodná léčba, třeba homeopatická, může jednak nemocnému ulevit a v druhé řadě například zabránit vzniku komplikací tohoto onemocnění, jako je třeba rozšíření zánětu na střední ucho či na dolní části dýchacího ústrojí.

Poradíte, co se zahleněním u malého dítěte? A u dospělého? 

Bojíme se už každoročních ucpaných dutin, zánětů. Můžeme tomu nějak předcházet?

Na obě tyto otázky bych odpověděl společně. V obou těchto případech je nejlepší léčbou dobře vedená homeopatická léčba u lékaře – homeopata a to léčba individualizovaná. V rámci samoléčby je možné použít například již zmíněné Oscillococcinum a Echinacea angustifolia 5CH. Jedním z léků, které mohou být součástí prevence opakovaných infekcí dutin, je lék Pyrogenium 9CH podávaný 1× denně či obden v dávce 5 granulí.

Homeopatie: Ptáme se odborníka

Zajímají vás konkrétní zdravotní problémy a jejich řešení? Posílejte nám své dotazy na téma:

  • potíže se spánkem, stavy úzkosti, deprese, stres, strach
  • přejedení, zažívací a střevní potíže

Jak může pomoci homeopatie? Dotazy na odborníka posílejte prosím na adresu lenka.krbcova@vitalia.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).